• TwitterFacebookRss feed

Πράσινο για γήπεδο, αλλά κόκκινο για Mall!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ. «ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ», ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΖΙΓΓΕΡ.-"Πράσινο" στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, "κόκκινο" στο MALL! Το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε "φρένο" στην ανέγερση εμπορικού κέντρου τύπου Mall της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός» και του πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου στο δημαρχιακό μέγαρο. Η ανέγερση του Mall κρίθηκε οριστικά αντισυνταγματική με το σκεπτικό ότι δεν συνδέεται με το νέο γήπεδο.
Αντίθετα, άναψε «πράσινο» τόσο για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα όσο και για τη δημιουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες του γηπέδου, αλλά και του γκαράζ.

Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (η οποία είναι πάνω από 70 σελίδες), η ανέγερση του γηπέδου δεν έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι μειώνονται κοινόχρηστοι χώροι πράσινου, λόγω του τελικού οφέλους που θα έχει η πόλη των Αθηνών από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου 16 στρεμμάτων στη συνοικία Κουντουριώτικα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, λόγω της διπλής ανάπλασης. Θετική ήταν η απόφαση και για το πάρκινγκ.

Στο σπίτι του το 2011!

Μέσα στον Νοέμβριο θα συνεδριάσει η ΓΗΠΕΛ για να καθορίσει τα επόμενα βήματα και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα ώστε να είναι έτοιμο μέσα σε 18 μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι οι «πράσινοι» θα μπουν στο νέο τους σπίτι τη σεζόν 2011-12.

«Ένα ακόμη βήμα»

Δηλώσεις γύρω από το θέμα έκανε ο πρόεδρος της ΓΗΠΕΛ και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Βαρδινογιάννης: «Σήμερα είμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον στόχο μας. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλαμε μέχρι σήμερα και ξεκαθαρίζει μία για πάντα το νομικό πλαίσιο γύρω από την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Προσβλέπουμε στην αρωγή - για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων - της νέας Κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων».

Ημέρα δικαίωσης για τον σύλλογο

Από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός υποστηρίζουν ότι η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα δικαίωσης για τον Παναθηναϊκο. Το ΣτΕ ξεκαθάρισε ότι αφενός η πρόβλεψη για την κατασκευή του γηπέδου καλώς έγινε με νόμο, αφέτερου ότι οι διατάξεις του νόμου που αφορούν το γήπεδο είναι καθ’ όλα νόμιμες και συνταγματικές.

Από την απόφαση του ΣτΕ προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Σε ότι αφορά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τις αθλητικές εγκαταστάσεις τους εμπορικούς χώρους του γηπέδου και τις θέσεις στάθμευσης μπορεί να προχωρήσει ακάθεκτα χωρίς κανένα απολύτως νομικό εμπόδιο ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από το δικαστικό ρεπορτάζ, η απόφαση του ΣτΕ στην παράγραφο 22 αναφέρει τα εξής.

«... ως εκ τούτου η χωροθέτηση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών σχετικών με αυτές χρήσεων και τους αναγκαίους χώρους στάθμευσης στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου του Βοτανικού, αφού προηγουμένως εξετάσθηκαν και αποκλείσθηκαν οι περιοχές του Γουδή, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, και του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό ως περιοχές Μητροπολιτικού Πάρκου, δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος».

Δικαιολογεί την απόφαση αυτή τονίζοντας στην ίδια πρόταση ότι αυτό συμβαίνει « ...παρά τη μείωση, συνεπεία αυτής της χωροθετήσεως, της εκτάσεως των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου εκτάσεως 16 στρεμμάτων στην συνοικία Κουντουριώτικα, σύμφωνα με την επιταγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων και την απομάκρυνση χρήσεως οχληρής και μη συμβατής με τις χρήσεις των εγγύς υφιστάμενων κτιρίων» την παραχώρηση δηλαδή του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας.

H απόφαση του ΣτΕ επηρεάζει άλλες προβλέψεις του νόμου της Διπλής Ανάπλασης που δεν αφορούν το γήπεδο και για τις οποίες θα χρειαστεί να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές με βάση το σκεπτικό του ΣτΕ.


Κέρδος