• TwitterFacebookRss feed

Γ. Παπανδρέου: Αντιεξουσιαστές στην εξουσία!

Να γίνουν «αντιεξουσιαστές στην εξουσία» ήταν το εντυπωσιακό κάλεσμα του Πρωθυπουργού στους υπουργούς του κατά την πρώτη πανηγυρική και δημόσια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έδωσε σαφείς και αυστηρές οδηγίες προς… ναυτιλομένους τονίζοντας πως «είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας».

Διεμήνυσε στους υπουργούς του να επιδεικνύουν αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, καταπολέμηση της διαφθοράς, διαφάνεια, προτεραιότητα στον πολίτη, προτεραιότητα στο δημόσιο συμφέρον, αξιοκρατία και διαβούλευση ήταν οι βασικές κατευθύνσεις του κ. Παπανδρέου που έδωσε το σύνθημα για «αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης» και «ανατροπή της στασιμότητας και της παρακμής».
Προειδοποίησε ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαφθοράς θα είναι επίμονη και επίπονη «αφού θα συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές βαθιά ριζωμένες στο ελληνικό κράτος, δυστυχώς, και ευρύτερα στην κοινωνία» όπως τόνισε. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση, λέγοντας ότι την «εθίσαμε να λειτουργεί με αδιαφάνεια, με πελατειακές σπατάλες από τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις, τις κομματικές επιτροπές, μέχρι και τις προμήθειες στο Δημόσιο, με την εκτεταμένη διαφθορά να έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας».

Συμβούλεψε τους υπουργούς του να μην απολογούνται για τα προβλήματα στους τομείς που ανέλαβαν. «Δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί τα κακώς κείμενα, ούτε τα φορτώνουμε σε άλλους. Αλλά τα αναδεικνύουμε καθημερινά, για να τα χτυπήσουμε και για να δώσουμε λύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και έθεσε ως πρώτο καθήκον των νέων υπουργών να αποτυπώσουν τα προβλήματα που παραλαμβάνουν (διοικητικής, οικονομικής φύσης, αλλά ακόμα περισσότερο πολιτικής προτεραιότητας) πριν αρχίσουν να εξαγγέλλουν μέτρα επί παντός. Παράλληλα, ζήτησε εντός μίας εβδομάδας καταγραφή των προβλημάτων ανά υπουργείο και κατάθεση σχεδίου προτεραιοτήτων, κάτι που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Επίσης, ζήτησε να καταργηθούν όλες οι επιτροπές και να αξιολογηθεί το έργο τους. Εφόσον, κριθεί ότι οι επιτροπές τελούν απολύτως απαραίτητο έργο, τότε θα επανασυσταθούν με απόφαση των υπουργών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κρισιμότητα των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων είναι: να μπει μαχαίρι στη σπατάλη, να αναθερμανθεί και να τονωθεί η οικονομία, να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να καταρτισθεί νέος εκλογικός νόμος, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο του Πόθεν Έσχες, να υπάρξει αποκέντρωση, να υπάρξει διαφάνεια. Ως προς την αξιοκρατία επανέλαβε ότι θα μπει τέλος στο ρουσφέτι και το βόλεμα. «Δεν θα αντικαταστήσουμε το «γαλάζιο» κράτος με ένα «πράσινο» ομοίωμα του» είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε ακόμη τήρηση αρχών δεοντολογίας με συνεχή ενημέρωση της Βουλής ακόμη και με πρωτοβουλία υπουργών, έναντι των ΜΜΕ, απέναντι στους διορισμούς συμβούλων, καθώς και στο διαχωρισμό της υπουργικής και κομματικής δράσης. Σημείωσε ότι στόχος είναι να ανακτήσουν το κύρος τους οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας, η Βουλή, η Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και οι ανεξάρτητες αρχές. Ειδικότερα, για τις σχέσεις με τις ανεξάρτητες αρχές, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, καλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Συνήγορο του Πολίτη Γ. Καμίνη, για να καταθέσει τα βασικά του συμπεράσματα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σχέσεις του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Στην τοποθέτηση του ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Γιώργος Καμίνης, έκανε «φροντιστήριο» στους νέους υπουργούς περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση. Επεσήμανε ότι ως τώρα η ανεξάρτητη αρχή «στερείται θεσμικών συνομιλητών» και πως οι προτάσεις του «δεν εισακούγονταν γιατί θέτουν το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων». Χαρακτήρισε την δημόσια διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη» και κάλεσε τους υπουργούς να την δείξουν εμπιστοσύνη. Τόνισε ότι οι Υπουργοί «προκειμένου να παραγάγουν έργο, έχουν την τάση να περιβάλλονται πάντοτε από τους μετακλητούς υπαλλήλους της προσωπικής τους επιλογής». Υπέδειξε στους υπουργούς για ένα πρώτο τουλάχιστον διάστημα «να εμπιστευτούν τους υπαλλήλους, να συνομιλήσουν μαζί τους, να τους δώσουν την εντύπωση ότι πραγματικά τους υπολογίζουν και ότι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν». Ζήτησε να τεθούν βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι και να παρακολουθείται η η πρόοδος τους και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν «ριζικές τομές» στη διοικητική διάρθρωση της χώρας. «Η χώρα έχει υπερβολικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός και πρέπει να περιοριστεί. Αυτό δεν είναι μόνο μια εξοικονόμηση πόρων, είναι κι ένας εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης» επεσήμανε ο κ. Καμίνης. Ζήτησε γενναίες αποφάσεις και στο μεταναστευτικό (να καταγραφούν, να ξεκαθαριστεί το θέμα του πολιτικού ασύλου, να μην εκπέμψει η χώρα μας διεθνές μήνυμα ότι «εδώ όποιος έρχεται, νομιμοποιείται» κ.λπ). τόνισε τέλος την ανάγκη να ενισχυθούν τα ΚΕΠ και από απλό διεκπεραιωτικό ρόλο να μετατραπούν σε «Υπηρεσία μιας στάσης», όπου ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει όλες του τις συναλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η συνεργασία θα γίνει και στο μέλλον σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου αλλά και σε επιμέρους υπουργεία.

Ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σήμερα στις 12.30 στο μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Ο κεντρικός τραπεζίτης εν συνεχεία (13.30) θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Κέρδος   8/10/2009