• TwitterFacebookRss feed

ΠΑΣοΚ: Ποια θα είναι τα φορολογικά όρια

Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας

Για πρώτη φορά σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία, το ΠαΣοΚ έγινε πιο συγκεκριμένο ως προς τη φορολογία και τα όρια που θέτει για τα «μικρά, μεσαία και μεγάλα εισοδήματα». Ταυτόχρονα εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία ότι στα τηλεοπτικά της σποτ θεωρεί υψηλόμισθους όσους μισθωτούς έχουν εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ και υψηλοσυνταξιούχους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το 90%-95% των φορολογούμενων θα δουν σταθερότητα ή μείωση στη φορολογία τους με κυβέρνηση ΠαΣοΚ, αφού οι 7.800.000 φορολογούμενοι επί συνόλου 8.200.000 έχουν εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ. Στα εισοδήματα πάνω από 30.000 και μέχρι 75.000 ευρώ με συντελεστή 35% ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε «περισσότερα κλιμάκια» (π.χ. άλλα κλιμάκια από 30 - 40 χιλιάδες ευρώ, άλλα από 40-50 χιλ. ευρώ κ.ο.κ). «Και αυτοί θα δουν μία μείωση της φορολογίας τους, εκτός βεβαίως εάν έχουν εισοδήματα από μερίσματα που θα αυξήσουν το φορολογικό τους βάρος», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ενώ για τα εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ, που ο φορολογικός συντελεστής είναι 40%, «θα υπάρχει αύξηση της φορολογικής υποχρέωσης, στον βαθμό που υπάρχουν μερίσματα που αυξάνουν το συνολικό εισόδημα των πολιτών αυτών».
Εν κατακλείδι, ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ τόνισε πως «δεν θα αυξήσουμε φορολογικούς συντελεστές και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φορολογουμένων θα δουν μειώσεις ή σταθερότητα στη φορολογική τους υποχρέωση», ενώ κάλεσε την ΝΔ «να μην ψάχνει να βρει επιστημονικούς ορισμούς μέσω εισοδήματος, που όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πραγματικά και να ψαρεύει σε θολά νερά».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι και η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να δανειστεί για το 2010, αλλά αν εκλεγεί το ΠαΣοΚ αυτό «θα γίνει με καλύτερους όρους από ό,τι σήμερα κι έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το συνολικό κόστος που έχει η ελληνική οικονομία ακριβώς από αυτό τον δανεισμό». Ξεκαθάρισε, δε, για μία ακόμη φορά, ότι «όποιο και να είναι το ύψος του ελλείμματος, η ένεση στην ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει» αλλιώς το έλλειμμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. «Το πακέτο τόνωσης των 2,5-3 δισ. το οποίο έχουμε εξαγγείλει θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και το ύψος του ελλείμματος θα επηρεάσει τον χρόνο μείωσης του ελλείμματος προς τα κριτήρια του Μάαστριχτ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ έθεσε 3 ερωτήματα στη Νέα Δημοκρατία και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:
1. Για τα stage. Κάλεσε την κυρία Πετραλιά να απαντήσει αν ισχύει δημοσίευμα (ΤΑ ΝΕΑ) ότι χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την ΕΕ προγράμματα stage στο Δημόσιο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη θέση του κόμματός του για τα stage επανέλαβε ότι θα σταματήσουν στο Δημόσιο και θα προσανατολιστούν στον ιδιωτικό τομέα «με ξεκάθαρους κανόνες, αξιοκρατικά κριτήρια και βεβαίως με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
2. «Κρυφός δανεισμός». Κάλεσε τον κ. Ι. Παπαθανασίου και τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ να απαντήσουν αν ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, δηλαδή ο δανεισμός για ταμειακή διευκόλυνση μεταξύ των τακτικών εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου, έχει φτάσει τα 20 δισ. ευρώ. Πόσα από αυτά έχουν ήδη αποπληρωθεί, πόσα είναι καθαρός, έξτρα δανεισμός το 2009 και πόσα μεταφέρονται ως επιπρόσθετο βάρος το 2010. Υπενθύμισε με νόημα τα περί «μαξιλαριού» που είχε πει ο κ. Παπαθανασίου.
3. Ελλειμμα. «Θα πουν στους Ελληνες πολίτες υπεύθυνα, πού είναι το έλλειμμα και τι εκτίμηση κάνουν για το πού θα κλείσει στο τέλος του χρόνου, επιτέλους;», ρώτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου τον αρμόδιο υπουργό. Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ακούγεται, αλλά αποφεύγουν να πουν το ύψος του. «Ειλικρινά ελπίζω να μην είναι πολύ μεγαλύτερο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κινήματος διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς δεν θα κάνουμε αυτό το οποίο έκανε η Νέα Δημοκρατία, να πάμε να βρούμε τρόπους για να φουσκώσουμε το έλλειμμα».Με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι θεωρεί πως «οι υψηλόμισθοι είναι οι μισθωτοί πάνω από 23.800 ευρώ (1.700 ευρώ επί 14) πάνω από τα οποία παγώνουν οι μισθοί και πως οι συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα «είναι αυτοί που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.400 ευρώ» (1.100 ευρώ επί 14 είναι 15.400). «Αυτούς τιμώρησε φορολογικά, αυτούς θα συνεχίσει να τιμωρεί», υποστήριξε.
Το ΠαΣοΚ αντέδρασε οργισμένα στον ισχυρισμό του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκου ότι προτίθεται να φορολογήσει τους τόκους καταθέσεων πάνω από το 10% που ισχύει σήμερα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέθεσε δηλώσεις του ίδιου του κ. Παπανδρέου, της κυρίας Κατσέλη και του ίδιου όπου διαβεβαίωναν καθαρά ότι οι τόκοι καταθέσεων εξαιρούνται από την υπαγωγή στην ενιαία φορολογική κλίμακα. «Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης και εκφοβισμού, μόνο αυτό τους έχει μείνει», τόνισε χαρακτηριστικά.


Κέρδος   29/9/2009