• TwitterFacebookRss feed

Η διεθνής θύελλα και η ελληνική άμυνα

Του ΑΘ. ΜΠΟΥΡΑ
Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών


Η παγκόσμια οικονομική θύελλα συνταράσσει ακόμη όλες τις χώρες του κόσμου παρά τα σημάδια ανάκαμψης. Η Ελλάδα άντεξε και αντέχει στις πιέσεις περισσότερο από άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος που συσσωρεύθηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες και που επιβαρύνθηκε, εξαιτίας της κρίσης, επιβάλλει σήμερα την εντατικοποίηση της προσπάθειας για μείωση των ελλειμμάτων, παράλληλα με τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Μπροστά στις δυσμενείς αυτές συνθήκες, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων αποτελεί η πολιτική σταθερότητα. Αυτή η σταθερότητα όμως δυστυχώς δεν υπάρχει. Υπονομεύθηκε από την άρνηση του ΠαΣοΚ να στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγεί τη χώρα σε μία περίοδο που κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για αποφάσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου. Ετσι ώστε να εκλεγεί κυβέρνηση, η οποία με νωπή λαϊκή εντολή θα λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να οδηγηθεί η χώρα μακριά από τη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Διότι έχουμε την υποχρέωση να αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία της οικονομίας μας στις διεθνείς χρηματαγορές, να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους δανεισμού, να μειώσουμε τα τεράστια ποσά που δαπανά σήμερα η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ώστε να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στην ανάπτυξη, στην παιδεία, στο κοινωνικό κράτος.

Ολα αυτά πρέπει να γίνουν από μία υπεύθυνη κυβέρνηση που να διαθέτει πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, επιλέξαμε ως κυβέρνηση τον δρόμο της ευθύνης, της ειλικρίνειας και της αποφασιστικότητας. Επιλέξαμε τη δράση και όχι την αδράνεια. Λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων:

· Εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις των Ελλήνων.

· Λάβαμε μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.

· Προχωρήσαμε στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας.

· Στηρίξαμε, με χαμηλότοκα δάνεια, ύψους 9,5 δισ. ευρώ 80.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

· Επιταχύναμε τους ρυθμούς υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ και επιτύχαμε την ολοκλήρωσή του.

· Ενεργοποιήσαμε το ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ επενδύονται μέχρι το 2013. Μέσα στο 2009 εκτιμάται ότι οι δαπάνες θα ανέλθουν περίπου στα 3 δισ. ευρώ.

· Προκηρύξαμε νέες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα, που ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές αφορούν την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από νέους και γυναίκες.

· Ενισχύουμε μέσω του επενδυτικού νόμου πάνω από 6.000 επενδύσεις, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν πάνω από 28.500 νέες θέσεις απασχόλησης.

· Με στοχευμένα μέτρα στηρίζουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις, τον κλάδο της οικοδομής, τις εξαγωγές καθώς και τον κλάδο του αυτοκινήτου.

· Επιταχύναμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει το 82% του συνολικού ΠΔΕ, με αποτέλεσμα οι δαπάνες του να διαμορφωθούν πάνω από 7,2 δισ. ευρώ, έναντι 4 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008.

· Προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη προκήρυξη ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα από Κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ωφελήσει τουλάχιστον 15.000 επιχειρήσεις.

· Προχωρούμε στην ενίσχυση γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, οικονομολόγων και λογιστών με 250 εκατ. ευρώ για αγορά νέου τεχνολογικού εξειδικευμένου εξοπλισμού.

· Ενεργοποιήσαμε πρόγραμμα για την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια έως 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

· Επιμένουμε στην πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι και θα μειωθούν σταδιακά επιπλέον 5% ως το 2014.


Αυτό είναι το έργο μας και ταυτόχρονα η απάντηση στις μικροκομματικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης. Δεν σταματάμε εκεί όμως. Κρατάμε το βλέμμα μας στραμμένο στην επόμενη μέρα και στον τρόπο που θα μας διασφαλίσει καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθούμε μεγάλα έργα υποδομών και δημιουργούμε νέα θεσμικά πλαίσια με γνώμονα πάντα την περιβαλλοντική προστασία και με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Στόχος μας ήταν και παραμένει να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Να στηρίξουμε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας μας που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Και αυτό το κάνουμε γιατί εμείς στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, εμπιστευόμαστε την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον Ελληνα επιχειρηματία.
Με συνεχή προσπάθεια, εθνική συνεννόηση, υπεύθυνες προτάσεις και όχι θεωρητικές γενικότητες, υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη.


Κέρδος   24/9/2009