• TwitterFacebookRss feed

Η ώρα των προσφορών για το "Ερρίκος Ντυνάν"

Έναν μήνα είχαν περίπου στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά του "Ερρίκος Ντυνάν" που υπέγραψαν σύμβαση εμπιστευτικότητας για να μελετήσουν τις οικονομικές καταστάσεις, τις προοπτικές κερδοφορίας και το πλάνο ανάπτυξης του νοσοκομείου από την PwC, που λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης στον διαγωνισμό που τρέχει η Τράπεζα Πειραιώς.

 

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του "Κεφαλαίου", λήγει η προθεσμία για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους διεκδικητές του νοσοκομείου, και το ενδιαφέρον, όπως λέει το ρεπορτάζ, είναι "θερμό".

 

Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η δημιουργία μιας short list με επιλογή των επενδυτών που καταγράφουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στους οποίους και θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα οικονομικά δεδομένα του "Ερρίκος Ντυνάν", όπως, μεταξύ άλλων, το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων, οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και η πορεία του νοσοκομείου μέσα στο 2018.

 

Πρόκειται για πληροφορίες που, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τον διαγωνισμό, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εάν το παρόν επενδυτικό ενδιαφέρον θα περάσει στην επόμενη... φάση, δηλαδή στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Για παράδειγμα, απαιτούνται τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού. Τα ίδια στελέχη τοποθετούν, δε, το κρίσιμο στάδιο του διαγωνισμού μέσα στον Σεπτέμβριο.

 

Οι "μνηστήρες"

 

Στην περίοδο που ακολουθεί μετά τις μη δεσμευτικές προσφορές η κινητικότητα στην αγορά θα είναι έντονη. Παράγοντες του χώρου δεν αποκλείουν τη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων, με τη συμμετοχή ομίλων από τον κλάδο του real estate, και μετά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών, δηλαδή για τη νοσοκομειακή δραστηριότητα και τις υποδομές, εξέλιξη που έχει ανοίξει τον δρόμο σε σχήματα με συμμετοχή εταιρειών από το real estate.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου 20 υποψήφιοι υπέγραψαν σύμβαση εμπιστευτικότητας. Από τις προτάσεις, περίπου επτά αξιολογούνται ως πιο "δυνατές". Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι ο όμιλος Αποστολόπουλου του Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ, η Ευρωκλινική σε συνεργασία πιθανότατα με fund του εξωτερικού, η Βιοϊατρική, το fund Mubadala και η Farallon Capital Management, που έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica.

 

Η CVC Capital, από την άλλη πλευρά, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με τη MIG για το Υγεία, αν και έχει υπογράψει σύμβαση εμπιστευτικότητας και συγκαταλέγεται μεταξύ των ενδιαφερομένων για το "Ερρίκος Ντυνάν", δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά. Εντούτοις, το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε αυτή την εξαγορά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, δεδομένης της δυναμικής του fund και των τελευταίων κινήσεων για ενίσχυση της παρουσίας του στον κλάδο της περίθαλψης.

 

Το σενάριο

Οι διεργασίες για την εξαγορά του "Ερρίκος Ντυνάν" περιλαμβάνουν και το σενάριο υπαγωγής του στο Δημόσιο, να ενταχθεί δηλαδή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το θέμα άνοιξε ο αναπλ. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που ανέφερε πως το Δημόσιο ενδιαφέρεται για την εξαγορά του νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Π. Πολάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκου.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργείου Υγείας έλεγαν πως εξετάζεται η εξαγορά του "Ερρίκος Ντυνάν" από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η δωρεά του στη συνέχεια στο Δημόσιο. Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ, προκειμένου να γίνει αυτό, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιθανότατα θα έπρεπε να αναστείλει άλλες δράσεις (ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη), ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει το παραπάνω εγχείρημα. Επιπλέον, θα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη των "θεσμών" για το κατά πόσο το ΕΣΥ θα είχε τη δυνατότητα να θέσει υπό την "ομπρέλα" του ένα μεγάλο νοσοκομείο υψηλών απαιτήσεων.

 

Πάντως, στελέχη του κλάδου αναφέρουν πως, αν το "Ερρίκος Ντυνάν" περάσει στο ΕΣΥ, τότε οι 462 κλίνες νοσηλείας που διαθέτει, μεταξύ των οποίων 38 κλίνες ΜΕΘ, βγαίνουν "εκτός ανταγωνισμού" στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ποιοι βλέπουν το "Ντυνάν" ως τον δεύτερο πόλο

 

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η εξαγορά του "Ερρίκος Ντυνάν" θα αποτελέσει ενδεχομένως τον δεύτερο "πόλο" απέναντι στο σχήμα που έχει δημιουργήσει το CVC Capital Partners μετά την εξαγορά του ομίλου Υγεία (όπου περιλαμβάνονται, επίσης, οι μαιευτικές κλινικές Λητώ και Μητέρα), του νοσοκομείου Metropolitan και της γενικής κλινικής Iaso General. Με αυτήν τη λογική, η Farallon αναμένεται να αναζητά την τοποθέτηση στον χώρο των κλινικών (έχοντας ήδη το διαγνωστικό κομμάτι μέσω της Euromedica) και η Ευρωκλινική της Global Finance βλέπει θετικά τη μεταφορά της επί της λεωφόρου Μεσογείων.

 

Στελέχη τοποθετούν μια ρεαλιστική πρόταση για την απόκτηση της "Ημιθέα", θυγατρικής της Πειραιώς που ελέγχει το "Ερρίκος Ντυνάν", κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών. Το "Ερρίκος Ντυνάν" πέρασε στην "Ημιθέα Α.Ε." (ελέγχεται 100% από την Τράπεζα Πειραιώς) έναντι 115 εκατ. ευρώ το 2014. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης (το 2014 το νοσοκομείο βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ) προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ.

 

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της "Ημιθέα" για τη χρήση του 2017, ο κύκλος εργασιών του νοσοκομείου ανήλθε σε 35,8 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,7 εκατ. ευρώ, από 16,9 εκατ. στη χρήση του 2016. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις είναι 23,7 εκατ. και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 85,5 εκατ. ευρώ.

πηγή capital.gr


Κέρδος online   22/7/2018 13:05

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: