Ναι ή όχι στους ξηρούς καρπούς;

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδίως καρυδιών και φιστικιών, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο.

 

 

Αυτό, σε σχέση με όσους τρώνε ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα για τη σχέση των ξηρών καρπών με την υγεία της καρδιάς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη διατροφολόγο Μάρτα Γκούας-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology), ανέλυσαν στοιχεία για πάνω 210.000 ανθρώπους και για μια περίοδο έως 32 ετών.

 

 

Η μελέτη διαπίστωσε μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στα περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

 


Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν καρύδια μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

 

 

Όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες φορές φιστίκια μέσα στην εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και 15% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ ξηρούς καρπούς.

 

 

Εκείνοι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών άλλου είδους κάθε εβδομάδα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 20% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς ειδικότερα.

 

 

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις επίσημες συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης διαφόρων ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιούς διατροφής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων νόσων στο γενικό πληθυσμό» δήλωσε η Γκούας-Φερέ.

 

Οι πιο υγιεινοί


Οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες είναι τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Αποφύγετε εκείνα που έχουν ψηθεί σε λάδι και προτιμήστε τα ωμά και ανάλατα. Τα ψητά μπορεί να έχουν θερμανθεί σε υδρογονωμένα έλαια ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία με αποτέλεσμα να χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

 

Από την άλλη, τα macadamia και τα καρύδια τύπου pecan έχουν τις περισσότερες θερμίδες, το χαμηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης και το υψηλότερο σε λιπαρά. Αποφύγετέ τα, εκτός κι αν τα καταναλώνετε με μέτρο. Παρ' όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης, «είναι λάθος να απομονώνουμε τους ξηρούς καρπούς και να λέμε ότι αυτός είναι καλύτερος και εκείνος χειρότερος, γιατί έχουν παρόμοια σύσταση. Σε γενικές γραμμές, κάνουμε κακό στην υγεία όταν τους τρώμε αλατισμένους, με επικάλυψη πάπρικας και γλυκαντικών ουσιών, π.χ., καραμελωμένα αμύγδαλα». Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2004, η πιο έξυπνη κίνηση είναι να προτιμάμε ένα μείγμα από ξηρούς καρπούς καθημερινά και όχι ένα μόνο είδος. Ποια είναι τα οφέλη που έχουμε από την κατανάλωσή τους;

 

Προσοχή με τη χοληστερίνη


Τα κάσιους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, επομένως όσοι εμφανίζουν υψηλή χοληστερίνη πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους Το ίδιο συμβαίνει και με τα macadamia που είναι πλούσια πηγή σεληνίου, αλλά και κορεσμένων λιπαρών ταυτόχρονα.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 


Κέρδος online   22/11/2017 10:53

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: