• TwitterFacebookRss feed

ΙΣΑ: Καταρρέει προτού ξεκινήσει το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Για «κατάρρευση» του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πριν ακόμη εφαρμοστεί και «Βατερλώ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος, «το υπουργείο εξαναγκάστηκε χθες να ανακοινώσει εσπευσμένα την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη στις Τοπικές Μονάδες Υγείας καθώς στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη στελέχωσή τους».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των θέσεων» υποστηρίζει.«Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο ΙΣΑ «από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα με πολύ σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο».«Είχαμε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή του καθώς προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους. Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑόταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει» αναφέρει ο ΙΣΑ.Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, «δεν αξιοποιείται επαρκώς το έμπειρο και υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ που θα μπορούσε να υποστηρίξει το νέο σύστημα εξοικονομώντας πόρους και διασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας».


Τι απαντά του υπουργείο Υγείας


Να μην σπεύδει να προεξοφλεί την αποτυχία του δημόσιου συστήματος υγείας διαμηνύει στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Απαντώντας σε ανακοίνωση του ΙΣΑ για τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το υπουργείο τονίζει ότι η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί «γιατί είναι η διεθνώς αποδεκτή και κοινωνικά αναγκαία απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες».   


Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας απαντώντας άμεσα στο δελτίο τύπου του ΙΣΑ όπου γίνεται λόγος για κατάρρευση της ΠΦΥ πριν καν ξεκινήσει και μικρό ενδιαφέρον εκ μέρους των γιατρών για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Πατούλης και όσοι αντιστρατεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας ας μην σπεύδουν να προεξοφλούν την αποτυχία αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας ευσεβείς πόθους. Αυτή θα προχωρήσει γιατί είναι η διεθνώς αποδεκτή και κοινωνικά αναγκαία απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες».


Σε ότι αφορά τις αιτήσεις για τις προσλήψεις στις ΤΟΜΥ, το υπουργείο αναφέρει ότι εν μέσω θέρους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα, και ότι η παράταση που εδόθη «απαντά στην ανάγκη να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να διεκδικήσουν με διαφάνεια κα αξιοκρατία μια αξιοπρεπή θέση εργασίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας». 


Κέρδος online   25/8/2017 17:14

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: