• TwitterFacebookRss feed

Ανοιχτή Πόλη: Πρόχειρος και αδιαφανής ο σχεδιασμός για το Μεγάλο Περίπατο

Την αντίθεση της σε σειρά αποφάσεων της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων εξέφρασε ο συνδυασμός Ανοιχτή Πόλη, ασκώντας κυρίως κριτική στο ζήτημα του Μεγάλου Περιπάτου, τοποθετούμενη στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, το σχέδιο της δημοτικής αρχής για τον Μεγάλο Περίπατο δυστυχώς εκτυλίσσεται με προχειρότητα, αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Σημειώνεται, πως αν και η Ανοιχτή Πόλη τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά, θέλοντας να στηρίξει μια προσπάθεια διεύρυνσης του δημόσιου χώρου και διευκόλυνσης της κινητικότητας των δημοτών, αναφέρει ότι η πρόσφατη ΚΥΑ αποκλεισμού των οχημάτων από το εμπορικό κέντρο πάσχει από ελλείψεις. «Δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, αλλά ούτε και για εκείνους που εργάζονται στην αποκλεισμένη περιοχή, ενώ οι οδοί Σοφοκλέους και Ευρυπίδου, οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο που υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο θα έμεναν ανοιχτές στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα, δεν εξαιρούνται από τους περιορισμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Επίσης σημειώνει πως «παρά τη συμφωνία της δημοτικής αρχής στην πρότασή μας για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής διαβούλευσης με τους κατοίκους, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της περιοχής, η ΚΥΑ εκδόθηκε με άμεση ισχύ, χωρίς να έχει συσταθεί η επιτροπή και με μια αστυνομική-κατασταλτική λογική που δεν προβλέπει περίοδο σταδιακής εφαρμογής και ενημέρωσης των χρηστών της περιοχής».


Η παράταξη της Ανοιχτής Πόλης κάνει επίσης λόγο για υπερβολές στον προυπολογισμό του έργου αλλά και για συνθήκες κατεπειγουσών προμηθείων, που δημιουργούν περιβάλλον αδιαφανών συναλλαγών.


Πέραν των παραπάνω, η παράταξη έθεσε θέμα στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό από το Δήμο Αθηναίων. Η Ανοιχτή Πόλη είχε ζητήσει ήδη από τα μέσα Μαΐου την έκτακτη συζήτηση του θέματος, έχοντας έγκαιρα καταθέσει ένα πλαίσιο δράσεων για μια «λευκή χρονιά» στον πολιτισμό, ώστε να ξεπεραστεί η μαύρη χρονιά της πανδημίας. Έστω και τώρα, το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό.


Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις για περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους, όπως εκείνες των κατοίκων που αντιστέκονται στην ουσιαστική εκχώρηση του μικρού πάρκου της Λουίζης Ριανκούρ στον παρακείμενο μεγαλοκατασκευαστή. Επιπλέον, για μια ακόμα φορά, ζήτησε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για τους σχεδιασμούς της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του λόφου Φιλοπάππου από ανώνυμη εταιρεία.
Σημείωσε επίσης ότι κρίνει την κατάσταση στα σχολεία της πόλης προβληματική. Χωρίς τελικά να έχουν δοθεί ηλεκτρονικές συσκευές για τις ανάγκες των μαθητών, με τα κυλικεία να εκπέμπουν SOS έχοντας υποστεί τεράστια ζημιά κατά την υγειονομική κρίση, και με το προσωπικό καθαριότητας να είναι το μισό από όσο χρειάζεται.


Ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε δυο θέματα στα οποία η δημοτική αρχή έχει επιδείξει ολιγωρία, στην εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και στις εργασίες μεταστέγασης του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθήνας.


Επιπλέον, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή ενημέρωση για το σχεδιασμό της σχετικά με το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης, να μεριμνήσει για την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων μέσα από μια κεντρική δομή που θα έχει και την ευθύνη για την ορθή τήρησή τους.
Επίσης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το μέλλον του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και την εξασφάλιση της ομαλής ένταξης των προσφύγων που προβλέπεται να εγκαταλείψουν άμεσα τις δομές φιλοξενίας.


Κέρδος online   2/6/2020 10:08

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: