• TwitterFacebookRss feed

Παρέμβαση για το πανεπιστημιακό άσυλο

«Δεν επιτρέπεται σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να ανέχεται η πολιτεία τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές που εκτοξεύουν και διαπράττουν ανενόχλητοι φοιτητές, συνεπικουρούμενοι ασφαλώς και από εξωπανεπιστημιακούς αναρχικούς, εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων», αναφέρουν σε επιστολή τους οι Ελένη Αρβελέρ, Θάνος Βερέμης, Μαριέττα Γιαννάκου, Άννα Διαμαντοπούλου και Νικηφόρος Διαμαντούρος. Αναφέρονται στις επιθέσεις που δέχθηκαν πανεπιστημιακοί όπως ο Άγγελος Συρίγος και η Μαρία Ευθυμίου και τονίζουν πως το άσυλο θεσπίστηκε «στην αρχή της Αναγέννησης για να παραχωρήσει στους καθηγητές απόλυτη ελευθερία στην επιλογή του προγράμματος διδασκαλίας τους, απαγορεύοντας κάθε εκκλησιαστική ή πολιτική παρέμβαση και ανάμειξη».

 

«Καιρός λοιπόν να καταργηθεί το κακώς εννοούμενο σήμερα άσυλο», επισημαίνουν οι πέντε συντάκτες της επιστολής, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

 

Η ανοχή έγινε πια ενοχή. Δεν επιτρέπεται σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να ανέχεται η πολιτεία τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές που εκτοξεύουν και διαπράττουν ανενόχλητοι φοιτητές, συνεπικουρούμενοι ασφαλώς και από εξωπανεπιστημιακούς αναρχικούς, εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων. Ως ελάχιστο παράδειγμα θα θυμίσουμε την άνανδρη επίθεση εναντίον του Άγγελου Συρίγου, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόσφατα εναντίον της Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωστά επίσης και τα πρωτοφανή και απαράδεκτα πολυάριθμα περιστατικά παρακώλυσης της λειτουργίας των Ακαδημαϊκών θεσμών, καθώς και της ασύστολης καταστροφής του επιστημονικού εξοπλισμού. Την θλιβερή αυτή εμπειρία έχουν γνωρίσει αδιακρίτως όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, χωρίς να υπάρξει αποτελεσματική επίσημη αντίδραση.

 

Το προνόμιο του πανεπιστημιακού ασύλου που επικαλούνται για να καλύψουν κάθε παραβατικότητα, αγνοούν οι παρανομούντες, ότι δεν αφορά στους φοιτητές, ούτε την προστασία επιλήψιμης διαγωγής εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Το άσυλο συστήθηκε ήδη στην αρχή της Αναγέννησης για να παραχωρήσει στους καθηγητές απόλυτη ελευθερία στην επιλογή του προγράμματος διδασκαλίας τους, απαγορεύοντας κάθε εκκλησιαστική ή πολιτική παρέμβαση και ανάμειξη.

 

Καιρός λοιπόν να καταργηθεί το κακώς εννοούμενο σήμερα άσυλο, για να μπορέσουν τα πανεπιστήμιά μας να βρουν τον βηματισμό για την απρόσκοπτη διάδοση της γνώσης και την άσκηση της έρευνας. Ο πολιτισμός μετριέται στις μέρες μας με το ποιόν του πανεπιστημίου κάθε χώρας και η ποιότητα του πανεπιστημίου προϋποθέτει τον σεβασμό και την αγαστή σχέση με την κοινωνία που το δημιούργησε και το συντηρεί. Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να μοιράζεσαι τη γνώση, όπως μοιράζεσαι το ψωμί. Είναι επικίνδυνος εχθρός του πολιτισμού, όποιος εμποδίζει τη δημιουργία και την μοιρασιά της γνώσης που παράγει το πανεπιστήμιο.


Κέρδος online   26/6/2019 10:56

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Andreas
Αναρτήθηκε 26/6/2019 1:35:50 μμ
DEN YPARXH PANEPISTHMIAKO ASYLO SE KAMIA XORA STO KOSMO OPOS TO ENOOYN OI KOPRITES THS ARISTERAS, TA PANEPISTHMIA EINAI KENTRA KOYLTOYRAS KAI OXI KENTRA NARKOMANON KAI ANARXIKON, GIAYTO XREIAZETAI KATARGHSHS AMESOS.
Δ.Σ
Αναρτήθηκε 26/6/2019 5:42:50 μμ
ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΕΜΑ. ΤΟ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΓΡΙΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ. (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΕΤΟΙΟΙ). ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΑ ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΓΡΙΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ. (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΟΙ). ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ.(ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ). ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΟΥ. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΒΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ!!! (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ; ΑΠΟ ΙΔΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ!!!! ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΥΛΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ!!!!). ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ κ. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΣΑΣ. ΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ!!!!! (ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ, ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΛΙΓΟΣΤΩΝ "ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ")
KOSTAS
Αναρτήθηκε 24/7/2019 3:26:15 μμ
ΜΠΟΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.....?ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ......?ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ....