• TwitterFacebookRss feed

«Άτταλος»: Ο ιστορικός κινηματογράφος εκπέμπει SOS

Όλα όσα εμποδίζουν την επαναλειτουργία του ιστορικού κινηματογράφου «Άτταλος» της Νέας Σμύρνης, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει, με ανακοίνωσή της, η εταιρεία Weird Wave, η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή του.

 


Η ανακοίνωση


Αγαπητοί,
Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία μας, εκτός των άλλων, δραστηριοποιείται και στη διανομή ταινιών, με την επωνυμία Weird Wave, και έχει ειδικευτεί σε art house ταινίες. Τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουμε να κυκλοφορούμε απρόσκοπτα τις ταινίες μας, αποφασίσαμε να βρούμε, να ανακαινίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε κάποιους ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας. Έτσι, μετά το Άστορ στο κέντρο, το Ανδόρα στους Αμπελόκηπους και τον Δημοτικό Κινηματογράφο Στέλλα στην Κυψέλη, προχωρήσαμε και στην εκμετάλλευση του πιο ιστορικού κινηματογράφου της Ν. Σμύρνης, του Αττάλου. Αποφασίσαμε, δηλαδή, να ανακαινίσουμε και να τοποθετήσουμε νέα μηχανήματα ήχου και εικόνας στην αίθουσα που έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό της περιοχής και όχι μόνο.

 

Όπως ενεργούμε πάντα, από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να εκδώσουμε και τις απαραίτητες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, προκειμένου να ξεκινήσουμε νόμιμα τις προγραμματισμένες εργασίες ανακαίνισης. Όμως, προς έκπληξή μας, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς αρνούνται από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα να εκδώσουν τις άδειες που προβλέπει ο Νόμος. Είναι ο ίδιος Νόμος με τον οποίο εκδόθηκαν και οι προηγούμενες άδειες στους παραπάνω κινηματογράφους. Οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς κάνουν μια δική τους ερμηνεία του Νόμου. Θεωρούν δηλαδή ότι απαγορεύεται να λειτουργήσει ο κινηματογράφος Άτταλος επειδή βρίσκεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «γενική κατοικία», ενώ είναι γνωστό, ότι εξαιρούνται όσοι κινηματογράφοι ήδη υπάρχουν και λειτουργούν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν όλα στη μέση, με τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά και εμπορική ζημιά καθώς έχει χαθεί πλέον ολόκληρη η κινηματογραφική σεζόν.

 

Ο Άτταλος λειτουργεί ανελλιπώς από το 1961, δηλαδή δύο δεκαετίες πριν καθιερωθεί ο όρος «άδεια χρήσης γης». Ακόμα και η άδεια ανέγερσης της οικοδομής αναφέρεται αποκλειστικά σε κινηματογράφο. Κάθε χρόνο, η άδειά του ανανεώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και ξαφνικά, οι ίδιες υπηρεσίες αποφασίζουν και διατάσσουν να κλείσει ο κινηματογράφος επειδή αναγκάστηκε να αλλάξει ιδιοκτήτη, καθώς ο αείμνηστος Βασίλης Μπανανής απεβίωσε αφού πρώτα έδωσε τα νιάτα του και τη ψυχή του στον ιστορικό χώρο.


Ζητάμε, από όλους εσάς που αγαπάτε την 7η Τέχνη και θεωρείτε τις κινηματογραφικές αίθουσες σημεία πολιτισμού, να κινητοποιηθείτε και να συμπαρασταθείτε. Αυτή η περίπτωση, δυστυχώς, δεν αφορά μόνο την επιχείρησή μας, αλλά κάτι περισσότερο. Αν δημιουργηθεί τέτοιο προηγούμενο, θα ακολουθήσει το κλείσιμο δεκάδων κινηματογράφων όταν θα χρειαστεί να αλλάξουν ιδιοκτήτη και να μεταβιβάσουν την άδεια λειτουργίας ή εγκατάστασης.


Κέρδος online   29/11/2018 9:45

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Ελ. Ελευθεριαδης
Αναρτήθηκε 1/12/2018 8:53:34 πμ
Θα ηταν , για παρα πολλους λογους, κριμα να μην λειτουργει ο εμβληματικος μας "Ατταλος ".ΚΟντα σας και μαζυ σας στην προσπαθεια, που κανετε !
Σταμ. Ζαριφης
Αναρτήθηκε 2/12/2018 12:37:03 πμ
Μάλλον τον εχουν υποσχεθεί για S. Market.Απαράδεκτο!!!!!
ΠΑΝ. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ
Αναρτήθηκε 2/12/2018 12:32:06 μμ
Δεν νομιζω οτι ειναι τοσο επιβαρυντικο για την γειτονια η λειτουργία κινηματογραφου. Ειμαι σαφως υπερ του να συνεχίσει να λειτουργεί σαν κινηματογραφος.