• TwitterFacebookRss feed

Η «Αριστερά του Κυρίου»- Τα καρφιά των εφημερίδων στον Ιερώνυμο

Διχασμένος εμφανίζεται ο τύπος, την επομένη της ανακοίνωσης της ιστορικής συμφωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας και τα οικονομικά της Ορθόδοξης εκκλησίας.

 

 

Ορισμένες εφημερίδες ομως, κυρίως συντηρητικές, επισημαίνουν τον ετεροβαρή χαρακτήρα της συμφωνίας και αφήνουν αιχμές εναντίον του Αρχιεπισκόπου και για το γεγονός οτι δεν διαβουλεύθηκε προηγουμένως με τον Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για την χείρα βοηθείας που προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα εν όψεις της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

 

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Καθημερινή: Συμφωνία με την... Αριστερά του Κυρίου, είναι ο τίτλος της εφημερίδας που σχολιάζει:

 

«Το ελληνικό δημόσιο δεσμεύεται οτι θα καταβάλει ετησίως στην εκκλησία, με την μορφή επιδότησης, ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων (υπολογίζεται περί τα 198 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο) ποσό που θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του ελληνικού Δημοσίου. Ο κ.Τσίπρας έλαβε την σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου στις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, ζήτημα που ενδιαφέρει το αριστερό ακροατήριο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και που η κυβέρνηση προβάλει ως προοδευτική τομή, έστω και αν η σχετική τροποποίηση διαφέρει από τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας των προγραμματικών διακηρύξεων του Σύριζα».

 

 

Στο ίδιο ύφος και η Εστία που έχει τίτλο πολύ αυστηρό για τον Αρχιεπίσκοπο: Αριστερά του Κυρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Απολύονται 10 χιλιάδες ιερείς γράφει η Εστία και προσθέτει πληρωμή με σύμβαση- χριστιανόσημο εν όψει.

 

Η εφημερίδα στο κύριο θέμα της θεωρεί ότι η σύμβαση για την μισθοδοσία των ιερέων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρωθεί η να ανασταλεί και να βρεθούν οι κληρικοί χωρίς μισθό.

 

Και γράφει ακόμα: «Λυπούμεθα για τον Πρωθυπουργό, μα προπάντων για τον Αρχιεπίσκοπο. Αν όνειρό του είναι να αποτελεί μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του κυρίου Τσίπρα, όπως άλλοτε αποτέλεσε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Γεωργίου Παπανδρέου στις χρυσές εποχές του open gov του λέμε οτι κάνει τεράστιο λάθος. Λάθος που δεν έκαναν ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος».

 

 

 

Τον ίδιο τίτλος περί Αριστεράς του Κυρίου χρησιμοποιεί και η επίσης συντηρητική Δημοκρατία: Ιδού η Αριστερά του Κυρίου, γράφει στον τίτλο της και σημειώνει οτι υπάρχει αναστάτωση στην Εκκλησία για την ξαφνική συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου. Και προσθέτει οτι πλέον είναι όμηρος των πολιτικών η Ορθοδοξία και διερωτάται αν θα αντιδράσουν οι Μητροπολίτες, σημειώνοντας ότι προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση τα συνεχή ευχαριστώ και οι αβάντες στον Πρωθυπουργό.

 

 

Αυστηρό είναι και το σχόλιο του Ελεύθερου Τύπου που έχει τίτλο: ΔΕΚΟ η Εκκλησία ΤΑΙΠΕΔ για την περιουσία της, ενώ σχολιάζει οτι «δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί αλλά θα πληρώνονται από το κράτος».

 

Στον αντίποδα, οι εφημερίδες της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, χαιρετίζουν την συμφωνία. Η Εφημερίδα των Συντακτών κάνει λόγο για Ιστορικό Συμβιβασμό και προσθέτει οτι έγινε το πρώτο βήμα για τους διακριτούς ρόλους. Ενώ σημειώνει ότι η χθεσινή συμφωνία οδηγεί στον εξορθολογισμό των σχέσεων των δυο πλευρών έπειτα από 70 χρόνια.

Διθυραμβικοί είναι οι τόνοι και της Αυγής που κάνει λόγο για Σύγχρονη Λύση σε Ιστορικές εκκρεμότητες, ενώ σημειώνει ότι παραιτείται η Εκκλησία από τις διεκδικήσεις της πάνω στην αμφισβητούμενη περιουσία για την οποία δημιουργείται ταμείο από κοινού με το Δημόσιο.

Ιστορική Συμφωνία Αλέξη- Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία είναι και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδα Κοντρα.
Κέρδος online   7/11/2018 14:14

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Andreas
Αναρτήθηκε 7/11/2018 11:02:47 μμ
H SYNXRONH LYSH, THS AYGHS MOY ARESH, KAI EGO ROTAO EKTOS TOY FILH AYTH THN EFHMERIDA THN KYTAZH KAPIOS?? EGO DEN NOMIZO , OPOTE DEN PREPH NA ASXOLEITAI KANEIS. tO PROBLHMA EINAI O IERONYMOS POY EPESE STH PAGIDA TOY TSIPRA, MA TOSO XAZOS EINAI?? MMMMAAA