• TwitterFacebookRss feed

Διαμάχη στην Ινδία για το Ταζ Μαχάλ: Μουσουλμανικός τάφος ή ναός ινδουιστών;

Για αιώνες το Ταζ Μαχάλ έχει αναγνωριστεί ως ο λαμπερός θρίαμβος της αρχιτεκτονικής της αυτοκρατορίας των Μουγκάλ και ένα φανταστικό μνημείο αφιερωμένο στη ρομαντική αγάπη.

 

 

Ξεκίνησε να χτίζεται το 1632, από τον αυτοκράτορα Σα Τζαχάν και το αριστούργημα από λευκό μάρμαρο, που βρίσκεται στην Άγκρα, είχε σχεδιαστεί ως ένα επικό μαυσωλείο για την αγαπημένη σύζυγό του, Μουμτάζ Μαχάλ.

 

 

Το κεντρικό κτίριο χρειάστηκε 11 χρόνια για να οικοδομηθεί, απασχολώντας 20.000 τεχνίτες, καθώς και περίπου 1.000 ελέφαντες.

 

 

Η ιστορία της κατασκευής του κτιρίου δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, αλλά παρά το γεγονός αυτό, για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένα ινδικό δικαστήριο έπρεπε να απαντήσει σε ισχυρισμούς ότι η τοποθεσία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco ήταν αρχικά Ινδουιστικός ναός.

 

 

Αυτή την εβδομάδα, η Αρχαιολογική Έρευνα της Ινδίας (ASI), η οποία προστατεύει τα μνημεία εθνικής σημασίας της χώρας, διατάχθηκε να δώσει την επίσημη εκτίμησή της για την κληρονομιά του κτιρίου μετά από μια αναφορά που ανανεώνει τις εκκλήσεις για επανεκτίμηση της καταγωγής του.

 

 

Έξι δικηγόροι αντικρούουν την αποδεκτή ιστορία της κατασκευής του Ταζ Μαχάλ και η αναφορά τους απαιτεί επίσης να επιτρέπεται στους Ινδούς να εξασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μέσα σε αυτό.

 

 

Ο δρ Μπουβάν Βικράμα, ο αρχαιολόγος του ASI στην Άγκρα, δήλωσε ότι απέρριψε τις νέες αξιώσεις: «Η γραπτή δήλωση μας αποκάλεσε τις αξιώσεις που διατυπώθηκαν "κατασκευασμένες" και ζητήσαμε από το δικαστήριο να τις απορρίψει. Εναπόκειται στον δικαστή να αποφασίσει τι θα συμβεί».

 

 

Οι ισχυρισμοί ότι το Ταζ Μαχάλ ήταν αρχικά ένας ινδουιστικός ναός ξεπήδησαν για πρώτη φορά από ένα βιβλίο του 1989 που ονομάζεται Ταζ Μαχάλ: Η αληθινή ιστορία, που δημοσιεύτηκε από τον Ινδό συγγραφέα Πουρουσοτάμ Ναγκές Οάκ. Σε αυτό ισχυρίστηκε ότι το κτίριο είχε κατασκευαστεί το 1155, πριν οι μουσουλμάνοι εισβολείς έρθουν στην Ινδία, και είπε ότι αρχικά ήταν ένας ναός που ονομάστηκε Τέζο Μαχαλάγια, αφιερωμένος στον ινδουιστή θεό Σίβα.

 

 

Το 2000 το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε μια αναφορά από τον συντάκτη που ισχυριζόταν ότι το Ταζ Μαχάλ είχε χτιστεί από έναν βασιλιά ινδουιστή. Εκείνη την εποχή, το δικαστήριο περιέγραψε την αναφορά ως "παρανόηση", με έναν δικαστή να απορρίπτει την αναφορά λέγοντας : «Κάποιος έχει μέλισσα στο σκούφο του», που σημαίνει ότι παρασύρθηκε από υπέρμετρο ενθουσιασμό.

 

 

Ορισμένες ομάδες Ινδουιστών, υποστηρικτές της θεωρίας του Οάκ, ισχυρίζονται ότι όταν οι Μουγκάλ εισέβαλαν και κατέστρεψαν πολλούς ινδουιστικούς ναούς ή άλλαζαν άλλους σε τζαμιά, συνεπάγεται ότι το Ταζ Μαχάλ πρέπει να ήταν αρχικά ινδουιστικό κτίσμα.

 

 

«Η ιστορία δείχνει ότι οι κατακτητές σε όλο τον κόσμο μετατρέπουν τα υπάρχοντα μνημεία για να ταιριάζουν στις ιδέες τους», ανέφερε ο Παρσα Βενκατεσβαρ Ράο, συγγραφέας και αρθρογράφος στον Guardian .

 

 

«Αλλά ο ισχυρισμός αυτός για το Ταζ είναι παράλογος, επειδή χαρακτηριστικά, όπως ο τρούλος και ο μιναρές, δεν μπορούν να βρεθούν σε προηγούμενες περιόδους και είναι ανόητο για τον δικαστή να συντηρεί ακόμα τέτοιους ισχυρισμούς».

 

 

Ο Χάρι Σανκάρ Ζαΐν, ένας από τους έξι δικηγόρους που προσέφυγαν στο δικαστήριο της Άγκρα, δήλωσε ότι προσβλέπει στη νίκη της υπόθεσης και να μπορέσει να προσευχηθεί ως ινδουιστής στο Ταζ Μαχάλ, σύμφωνα με τον Guardian.

 

 

Ερωτηθείς αν θα διαλύσει το σώμα της Μουμτάζ Μαχάλ, που είναι θαμμένη μέσα στο μαυσωλείο, είπε: «Φυσικά όχι επειδή δεν υπάρχει σώμα στο εσωτερικό. Είναι χτισμένο σε έναν ινδουιστικό ναό, οπότε δεν υπάρχει θέμα για το αν κάποιος είναι θαμμένος σε αυτό».


Κέρδος online   1/9/2017 15:32

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: