Κύμα συμπαράστασης στον Αν.Πετρουλάκη για την αγωγή «εξόντωσης» από Καμμένο

Στο εδώλιο αντιμέτωπος με μια εξοντωτική αγωγή 2 εκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλλε ο υπουργός 'Αμυνας Πάνος Καμμένος θα καθίσει αύριο Πέμπτη ο δημοσιογράφος- γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης.

 

 

 

 

Ο υπουργός «αξιώνει» την καταδίκη του για ένα κείμενο- πολιτική κριτική που ανάρτησε ο Ανδρέας Πετρουλάκης στο protagon, προ διετίας, με τίτλο «Πάνος Καμμένος. Έχουν αρχίσει να του μοιάζουν». 

 

Η επιλογή Καμμένου να στείλει στο εδώλιο τον δημοσιογράφο σήκωσε κύμα αντιδράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς εκλαμβάνεται ως προφανή προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, εκφοβιστική ενέργεια εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και χτύπημα κατά της ελευθεροτυπίας.

 

 

Παραμονές της δίκης εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, δημοσιογράφοι αλλά και άλλα πρόσωπα που κινούνται στη δημόσια σφαίρα βρίσκονται στο πλευρό του δημοσιογράφου αξιώνοντας σεβασμό στοιχειωδών αρχών του συντάγματος όπως η ελευθεροτυπία.

 

Μητσοτάκης: Στόχος είναι εξόντωση του Πετρουλάκη και η τρομοκράτηση των υπολοίπων  

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων», κάνοντας παράλληλα λόγο για «επικίνδυνη, αυταρχική και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη αντίληψη που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου της ΝΔ:

 

«Ενα εκατομμύριο για ένα άρθρο.

 

Στην πολιτική μου πορεία έχω δεχθεί πολλές προσωπικές επιθέσεις, συχνά στα όρια της χυδαιότητας και σίγουρα πέρα από τα πλαίσιο της θεμιτής πολιτικής κριτικής. Μέχρι σήμερα δεν έχω στραφεί ποτέ δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε. Και δεν το έκανα γιατί πιστεύω βαθιά ότι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης και θέσεις εξουσίας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την κριτική. Έστω και αν μερικές φορές είναι κακοπροαίρετη.

 

Ασφαλώς κάθε πολιτικός, όπως κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν θεωρήσει ότι μια επίθεση που δέχεται δεν συνιστά πολιτική κριτική, αλλά συκοφαντία. Όμως αυτή η διάκριση πρέπει να γίνεται από τον πολιτικό με πολύ αυστηρά κριτήρια.  Ακριβώς για να μην κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται την ισχύ του για να περιορίσει την κριτική την οποία αναπόφευκτα κάθε πολιτικός δέχεται.

 

Ξαναδιάβασα με προσοχή το επίμαχο κείμενο του Ανδρέα Πετρουλάκη για τον Πάνο Καμμένο. Είναι σκληρό αλλά, κατά την άποψή μου, δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο του πολιτικού ελέγχου από έναν αρθρογράφο ο οποίος είχε το θάρρος ενυπόγραφα να εκφράσει την άποψή του.

 

Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα

 

Το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων.  

 

Είναι ενδεικτικό μιας επικίνδυνης, αυταρχικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αντίληψης που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 

Βάστα γερά λοιπόν Ανδρέα. Δεν σε γνωρίζω καλά προσωπικά και σίγουρα δεν ανήκεις στο χώρο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Μην αφήσεις κανένα να περιορίσει τη δημιουργικότητα σου και να φιμώσει τη γνώμη σου

 

Θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την αντίληψη. Μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη, από όποιο χώρο και αν αυτός προέρχεται.  Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο.Ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

 

Βάστα γερά λοιπόν Ανδρέα. Δεν σε γνωρίζω καλά προσωπικά και σίγουρα δεν ανήκεις στο χώρο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Μην αφήσεις κανένα να περιορίσει τη δημιουργικότητα σου και να φιμώσει τη γνώμη σου. Και βαστάτε γερά και όλοι όσοι έχετε το θάρρος να λέτε τη γνώμη σας ενυπόγραφα και να μπαίνετε στην κονίστρα του δημόσιου διαλόγου. Δεν είστε μόνοι σας».

 

 

Στ. Θεοδωράκης: Τόσο κοστολογεί την φίμωση του Τύπου 

 

 

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρει:

 

«Την Πέμπτη -σε λίγες ώρες δηλαδή- εκδικάζεται η αγωγή του, κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon. Για ένα άρθρο που θα το συνυπέγραφε κάθε λογικός πολίτης. Ένα κείμενο με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και συκοφαντίες σαν κι αυτές που χρησιμοποιεί μονίμως ο διώκτης. Ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστολογεί τη φίμωση του Τύπου. Προσπαθεί να μετατρέψει τους δικαστές σε… όπλο. Να τρομοκρατήσει με εξοντωτικές αγωγές όσους του κάνουν κριτική. Ο ίδιος βέβαια κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία. Όμως, ζούμε ακόμη σε μία δημοκρατική χώρα. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος που υπηρετεί ο διώκτης».

 

 

Στρατής Μπουρνάζος: Ο Πετρουλάκης πρέπει να αθωωθεί πανηγυρικά  

 

O Στρατής Μπουρνάζος ψυχή και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας των «Ενθεμάτων  της Αυγής» είχε κάνει τον Μαϊο του 2016 την πιο σεμνή, την πιο αριστερή αποχώρηση παραιτούμενος λέγοντας  αν δεν μπορείς να μιλάς για τα «οικεία κακά», ήρθε η ώρα να αποσυρθείς από το πόστο αυτό.  […]  

 

Στην ανάρτηση στο facebook ο Στρατής Μπο

 

υρνάζος υπογραμμίζει ότι ο Πετρουλάκης πρέπει να αθωωθεί πανηγυρικά εξηγεί γιατί η κριτική του ήταν πολιτική και σημειώνει πως το ποσό που διεκδικεί ο υπουργός Π.Καμμένος έχει στόχο να ασκήσει τρομοκρατική επίδραση σε όποιον θέλει να ασκήσει κριτική. 

 

Mπακογιάννη: Ακραία η αγωγή Καμμένου 

 

Ακραία χαρακτηρίζει η βουλευτής της Ν.Δ.,  Ντόρα Μπακογιάννη την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένος

H υπόθεση της αγωγής εναντίον του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη κ οι διώξεις δημοσιογράφων είναι ακραίες. Δεν έχουν συμβεί στο παρελθόν.


Κέρδος online   11/1/2017 23:08

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: