• TwitterFacebookRss feed

Ανδρουλάκης: Καμιά συγκυβέρνηση με ΝΔ, ακόμα και αν έχει 149 έδρες -Πρωτοφανής η διαφορά των 20 μονάδων

O Nίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε με κάθετο τρόπο τη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ ακόμη κι άν έχει 148-149 έδρες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ. Το λέω ξεκάθαρα». Με τον τρόπο αυτό προσδιόρισε ως στόχο, να είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η αξιόπιστη δύναμη της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε ότι δεν υπάρχει πια για το ΠΑΣΟΚ η γραμμή που αποκλείει τον κ. Μητσοτάκη από τη θέση του πρωθυπουργού καθώς «ο λαός τον τίμησε και σεβόμαστε την θέλησή του», όπως είπε. Επισήμανε ότι με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ είναι 171 έδρες. «Είναι πιθανό το σενάριο ακυβερνησίας με την πρωτοφανή διαφορά των 20 μονάδων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος;», διερωτήθηκε.

Ανδρουλάκης: Πρωτοφανής η διαφορά 20 μονάδων που εξασφάλισε ο Μητσοτάκης - «Είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «καθαρή νίκη» της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι είναι πρωτοφανής η διαφορά των 20 μονάδων που εξασφάλισε ο κ. Μητσοτάκης, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αυτοδυναμία Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε συγκεκριμένα. «Είναι παράλογο ως αφήγημα όταν ένα κόμμα κάνει μια στρατηγική ήττα, να φταίνε τα υπόλοιπα κόμματα και όχι το ίδιο».

«Ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου: να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο» υπογράμμισε και υποστήριξε ότι «η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ γιατί επιχείρησε να περάσει την εντύπωση, «τρομοκρατώντας τον κόσμο», ότι «το ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να συνεργαστεί με το κόμμα Βαρουφάκη, ενώ όλοι ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα μια ιστορική στάση στα πράγματα, δεν έπαιξε ποτέ με τη δραχμή, όπως άλλοι».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε προεκλογικά να τσουβαλιάσει το ΠΑΣΟΚ με όσους έπαιξαν με τη δραχμή, αλλά δεν τα κατάφερε. Η ΝΔ έκανε δημοσιονομικά 'εγκλήματα' μέσα στην τετραετία και αυτά που έχει υποσχεθεί δεν θα μπορέσει να τα υλοποιήσει», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ο ισχυρός και ο αξιόπιστος αντιπολιτευτικός πόλος» ενώ υπογράμμισε τις προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, καλώντας και όσους δεν το ψήφισαν να στηρίξουν το εγχείρημα.

Ζήτησε τέλος να οργανωθεί ντιμπέϊτ για τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των φορολογικών ανισοτήτων.

«Δεν υπήρχε καμιά περίπτωση συγκυβέρνησης με δυνάμεις που θα έπαιζαν την θέση της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ»
«Δεν παίξαμε ποτέ τη χώρα στα ζάρια», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεκριμένα πως έφτιαξε ένα «αφήγημα προσβλητικό για την παράταξή μας», δηλαδή για ένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Δεν υπήρχε καμια περίπτωση συγκυβέρνησης με δυνάμεις που θα έπαιζαν τη θέση της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

«Πυρά» Ανδρουλάκη για δημοσκοπήσεις: «Πολλοί πίστεψαν ότι δεν έχουν λόγο να ψηφίσουν ένα μη ανταγωνιστικό κόμμα»
Σε σχέση με το ποσοστό που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «οι δημοσκοπήσεις για εβδομάδες έδιναν μονοψήφια ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ και πολλοί πίστεψαν ότι δεν έχουν λόγο να ψηφίσουν ένα μη ανταγωνιστικό κόμμα».

Σε σχέση με την ικανοποίηση που υπάρχει με το εκλογικό αποτέλεσμα στη Χαριλάου Τρικούπη, τόνισε πως «εμείς είμαστε χαρούμενοι γιατί μετά από 10 χρόνια καταφέραμε να έχουμε διψήφιο ποσοστό και να αυξήσουμε τη δύναμή μας κατά 220.000 ψήφους, σε αντίθεση με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για ενίσχυσή μας κατά 2%, δήλωσε που μειώνει την πραγματική αύξηση της δύναμης της παράταξής μας».

Μίλησε για ένα «άλλο τοπίο» μετά τις εκλογές, κάνοντας λόγο για «δημοσιονομικά εγκλήματα» της ΝΔ, μιλώντας για έναν επερχόμενο «δημοσιονομικό προτεσταντισμό» και για το Σύμφωνο Σταθερότητας, για τα οποία «δεν έχει μιλήσει κανείς εκτός του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι το κόμμα του έκανε παραγωγική αντιπολίτευση, απαριθμώντας κρίσιμα νομοσχέδια τα οποία υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν τα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, και έφερε ως παράδειγμα την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και την επέκταση του φράκτη στον Έβρο. 

Ζήτησε παράλληλα να οργανωθεί ντιμπέϊτ για τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των φορολογικών ανισοτήτων. 


Κέρδος online   25/5/2023 23:59

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: