• TwitterFacebookRss feed

Ξενογιαννακοπούλου: Πλασματική εικόνα για την απασχόληση

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του Ειδικού Ετήσιου Τεύχους του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, επιχειρεί για άλλη μια φορά να παρουσιάσει μία πλασματική εικόνα σε σχέση με την κατάσταση της αγοράς εργασίας, αποκρύπτοντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας και τις δραματικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι εποχικοί εργαζόμενοι. Πέραν των ζητημάτων μεθοδολογίας που ανακύπτουν σε περίοδο lockdown και από τη σύγκριση διαφορετικών χρονικών περιόδων του 2020 σε σχέση με το 2019, είναι ενδεικτική η παντελής απουσία στοιχείων για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή και εκ περιτροπής εργασία, καθώς και η μη συμπερίληψη των στοιχείων της εποχικής απασχόλησης. Προφανώς για τη κυβέρνηση της ΝΔ είναι αόρατοι οι χιλιάδες εργαζομένοι στον τουρισμό, στον επισιτισμό και τον πολιτισμό που αγωνίζονται να επιβιώσουν».

Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας σε σχέση με το Ειδικό Ετήσιο Τεύχος του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ για το 2020

 

«Η πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, είναι ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για την απασχόληση από το 2012. Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020 έγιναν 844.443 λιγότερες προσλήψεις από το 2019. Το ισοζύγιο του 2020 διαμορφώθηκε στις 93.003 θέσεις εργασίας έναντι 127.664 του 2019, μείωση 34.661 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον περασμένο Δεκέμβριο, το 2020 έκλεισε με 1.133.432 καταγεγραμμένους ανέργους, σε σχέση με 1.064.526 το 2019 και 935.449 το 2018, 47.864 καταγεγραμμένους ανέργους που δεν αναζητούν πλέον εργασία, ενώ χιλιάδες άλλοι είναι αόρατοι, καθώς έχουν οδηγηθεί εκτός συστήματος καταγραφής και στήριξης», σημειώνει.

 

«Τα δραματικά στοιχεία της ανεργίας και της φτωχοποίησης των εργαζομένων αποκαλύπτουν τις συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ., που αντιμετώπισε εξαρχής την πανδημία ως ευκαιρία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, και να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, συνεχίζει τις πολιτικές που οδηγούν στην ύφεση, στα λουκέτα, στην ανεργία και την επισφάλεια. Γι’αυτό και το κοινωνικό αίτημα για αλλαγή πολιτικής καθημερινά δυναμώνει».

 

Επιπλέον η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τoν οδοστρωτήρα στα εργασιακά».

Συγκεκριμένα αναφέρει με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκης:

«Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματα τους.

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης δήλωσε για το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει ότι θα αποτελεί «μεγάλη παρέμβαση στο εργατικό δίκαιο που είναι από τις αρχές του ‘80», επιβεβαιώνοντας τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του ν.1264/82 και την αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις με τη διάλυση του ωραρίου εργασίας, τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, και την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

 

Στο πνεύμα του σχεδίου Πισσαρίδη για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματα τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης, των συλλογικών συμβάσεων και του ΣΕΠΕ.

Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοσχέδιο σε περίοδο πανδημίας με τους εργαζομένους είτε σε αναστολή, είτε σε τηλεργασία, είτε σε εκ περιτροπής εργασία και με δυσκολία συλλογικής διαβούλευσης και δράσης. Θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους».


Κέρδος online   3/3/2021 12:19

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: