• TwitterFacebookRss feed

Αλ. Τσίπρας: Οι πολίτες δεν πειθαρχούν γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση για την πανδημίας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».


Όπως είπε η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την διαχείριση του δεύτερου κύματος παραβλέποντας τις ανθρώπινες απώλειες και τις δυσκολίες που έρχονται στο επόμενο διάστημα. «Κομβικό σημείο της ομιλίας μας ήταν το πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση του δεύτερου κύματος. Εάν αυτή είναι η διαπίστωση, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση», σημείωσε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί στα 500 ευρώ από 300 σήμερα το πρόστιμο για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων «ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία», είπε.Κάνοντας λόγο για «πλεόνασμα επικοινωνίας και πλεόνασμα προπαγάνδας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «το αύριο συνεχίζεται να προβλέπεται δύσκολο» και πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Προβλέται ένα τρίτο κύμα της πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.


«Δεν θα προετοιμαστούμε αν συνεχίζουμε τα ίδια λάθη που έγιναν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», είπε αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναγνωρίσει τις ευθύνες της καθώς είναι εγκλωβισμένη σε μια «παγίδα αυταρέσκειας». «Οι ευθύνες είναι ακόμα πιο σοβαρές γιατί δείχνετε ότι δεν μπορείτε να τις καταλάβετε και να απομακρυνθείτε από την παγίδα της αυταρέσκειας και της αυτοικανοποίησης», είπε χαρακτηριστικά.


«Δεν εννοείτε να κατανοήσετε ότι για να διορθώσετε τα πράγματα, πρέπει να παραδεχθείτε λάθη και παραλείψεις», είπε.«Οι ίδιες παλινωδίες αφορούν και την παραλαβή του εμβολιασμού» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όλα έχουν αφεθεί στην τύχη.


«Οι πολίτες δεν πειθαρχούν γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη σε σας και στην κυβέρνησή σας. Έχετε κουράσει πια τους πολίτες και κάθε μέρα τους κουράζετε όλο και περισσότερο» τόνισε.


Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μια κατάσταση που απαιτεί από όλους «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης», συνέχισε.


«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για «μακάβριες συγκρίσεις νεκρών». «Οι νεκροί δεν είναι στατιστική», τόνισε.
«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».


Κάνοτας μια σειρά από ερωτήματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείβσε ότι θα μπροούσε να καταθέτει διαρκώς τέτοια αν, αν, αν». «Όλα αυτά τα αν τα ξεπερνάτε χωρίς να τα απαντάτε και με έλλειψη συναίσθησης», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι αντιφατικές δηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη και την καθυστερημένη λήψη μέτρων, εκθέτουν την κυβέρνηση. «Η μία δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη, ο ένας υπουργός αντιστρατεύεται τον άλλο, το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την αλήθεια», είπε.


«Ο,τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμία ευθύνη αλλά ο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές που σηκώνουν το βάρος της μάχης. Πρώτα τα υποκριτικά χειροκροτήματα, μετά τα δάκρυα του υπουργού σας και στην πράξη τους αφήνετε εντελώς μόνους με απλήρωτες υπερωρίες, ΕΔΕ στον Αγ. Σάββα επειδή νόσησαν κι εσχάτως ο κύριος Κοντοζαμάνης να τους ρίχνει ευθύνη για την εκατόμβη των τελευταίων μηνών», πρόσθεσε.


Ασκώντας επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς καθώς, όπως κατέληξε, δεν βγαίνουν τα νούμερα και δεν φαίνεται να πιάνουμε τους στόχους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινωδίες» που αφορούν και την παραλαβή του εμβολιασμού».


«Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.


«Παράδοξο με αυτόν τον πενιχρό αριθμό στο ρυθμό του εμβολιασμού να πανηγυρίζετε και συνιστά πρόκληση να δηλώνετε ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνω δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου», ανέφερε ο επίσης φέρνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ.


«Μια γειτονική μας χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 3 εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 22% του πληθυσμού, ενώ 0,62% είναι το ποσοστό στην Ελλάδα με πρώτη δόση ενώ η ανοσία επιτυγχάνεται μετά τη δεύτερη. Χώρες όπως η Εσθονία και η Λιθουανία έχουν εμβολιάσει διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι να εμβολιαστούμε το χρόνου τέτοιο καιρό», σημείωσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έσπευσε να απαξιώσει την πρόταση «που έχει προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος και δημόσια υπερασπίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης» για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες για τα εμβόλια.


Κέρδος online   15/1/2021 14:24

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: