• TwitterFacebookRss feed

Μαριαλένα Τσίρλη: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα γ.γ. Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Μαριαλένα Τσίρλη, είναι πλέον από σήμερα 1 Δεκεμβρίου, η πρώτη Ελληνίδα και η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ).


Η 53χρονη Μαριαλένα Τσίρλη ορκίστηκε χθες και θα παραμείνει στη θέση αυτή για μια πενταετία.

Η Μαριαλένα Τσίρλη ορκίστηκε χθες, για πενταετή θητεία ως Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε μια άδεια αίθουσα, με δυο συνεργάτες και τον σύζυγο της, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.
Η Μαριαλένα Τσίρλη κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής των Ουρσουλίνων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Schuman του Στρασβούργου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ περιέγραψε την πορεία της προς την κορυφή αλλά και την αγγελία που είδε τυχαία και άλλαξε τη ζωή της.

«Ήταν μία Κυριακή, οι γονείς μου είχαν βγει για μεσημεριανό γεύμα, εγώ ήμουν μόνη στο σπίτι, η εφημερίδα ήταν πάνω στο τραπέζι, φύσηξε ο άνεμος, πήρε τα φύλλα, πήγα να κλείσω την εφημερίδα να μην διαλυθεί τελείως και την ώρα που την έκλεινα έπεσε το μάτι μου πάνω στην αγγελία, δηλαδή δεν έψαχνα εγώ τότε για δουλειά, έγινε ακριβώς όπως σας το λέω, δήλωσα συμμετοχή και εδώ είμαι τώρα» είπε.


Αυτή η αγγελία την έφερε στο Στρασβούργο το 1994 όπου εργάστηκε αρχικά ως νομικός στο Ευρωπαίκο Δικαστήριο. Εκεί ανελίχθηκε στην ιεραρχία σε μια σειρά από θέσεις μέχρι το 2010, όπου ανέλαβε τα καθήκοντα της αναπληρώτριας γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Άρχισα να εργάζομαι εδώ και ουσιαστικά εδώ μεγάλωσα. Ήρθα στο Στρασβούργο για να εργαστώ όταν ήμουν 25-26 και χρονών και μεγάλωσα μέσα στο δικαστήριο. Άρα είναι μια φυσική εξέλιξη, φυσικά είναι μια υπέροχη εξέλιξη, δεν το αρνούμαι. Αλλά είναι πράγματι συγκινητικό γιατί είναι αυτό που λαχταρουσε η ψυχή μου πάντα, όχι να πάρω αυτή τη θέση, αλλά να δουλέψω σε αυτόν τον τομέα» αναφέρει.

 «Όταν λοιπόν ήρθα εδώ για μεταπτυχιακά και έτυχε ένα θέμα μαθήματος να είναι πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε εκεί ήταν σαν να άνοιξε μια πόρτα, σαν να φωτίστηκαν όλα και κατάλαβα ότι είχα βρει τι έψαχνα  δηλαδή η αγάπη μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα γεννήθηκε εδώ στο Στρασβούργο», προσθέτει.

Όπως δηλώνει η οικογένεια της νιώθει πολύ περήφανη.

«Είναι πολύ συγκινημένοι. Εμένα ο στόχος μου ήταν να κάνω καλά τη δουλειά μου και να αποκτήσω ένα καλό όνομα» τονίζει προσθέτοντας «Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι εξελέγην χάρη στη δουλειά που είχα δείξει μέχρι τότε. Όχι γιατί είπαν ότι τώρα μας χρειάζεται μία Ελληνίδα και μας χρειάζεται και μία γυναίκα.»

Η νέα γενική γραμματέας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου χρειάστηκε να σπάσει πολλά στερεότυπα στην επαγγελματική της πορεία της.

«Τώρα δεν μικροδείχνω πια, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν ήμουν νεότερη μικρόδειχνα πάρα πολύ και αυτό ίσως ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα. Δηλαδή ήμουν 35 χρονών και έμοιαζα 25 και φυσικά είχα αναλάβει θέσεις που απαιτούσαν και ένα κύρος να σε σέβονται και οι συνομιλητές σου. Αυτό πάντα το προσπαθούσα, να μην με βλέπουν σαν κοριτσάκι, όχι σαν γυναίκα, σαν κοριτσάκι» επισημαίνει κιώθοντας μεγάλη συγκίνηση, στέλνει το δικό της μήνυμα στους νέους στην Ελλάδα.


«Ο καθένας μας θα πρέπει να επιδιώκει αυτό, να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Εγώ αυτό προσπάθησα, αυτό συνεχίζω να προσπαθώ και αν έχω ένα μήνυμα να περάσω είναι αυτό.»

Τα συγχαρητήρια της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ευχήθηκε «καλή θητεία» στην πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ρόλο της γ.γ. του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ΠτΔ ευχήθηκε «καλή θητεία» στην Ελληνίδα Μαριαλένα Τσίρλη, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ρόλο της γ.γ. του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία ορκίστηκε.

Το tweet της Κατερίνας Σακελλαροπούλου


«Πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η Μαριαλένα Τσίρλη. Η ομόφωνη εκλογή της από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου τιμά τις Ελληνίδες και τη χώρα μας. Άλλη μία γυάλινη οροφή έσπασε. Καλή θητεία!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Κέρδος online   2/12/2020 10:18

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: