• TwitterFacebookRss feed

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη για το ύψος της βροχής - Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά

Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως, κινητοποιώντας όλον τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή, είπε, σε νέες δηλώσεις του για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.


«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» σημείωσε.


Όπως συμπλήρωσε, ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα.

Απεγκλωβίστηκαν 97 πολίτες, πραγματοποιήθηκαν 28 εναέριες διασώσεις από το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος και 15 εναέριες διασώσεις από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενώ 54 απεγκλωβισμοί έγιναν με επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους.


Ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, «που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας».


Σχετικά με το 112, για το οποίο ήδη επικριτικά αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός είπε πως «η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση, όπως η συγκεκριμένη της Εύβοιας, επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από τη μη χρήση του».


Όπως εξήγησε, «μία σαφής εντολή εκκένωσης, θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα ένα και δύο μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».


«Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.


Η πυροσβεστική

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία, ενημέρωση από την πυροσβεστική, από τις πρώτες πρωινές ώρες , στην Κεντρική Εύβοια έχει δεχθεί 658 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.
Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί από οχήματα και οικίες σε ασφαλές σημεία, και συγκεκριμένα:

Το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 75 απομακρύνσεις ατόμων, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και άλλες 28 με ένα ελικόπτερο SAR και
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με δύο ελικόπτερα SAR.
Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.
Χωρίς τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν πέντε άτομα και συγκεκριμένα:
Ένα βρέφος, 86χρονος και 85χρονη από την περιοχή Πολιτικά και
74χρονος και 73χρονη, από την περιοχή Μπούρτζι.
Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός αγνοούμενου ατόμου στην περιοχή Μπούρτζι.
Η ΠΥ παρακαλεί τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.


Κέρδος online   10/8/2020 9:45

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: