• TwitterFacebookRss feed

Κ. Μητσοτάκης: Προσωπική δέσμευση η στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό

Με φορείς του τουρισμού της Ρόδου συναντήθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέπτεται το νησί. Με αρχική τοποθέτησή του για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύποτυ για την ΑΟΖ, αφού άκουσε πρώτα όλους των εκπροσώπων τους που πήραν μέρος στη σύσκεψη και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης του κορωνοϊού ήταν «μία επιτυχία εθνική η οποία πιστώνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες, ειδικά του κλάδου του τουρισμού, που προσαρμόστηκαν με πολύ μεγάλη συνέπεια στις υποδείξεις των ειδικών. Το γεγονός ότι έχουμε τουρισμό φέτος δεν ήταν καθόλου δεδομένο πριν από τέσσερις-πέντε μήνες. Και σίγουρα θα υποδεχτούμε ένα μικρό ποσοστό των επισκεπτών, που θα περιμέναμε υπό άλλες συνθήκες. Τολμώ να πω, όμως, ότι σε αυτή τη συγκυρία είμαστε μάλλον καλύτερα από πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους οποίους ανταγωνιζόμαστε κι έχουν υποστεί μία ολική καταστροφή» τόνισε.


Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την έστω και κουτσουρεμένη τουριστική περίοδο μέχρι το τέλος - και γιατί όχι και να την επεκτείνουμε -, απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει της τη νέα έξαρση στα κρούσματα του κορωνοϊού, η οποία δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς, προέκυψε από κάποιες αμέλειες κι από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Και για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή, αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελα να το ακούνε, ότι ο κωρονοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας».
Όπως συμπλήρωσε, «ίσως τώρα κατάλαβαν όλοι ότι αυτά τα πολύ απλά μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία όλοι μας σεβόμαστε είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το σημαντικό κεκτημένο, που είναι η εξαιρετική εικόνα της χώρας ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι προσωπική του δέσμευση πως «δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους, απροστάτευτους στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Για να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο, η οποία θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή».


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως για πρώτη φορά η κυβέρνηση αυτή έκανε έναν ορισμό εποχικότητας, για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές. «Είπε πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, ορίζεται ως εποχική επιχείρηση. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ τον χειμώνα. Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με έναν τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.


Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «καλούμαστε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα: Από τη μια να παίξουμε άμυνα, να προφυλάξουμε δηλαδή και να σώσουμε ό,τι μπορούμε από την τουριστική περίοδο, κι από την άλλη να παίξουμε επίθεση, που είναι η αξιοποίηση των πολύ σημαντικών πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να διορθώσουμε χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε νέες ακόμα πιο υγιείς βάσεις».

 


Το πρόγραμμα «Γέφυρα»
Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα «Γέφυρα», σημείωσε πως ήδη έχει «πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση» από τους δανειολήπτες. Όπως είπε, «για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες για να αποτρέψουμε τη δημιουργία "κόκκινων" δανείων στο μέλλον. Ακούω το επιχείρημα ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση την πρώτη κατοικία. Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κοροναϊό. Από εκεί και πέρα, μέχρι που να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική» τόνισε ο πρωθυπουργός.


Το Ταμείο Ανάκαμψης


Μίλησε και για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως «όταν κάνουμε το Ταμείο - θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα -, θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματο. Θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια κι εύχομαι πραγματικά να μη βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «τα χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις. Και είναι ίσως μια ευκαιρία - το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ - ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές, να το κάνουν τώρα, που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη. Και ταυτόχρονα εμείς θα έρθουμε με κάποιον τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται».


Στη σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, καθώς και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.


Κέρδος online   7/8/2020 12:10

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: