• TwitterFacebookRss feed

Γκρίνιες από 4 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ: Διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τις πορείες, αλλά δεσμεύτηκαν να υπερψηφίσουν

Την απόφαση να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο είχε ανακοινώσει η Φώφη Γεννηματά χθες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με την καθοριστική παρέμβαση του κόμματος, η κυβέρνηση άλλαξε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που απαγόρευε ουσιαστικά τις διαδηλώσεις. «Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στάση που χαιρέτισε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή.

 

 

 

Οι Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς σε δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, μια προ των αλλαγών Χρυσοχοΐδη και μία μετά – και συγκεκριμένα χθες Τρίτη – διατύπωσαν με έμφαση τις διαφωνίες τους για το εν λόγω νομοσχέδιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χ. Καστανίδης ανέλυσε περισσότερο διαφωνίες νομικού χαρακτήρα σε σχέση με τα συλλογικά δικαιώματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές κατέθεσαν πολιτικές ενστάσεις που συμπυκνώνονται στη λογική «να μην ταυτιστούμε με την ΝΔ».


Μετά τις μακρές συζητήσεις, διαμορφώθηκε ευρύτατη πλειοψηφία υπέρ της υπερψήφισης του νομοσχεδίου μετά τις διορθωτικές παρεμβάσεις Χρυσοχοΐδη. Από τους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ήταν παρόντες οι 18 και από αυτούς οι 14 είπαν «ναι» και οι 4 διαφώνησαν. Ωστόσο, όπως μεταφέρουν κοινοβουλευτικές και κομματικές πηγές του ΚΙΝΑΛ, οι διαφωνούντες που ερωτήθηκαν από τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, δεσμεύτηκαν ότι θα πειθαρχήσουν και θα σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας. «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας, αλλά η συμφωνία στην ΚΟ θα δεσμεύσει όλους μας» ήταν το κλίμα που αποτυπώθηκε από τους διαφωνούντες στα υψηλά κλιμάκια του ΚΙΝΑΛ.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η αυριανή ψηφοφορία για το ν/σ για τις πορείες, είναι ονομαστική.

 

Οθωνας: «Η εύκολη επιλογή είναι να πεις ένα «τυφλό» όχι και να κάνεις τον τσάμπα μάγκα»

 

Νωρίτερα, το πρωί, ο Μανώλης Όθωνας, μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, είχε εξηγήσει (ρ/σ «Θέμα 104,6 fm») γιατί το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει και αυτό το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. «Είναι καλό να δημιουργούνται ευρύτερες συναινέσεις. Έγιναν και θετικές τροποποιήσεις. Δεν παλαντζάραμε καθόλου, από την αρχή είπαμε καθαρά ότι υπάρχει αναγκαιότητα κανόνων και ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά επίσης με σαφήνεια είπαμε ότι το νομοσχέδιο που εισήγαγε η Κυβέρνηση είχε σοβαρά ζητήματα θεσμικών εγγυήσεων που άφηναν περιθώρια να καταστρατηγηθεί το βασικό δικαίωμα στην διαμαρτυρία και στην διεκδίκηση αιτημάτων πολιτών». Ο κ. Οθωνας σημείωσε ότι «προτείναμε συγκεκριμένες αλλαγές, που παρενέβαιναν στην ουσία του νομοσχεδίου, άλλαζαν ουσιαστικά την αντίληψη του. Επομένως είχαμε μια συνεπή στάση σε αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε, ότι είμαστε δύναμη μαχητικής όταν χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα δημιουργικής εποικοδομητικής αντιπολίτευση γιατί αυτό χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η εύκολη επιλογή είναι να πεις ένα «τυφλό» όχι, να ψηφίσει η Κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο όπως το θέλει, να φαλκιδεύει δικαιώματα, απλά εσύ να έχεις κάνει τον "τσάμπα μάγκα" με κραυγές λαϊκισμού όπως επιλέγει παραδείγματος χάριν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η δική μας πολιτική αντίληψη αυτή, έχει τις δυσκολίες της, στην κατανόηση της αλλά εμείς θα επιμένουμε σε αυτή τη γραμμή». Μάλιστα, ο κ. Οθωνας υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ «και το 2001 αλλά και το 2011 επί δικών μας Κυβερνήσεων είχε αναγνωρίσει αυτήν την ανάγκη και είχε επιχειρηθεί να υπάρξει παρέμβαση έστω και αν, για διαφορετικούς λόγους την κάθε φορά, αυτό δε τελεσφόρησε».


Κέρδος online   9/7/2020 9:55

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: