• TwitterFacebookRss feed

Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το σχέδιο «Ηρακλής» *Ψηφίζεται σήμερα

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό να μιλά για ένα «ρηξικέλευθο σχέδιο» το οποίο «στηρίζεται στις αγορές και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο». Συνέχισε λέγοντας «ο Ηρακλής δεν αγγίζει το μαξιλάρι ρευστότητας όπως ειπώθηκε», ενώ επεσήμανε πως «είναι ένα σχέδιο που χτυπά τους μεγάλους κακοπληρωτές».

 

 

Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στην ουσία του σχεδίου λέγοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα ανακριβέστερο από όσα λέγονται πως κόσμος θα βρεθεί στο δρόμο. Δεν αλλάζει σε τίποτα η θέση του δανειολήπτη. O Ηρακλής δεν αφορά στην πώληση των δανείων σε funds».

 

Παράλληλα σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά σε πρόταση που θα άφορα στη μεταρρύθμιση της κεφαλαιαγοράς αλλά και σε ένα νομοθέτηση που «θα δείξει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης για αυτούς που αποκλείει το τραπεζικό σύστημα. Θα φέρουμε το θεσμό των μικροπιστώσεων».

 

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «καιρό τώρα δεν έχουν μάθει τίποτα. Συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά χωρίς σχέδιο και πυξίδα». Εκτόξευσε νέα «βέλη», λέγοντας πως «ορισμένοι που έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια τολμούν να δίνουν μαθήματα».

 

Για «χαώδεις αποκλίσεις ανάμεσα στο σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης και σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ» όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια έκανε λόγο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάρης Μαμουλάκης. Παράλληλα ανέφερε πως «σε αντίθεση με όσα εσφαλμένα είπε ο κύριος Υφυπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή, το σχέδιο Ηρακλής δεν πατάει στο άστρο του κυρίου Μητσοτάκη αλλά στο cash buffer της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα».

 

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως «το σχέδιο Ηρακλής αφορά μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες. Για τους δανειολήπτες δεν υπάρχει κανένας Ηρακλής για να τους σώσει. Διαφωνούμε με τη μεθοδολογία, την ιεράρχηση και τη στόχευσή του και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο». Συνέχισε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «μετά από τον Απρίλιο παραδίδει τους δανειολήπτες στο έλεος των funds. Πάνω από 250.000 ακίνητα που αντιστοιχούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα περάσουν σε funds μέσω των τιτλοποιήσεων. Κι όταν μιλάμε για τιτλοποιήσεις αυτές σημαίνουν και λιγότερες ρυθμίσεις»

 

Το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες έχουν πει ότι θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει σήμερα.

Η κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους, μεταξύ άλλων, στο ότι:

*.Ανοίγει το παράθυρο για χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» μέσω των προβλεπόμενων «αντεγγυήσεων».

* Το ύψος των εγγυήσεων μπορεί να ανέβει με απλή Υπουργική Απόφαση.

* Αν δεν επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας - όχι μόνο σε χρόνο αλλά και στον αριθμό των δανειοληπτών- το σχέδιο Ηρακλής θα γίνει όχημα μίας καταιγίδας πτωχεύσεων και πλειστηριασμών. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, όπως έχουν δηλώσει και τα κυβερνητικά στελέχη.

 

* Δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση των τραπεζών μετά την εξυγίανσή τους έναντι του βάρους των εγγυήσεων που αναλαμβάνει το δημόσιο, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των ΜμΕ. Αναφέρεται ως παράδειγμα πως σε σχετική διαδικασία το 2009 η Royal Bank of Scotland ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει 25 δισ. στερλίνες τις ΜμΕ.

 

* Παρά την εγγύηση του δημοσίου, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και ενώ την έξοδο από τα μνημόνια, δεν έχει αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ. Επισημαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το παρόν νομοσχέδιο, θέτοντας σοβαρό ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και του τρόπου συμμετοχής του δημοσίου.

 

* Παρά την εγγύηση του δημοσίου, δεν προβλέπονται σοβαροί όροι διαφάνειας στη λειτουργία των διαχειριστών (servicers), στην αναδιάρθρωση των δανείων, στα κριτήρια πώλησης, ρύθμισης ή ρευστοποίησης δανείων.

 

* Τα δάνεια των κομμάτων δεν αποκλείονται από το σχέδιο Ηρακλής.

 

* Δεν προβλέπονται ρήτρες για τους servicers σε περίπτωση αποχώρησης.

πηγή euro2day.gr


Κέρδος online   12/12/2019 15:03

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: