• TwitterFacebookRss feed

Γ. Πλακιωτάκης: Να επενδύσουμε στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση

Η Ελλάδα οφείλει να προσφέρει στα παιδιά της τη δυνατότητα και την προοπτική μιας σύγχρονης, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και μιας εξαιρετικής καριέρας στη θάλασσα, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, εγκαινιάζοντας σήμερα, την ανακαινισμένη Σχολή Πλοιάρχων Ε.Ν. (κτήριο Δ), της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.

 


Μετά τις εκτεταμένες δομικές και άλλες ζημιές που υπέστη από τον σεισμό του περασμένου Ιουλίου, το κτήριό της ανακαινίσθηκε πλήρως, με χορηγία της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.


«Στην προηγούμενη επίσκεψή μου στις κτηριακές εγκαταστάσεις της σχολής, στις 13 Σεπτεμβρίου, είχα δεσμευθεί ότι οι εργασίες ανακαίνισης θα υλοποιηθούν με ταχύ ρυθμό και σε όλο το εύρος των αναγκών, κτηριακών και μη. Άμεσα ξεκίνησε η αξιολόγηση κι εκτίμηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την επισκευή κι αποκατάσταση των φθορών του κτηρίου Δ΄ και σήμερα - όπως είχαμε υποσχεθεί - λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη των εργασιών, αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που εγκαινιάζουμε τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Σχολής Πλοιάρχων. Μιας Ακαδημίας που παρέχει αρχική επαγγελματική εκπαίδευση σε νέους σπουδαστές, προκειμένου να αποκτήσουν τα αναγκαία και κατάλληλα προσόντα για να στελεχώσουν επάξια το Εμπορικό Ναυτικό» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός.
Όπως σημείωσε, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Βενιάμης, καθώς και η Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του υπουργείου, «στάθηκαν δίπλα μας και στήριξαν την προσπάθειά μας εμπράκτως. Χωρίς την συμβολή τους, τίποτε δεν θα ήταν εφικτό» είπε ο κ. Πλακιωτάκης.
Ο ίδιος επισήμανε πως από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε το υπουργείο έθεσε σε υψηλή προτεραιότητα την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. «Προηγήθηκαν τα εγκαίνια του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας στη Νέα Μηχανιώνα, που έλυσαν ένα χρόνιο πρόβλημα των ναυτικών μας της Βορείου Ελλάδος. Ακολούθησε η ανακαίνιση του κτηρίου Δ΄ της ΑΕΝ Ασπροπύργου και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό τη βελτίωση των υποδομών των υπολοίπων κτηρίων της ΑΕΝ Ασπροπύργου, καθώς και των υπόλοιπων Ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα» είπε.
Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τομέας της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης είναι «ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε. Η ελληνική ναυτιλία χρειάζεται ναυτικούς που να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες συνθήκες και τις αυξημένες απαιτήσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας. Η Ελλάδα οφείλει να προσφέρει στα παιδιά της τη δυνατότητα και την προοπτική μιας σύγχρονης, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και μιας εξαιρετικής καριέρας στη θάλασσα. Η αφοσίωση κι επιμονή για ποιοτική και διαρκώς αναβαθμιζόμενη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, αποτελεί στρατηγικό στόχο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πολύ περισσότερο όταν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας έντονη μεταστροφή των νέων προς το ναυτικό επάγγελμα» τόνισε.
Κατά τον κ. Πλακιωτάκη, η ναυτιλία «ήδη αλλάζει ριζικά. Νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες. Σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες. Big data. Υβριδικά μοντέλα διασύνδεσης του γραφείου με το πλοίο. Όλα αυτά κι όλα όσα θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια αλλάζουν άρδην το προφίλ του ναυτικού του μέλλοντος. Θα χρειαστούμε στελέχη και σε επίπεδο αξιωματικών, αλλά και σε επίπεδο κατωτέρων πληρωμάτων, που θα είναι άρτια εκπαιδευμένα, οπλισμένα με δεξιότητες και προσόντα που θα τα βοηθούν όχι μόνο να σταθούν επάξια στο πολύ ανταγωνιστικό παγκόσμιο ναυτικό περιβάλλον, αλλά και να διατηρήσουν σε βάθος χρόνου την παγκοσμίως γνωστή και αναγνωρισμένη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Σε αυτό το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που αναζητά ήδη υψηλής κατάρτισης στελέχη, έχουμε μια ευκαιρία, ειδικά όταν οι μελέτες μάς λένε ότι ο απαιτούμενος αριθμός αξιωματικών για τη στελέχωση του παγκοσμίου στόλου υπολείπεται της ζήτησης κατά 16.500 στελέχη, ενώ για το έτος 2025 προβλέπεται το έλλειμμα αυτό να ανέλθει στους 147.000 αξιωματικούς. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια του χρόνου» υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά άμεσα στη συγκρότηση νομο-παρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα κληθεί να αναμορφώσει πλήρως τη ναυτική εκπαίδευση, «μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που θα μας οδηγήσει στη ναυτική εκπαίδευση της επόμενης 20ετίας».


Κέρδος online   23/10/2019 17:23

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: