• TwitterFacebookRss feed

Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος: Αύξηση μεταναστευτικών ροών 200%

Τις εξελίξεις στο ζήτημα της μεταναστευτικής πρόκλησης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Ο κ. Κουμουτσάκος αφού ενημέρωσε την Επιτροπή ότι μόνο το πεντάμηνο Μαϊου - Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό 200%, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία η Ελλάδα κινηθεί μαζί «με τις χώρες της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο», για τη διεθνοποίηση του μεγέθους του προβλήματος.

«Πολιτική δημοκρατικής αυστηρότητας»


«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε. Αλλά ταυτόχρονα καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η ελευθερία οφείλει να αυτό-προστατεύεται, γι' αυτό η δική μας πολιτική είναι η πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας. Ναι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μέλημα και φροντίδα ισχυρής προστασίας του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποτροπής, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση των συνόρων για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα, σε σχέση με το παρελθόν.

Τα κλειστά κέντρα

«Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Τα Κλειστά Κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας «μαύρης» Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά. Πώς; Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Καθώς όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή συνοριακή γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μεγάλο απαιτείται, διεθνοποίηση ώστε να γίνει γνωστό το μέγεθος του.

«Ακριβώς γι' αυτό η Ελλάδα κινείται για να διαμορφωθεί μια πρωτοβουλία των χωρών της Ευρώπης πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορούμε μέσα στα φόρα τα ευρωπαϊκά να μην είμαστε μόνοι μας όταν ζητάμε στήριξη, αλλά να είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, εκπρόσωποι 3 χωρών που καλούνται να προασπίσουν αυτό το οποίο η Ευρώπη απαιτεί. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά και θέλω να πιστεύω, ότι θα βοηθήσει πολύ ως συνηγορία του δικαίου της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η επίσκεψη στην Τουρκία

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στην Τουρκία. «Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε. Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της 'Αγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή της Βουλής για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης οι πληθυσμοί είναι επικίνδυνα μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους και την ίδια ώρα οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές φθάνουν τις 75.000.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος, παρέλαβε επίσης το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που φτιάχτηκε πάνω στην κρίση αλλά αποτελεί «ένα εργαλείο στομωμένο, σκουριασμένο, στραβωμένο, χωρίς ενιαία, ισχυρή και ρωμαλέα δομή. Ένα υπουργείο που φτιάχτηκε εκ των ενόντων, με υπαλλήλους που προέρχονται από διάφορους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης, ένα υπουργείο που δεν έχει προλάβει ακόμα να διαμορφωθεί, κατακερματισμένο σε πολλά κτίρια».

Παραλάβαμε, είπε στη συνέχεια, και μια συγκεκριμένη κουλτούρα απέναντι στο ζήτημα, μία αντίληψη πολιτική του «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν», μια πολιτική που είχε παραμελήσει μια κρίσιμη πτυχή του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δηλαδή την ασφάλεια των πολιτών.

Πολιτικές απώθησης και όχι πολιτικές προσέλκυσης

«Ποτέ δεν ειπώθηκε από τη Ν.Δ. ότι αυτή η πολιτική κουλτούρα ήταν η αιτία», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, πρόσθεσε όμως: «Οι αιτίες είναι έξω από τη χώρα, αλλά σε αυτές τις αιτίες είναι άλλο να ακολουθείς πολιτικές απώθησης και άλλο πολιτικές προσέλκυσης. Η δική μας φιλοσοφία, βασίζεται ακριβώς στο να αξιολογήσει όλες τις πτυχές του προβλήματος, βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μας επιβάλλει το διεθνές νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε με τη βούλησή μας».

Άλλοι 284 πρόσφυγες σε Λέρο, Λέσβο και Σάμο

Την Τετάρτη εντοπίσθηκαν και διασώθηκαν από το Λιμενικό 284 άτομα ανοιχτά της Λέρου, της Σάμου και της Λέσβου. Τα 177 εξ' αυτών διασώθηκαν στη θάλασσα της Λέσβου και μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού.

Στη Λέρο μεταφέρθηκαν άλλα 75 άτομα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι 36 αλλοδαποί οι οποίοι είχαν εντοπισθεί εχτές το πρωί σε φουσκωτό ανοιχτά από το Φαρμακονήσι.

Αργά τη νύχτα εντοπίστηκε λέμβος με 32 άτομα, στη θαλάσσια περιοχή Νησάκια, βόρεια της Σάμου. Μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βαθέος Σάμου.

Το πρωί επίσης, σκάφος της Frontex εντόπισε λέμβο με 39 αλλοδαπούς, στη θαλάσσια περιοχή Σκάλα Συκαμινέας, στη Λέσβο.

Το πρωί της Τετάρτης το λιμενικό εντόπισε φουσκωτό με 35 άτομα, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιά. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ένας 38χρονος εξ' αυτών, ως ο χειριστής της λέμβου.

Περίπου την ίδια ώρα, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε φουσκωτό με 34 άτομα, επίσης στην περιοχή Αγριελιά, στη Λέσβο.

Το πρωί της Τετάρτης σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στην ακτή της περιοχής Αντίσσα, στη Λέσβο, γκρουπ από 69 αλλοδαπούς .Οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν αποβιβαστεί επί της ακτής στην περιοχή «Κάμπος Γαβαθά». Στη συνέχεια, συνελήφθη ένας 32χρονος, ως ο χειριστής της Λέμβου.

Τέλος, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στις ακτές του Φαρμακονησίου 39 άτομα, τα οποία είχαν αποβιβαστεί πριν λίγη ώρα. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα “ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ” ν. Λέρου.


Κέρδος online   3/10/2019 10:12

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Gianis
Αναρτήθηκε 3/10/2019 1:30:56 μμ
YPARXOYN HDH OI DHTHEN FILANTROPOI ME ANOIKTES AGGALES, ENO EPREPE NA GINOTAN OPOS STH ITALIA TOY SALBIN,I KLEISTA SYNORA KAI DEN PERNAH KANENAS OYTE KOYNOYPI DIOTI KAI AYTO TSIMPAH OPOTE EINAI EPIKYNDINO, KAI AS AFHSOYN THN EYROPH NA FONAZH.