• TwitterFacebookRss feed

Ανεξέλεγκτη η φωτια στην κεντρική Εύβοια

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, παρά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται ότι χθες εκκενώθηκαν προληπτικούς λόγους - με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλου - τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός, και Πλατανιάς.


Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Το πύρινο μέτωπο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα που επιχείρησαν στην περιοχή δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τις φλόγες..
Το έργο κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι πυκνοί καπνοί που έχουν σκεπάσει την περιοχή κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.


Για «τιτάνια μάχη» με την πυρκαγιά έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, εκτιμώντας πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Μπακογιάννης εξήρε τις προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και την ψυχραιμία των κατοίκων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις. «Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια (...), είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε» ανέφερε, προσθέτοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. «Ειναι μία δύσκολη φωτιά, μέσα στον πνευμονα της Εύβοιας, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» συμπλήρωσε.


«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας. Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη, ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα και ότι δεν υπάρχει κινδύνος για την υγεία του.

 


Στην Ελλάδα ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδης


Στο μεταξύ, την Ελλάδα θα επισκεφθεί σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Στις 9 .00 π.μ. ο Επίτροπος θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια. Ο Επίτροπος θα ενημερώσει τον υπουργό για την ευρωπαϊκή βοήθεια η οποία αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού «rescEU».Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για τη χαρτογράφηση των καταστροφών
Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.


Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.


Πηγή:  ΑΜΠΕ


Κέρδος online   14/8/2019 9:23

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: