• TwitterFacebookRss feed

Τσίπρας: Πέντε ένοχες σιωπές από τον πρωθυπουργό

Στο γεγονός ότι η Βουλή είναι η πρώτη από το 2009 χωρίς τη χώρα σε καθεστώς μνημονίου αλλά και στην απουσία της Χρυσής Αυγής από τα έδρανα στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

Θα συνεχίσουμε να βάζουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε πως είναι το καλό της πατρίδας πάνω από μικροπολιτικά συμφέροντα. «Δεν θα επιλέξω κε Μητσοτάκη την αντιπολιτευτική τακτική που επιλέξατε εσείς: την αντιπαράθεση χωρίς όρια και επιχειρήματα, την διαρκή καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα, όπως κάνατε εσείς. Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί μαζί σας. Διαβεβαιώνω ότι σε όποια σοβαρή προσπάθεια για διεκδικήσεις προς όφελος του λαού θα τις στηρίξουμε στο εξωτερικό. Αλλά δεν θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εντος και εκτός Βουλής θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία».

 

Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Επαναφέρετε τους κομματικούς επιτετραμμένους στις Γενικές Γραμματείες του Δημοσίου

- Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο κυβερνητικό γραφείο (ΕΡΤ, ΕΥΠ, Αθηναϊκο Πρακτορείο)

- Παύσατε τον αρχηγό της Αστυνομίας και τοποθετήσατε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο Αμυνας υποβαθμίζοντας το ρόλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Επιτελείων.

 

Στην αναφορά του για τη νέα κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Είστε η πρώτη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση που δεν έχετε το δικαίωμα και δεν το κάνατε, να ισχυριστείτε ότι ‘παραλάβαμε καμένη γη’», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Η φορολογία
«Κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα πείσετε τους δανειστές να αλλάξουν τη συμφωνία για τα πλεονάσματα. Σήμερα ξεκινήσατε τις προγραμματικές δηλώσεις με δέσμευση προς τους δανειστές. Ότι θα τηρήσετε τη συμφωνία για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση αν τη βάλουμε μαζί με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη έχει δυο αναγνώσεις: αυτά που είπατε και αυτά που αποκρύψατε, για ένοχες σιωπές, γιατί αν τηρήσετε τη δέσμευση για τα πλεονάσματα είτε δεν θα υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις, είτε θα προχωρήσετε σε ισοδύναμης αξίας μέτρα».

 

«Αποτύχατε να πείσετε για τα πλεονάσματα. Το χειρότερο όμως είναι μάλλον ότι δεν το διεκδικήσατε καν. Παραπέμπετε στο μέλλον τη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα. Γιατί το κάνετε; Θα υπάρξει καλύτερη στιγμή για μια νέα κυβέρνηση από την αρχή της; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα;»

«Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε;», συμπλήρωσε.

Υπόσχεστε για 3,5 χρόνια μικρότερα πλεονάσματα και δεν τολμάτε καν να τα διεκδικήσετε, συνέχισε. «Δεν ζητούμε να προχωρήσετε σε σύγκρουση, ζητάμε να προχωρήσετε στο σχέδιο που προωθήσαμε εμείς προ εκλογών», υποστήριξε θυμίζοντας το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και την καταβολή σε ειδικό λογαριασμό ποσού 5,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.


Οι πέντε ένοχες σιωπές


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πέντε ένοχες σιωπές του Κυριάκου Μητσοτάκη: δεν είπε κουβέντα για το ασφαλιστικό, για το εάν θα διατηρήσει τα επιδόματα που έχει δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για το εάν θα διατηρηθεί το δώρο Πάσχα που καταβλήθηκε ως μόνιμη 13 σύνταξη, για «την διεύρυνση της φορολογικής βάσης» που ζητούν οι εταίροι και για την εισφορά αλληλεγγύης που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δηλώσει πως θα καταργήσει για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ.

 

Επίθεση για Τσουβάλα
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιλογή της να βάλει γ.γ. Δημόσιας Τάξης τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», θύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει:

 

«Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: 'Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή'. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδια και αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας.

 

Οι Πρέσπες


Στην αναλυτική αναφορά του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Κύριε Μητσοτάκη, ενάμιση χρόνο τώρα είχατε πρωταγωνιστήσει, εσείς και τα στελέχη σας, στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Είχατε αγκαλιάσει ακραίους, κάποια από τα στελέχη σας μας έλεγαν μειοδότες, προδότες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τις επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα απειλητικά σημειώματα με σφαίρες στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, κύριο Κοτζιά. «Και εσείς πρωτοστατήσατε στην κριτική περί προδοτικής συμφωνίας. Τώρα, είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών ε;. Το λέει ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων», είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ο Αλ. Τσίπρας.

 

«Η υποκρισία κάποια στιγμή πληρώνεται και θα το βρείτε μπροστά σας», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό. «Αλλά -συνέχισε- το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λονδίνο μετά την επικοινωνία σας με τη Βρετανή πρωθυπουργό.Βγήκε ανακοίνωση που χαιρετίζει τη δέσμευσή σας να τηρήσετε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι το σχετικό απόσπασμα εσείς επιλέξατε να το λογοκρίνετε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που, ειρήσθω εν παρόδω, έχετε πάρει και την ευθύνη. Γιατί το αποκρύψατε; Το διαψεύδετε; Είναι fake news από τη Downing Street αυτό;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη για να συνεχίσει:

 

«Εγώ κύριε Μητσοτάκη χαίρομαι που ως πρωθυπουργός τηρείτε την εθνική γραμμή για μια εθνικά επωφελή συμφωνία, που αναβαθμίζει τη Μακεδονία μας και τα εθνικά συμφέροντα. Αλλά σας το είχα πει και τώρα επιβεβαιώνομαι. Θα βρείτε μπροστά σας όλα όσα κάνατε και όσα είπατε για τις Πρέσπες. Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν, με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε εσείς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος σας», έκλεισε το σχετικό απόσπασμα.

 

H ΔEH και το ασφαλιστικό
Για «δύο μεγάλα projects στα σκαριά», εκ μέρους της κυβέρνησης, έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.Το πρώτο, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕH: «Εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά φυσικά το ξεπούλημα. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο αρμόδιος υπουργός που διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε τα πεπραγμένα σας το 2010-2014. Όταν εκτοξεύσατε τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗΔΕΗ -1,33% στα 5 δισ. ευρώ, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν πολλοί τους λογαριασμούς. Σήμερα οι ίδιοι που ευθύνονται για τα προβλήματα της εταιρίας εμφανίζονται ως σωτήρες. Σας το λέμε καθαρά, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη ΔΕH. Μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσετε το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Για το ασφαλιστικό, συνέχισε, «δεν είπατε τίποτα». «Μήπως σχεδιάζετε να βρείτε από το ασφαλιστικό περιθώριο για τις φορολογικές μειώσεις; Μη διανοηθείτε να φέρετε μειώσεις που εμείς αποτρέψαμε στις αρχές του 2019, οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Ελπίζω στις προγραμματικές δηλώσεις να ακούσουμε τι έχετε σκοπό να κάνετε», σημείωσε καταληκτικά.


Κέρδος online   21/7/2019 15:34

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: