• TwitterFacebookRss feed

Όλ. Γεροβασίλη: Να μη μιλούν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν 20 χρόνια να εργαστούν

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχει εντολή προς την Ελληνική Αστυνομία να μην επιχειρεί στα Εξάρχεια. Παράλληλα, η υπουργός «έδειξε» μερίδα συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ, που μιλούν για άβατο στα Εξάρχεια ενώ, όπως είπε, έχουν να εργαστούν 20 χρόνια.


Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι σε τροχαίο που συνέβη προ ολίγων ημερών πλησίον της πλατείας Εξαρχείων η τροχαία δήλωσε πως έχει εντολή να μην εισέρχεται στην περιοχή.


«Υπάρχει ένας τεράστιος μύθος ότι η πολιτική ηγεσία δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ είμαστε σε απόλυτη συνεργασία για να είμαστε υποβοηθητικοί στην υπηρεσιακή δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ. Δεν έχει απαγορευτεί ποτέ στην ΕΛ.ΑΣ να κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση. Υπάρχουν άνθρωποι στην ΕΛ.ΑΣ, που για δικούς τους λόγους - προφανώς θέλουν να πλήξουν την πολιτική ηγεσία - χρησιμοποιούν αυτό ως επιχείρημα» είπε η κ. Γεροβασίλη, που συμπλήρωσε: «Να δεχθώ την πολιτική διαφωνία. Όμως, τα λένε αυτά και κάποιοι που ενδεχομένως θέλουν να κρύψουν την πολιτική τους ανικανότητα. Αυτό είναι σοβαρό. Αυτοί που εκστομίζουν τέτοια επιχειρήματα από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ, θα πρέπει να σκεφτούν ότι πλήττονται οι ίδιοι» υποστήριξε.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε στον Ανδρέα Λοβέρδο ότι για το περιστατικό που καταγγέλλει θα διαταχθεί αμέσως προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος άλλος είπε σε αξιωματικό της Τροχαίας να μην κάνει τη δουλειά του.


Ωστόσο, σημείωσε, ότι μόλις χθες έγινε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία Εξαρχείων κι έγιναν επτά συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άβατο. «Από την πλευρά μου, είμαι βέβαιη πως όταν η Ελληνική Αστυνομία θέλει να κάνει κάτι, είναι σε θέση να το κάνει και μπορεί και μένει η ίδια να το αποδείξει για τον εαυτό της» είπε. Όπως συνέχισε, «αυτό, λοιπόν, ότι εμείς δεν αφήνουμε την Αστυνομία, διότι εμείς είμαστε λίγο μαζί με τους κακοποιούς και λίγο με όλους τους άλλους, πρέπει να σταματήσει. Το ποιος αγαπάει την ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται από τις πολιτικές που ακολουθεί ο καθένας απέναντι στην επιχειρησιακή δυνατότητα του Σώματος. Αυτή είναι η απάντησή μου κι ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να σας τη δώσω και να τη στείλω και σε άλλους. Σε κάποιους συνδικαλιστές, που ενώ έχουν να πάνε για δουλειά 20 χρόνια, ξέρουν δήθεν ότι η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν αφήνει την ΕΛ.ΑΣ να κάνει τη δουλειά της. Δεν απευθύνομαι συλλήβδην στους συνδικαλιστές. Υπάρχουν συνδικαλιστές που ενώ δικαιούνται, δεν κάνουν χρήση άδειας και πάνε για δουλειά. Αυτοί έχουν δικαίωμα να πουν και να κρίνουν ενάντια στην πολιτική ηγεσία. Αυτοί, όμως, που έχουν 30 ημέρες άδεια τον μήνα, δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε για την επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ., ούτε για τους συναδέλφους τους, που τους προσβάλλουν με αυτά που λένε» είπε.

 


Η αντιπυρική θωράκιση


Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, σύντομα κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας. Όπως ενημέρωσε τη Βουλή, ολοκληρώνεται η φάση της διαβούλευσης επί του νέου σχεδίου νόμου που ενσωματώνει διεθνή εμπειρία, τις απόψεις επιστημονικών φορέων και διεθνών οργανισμών και άμεσα θα συζητηθεί στη Βουλή.
Η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος όσον αφορά στα εναέρια μέσα. Προηγήθηκε διαγωνιστική διαδικασία κι εξασφαλίστηκαν, επιπλέον των εθνικών μέσων, και τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου κι επτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, κατ' έτος, με δυνατότητα να αυξάνονται μέχρι και έξι ελικόπτερα βαρέως τύπου και 12 μεσαίου τύπου, κατ' έτος, για την επόμενη πενταετία, με ειδικό δικαίωμα προαίρεσης, όπως προβλέφθηκε στη σύμβαση.
Επιπλέον, έχει συναφθεί και εκτελείται, από τα τέλη Ιανουαρίου 2019 μέχρι και τον Μάιο 2020, η σύμβαση για τη συντήρηση όλων των ιδιόκτητων εναέριων μέσων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, είναι σε εξέλιξη διαδικασίες και με χρήματα του υπουργείου, αλλά και με προσφορές, με τη μεγαλύτερη προσφορά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και άλλους φορείς.


Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, η αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστικών πλοίων και μέσων προστασίας των πυροσβεστών που επιχειρούν. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μονιμοποίηση 2.200 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, έχουν προσληφθεί 900 νέοι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, έχει διευρυνθεί το ωράριο των πενταετών πυροσβεστών για να μπορούν να εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για 1.000 εποχικούς πυροσβέστες.


«Η αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι πάρα πολύ μεγάλη» είπε η υπουργός Προστασίας και πρόσθεσε ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει, όχι μόνο τη φετινή περίοδο, αλλά, με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, και την επόμενη πενταεετία».


Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για πρώτη φορά η χώρα θα έχει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπυρική προστασία.


Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τροπολογία με την οποία παρέχεται στο υπουργείο η δυνατότητα να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, από το έτος 2011, προς Διεθνείς Οργανισμούς, οι οποίες απορρέουν από προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Όπως υπογράμμισε, «έτσι θα καταστεί δυνατή η εξασφάλιση νέων υπηρεσιών των Διεθνών Οργανισμών, για την τρέχουσα και τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους».

 


Υπερωρίες του αστυνομικού προσωπικού
Με την ίδια τροπολογία αυξάνεται ο αριθμός των ωρών νυχτερινής απασχόλησης των ετών 2017 και 2018 για το αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να πληρωθούν δεδουλευμένα των αστυνομικών.


«Η αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης των αστυνομικών, μέσω της τροπολογίας που φέρνουμε στη Βουλή, είναι ο νόμιμος τρόπος προκειμένου να αποδώσουμε την αύξηση που, ενώ δεν είχε προβλεφθεί τα προηγούμενα χρόνια, απαιτήθηκε να γίνει» είπε η κ. Γεροβασίλη και εξήγησε ότι οι ώρες που είχαν προβλεφθεί για το 2017 ήταν 16.000.000 και πλέον αυξάνονται κατά 902.527 ώρες. Για το έτος 2018 οι ώρες αυξήθηκαν κατά 620.312. «Οι ανάγκες της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνονται, οι απαιτήσεις είναι πολλές. Έχουν αυξηθεί οι εποχούμενες περιπολίες με επιπλέον εργασία του αστυνομικού προσωπικού, με το σχέδιο "Περσέας", το σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης. Ταυτόχρονα, αυξημένες είναι οι ανάγκες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Κατά συνέπεια, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης ήταν ανάγκη να αυξηθούν» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Πηγή: ΑΜΠΕ


Κέρδος online   14/5/2019 15:52

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: