• TwitterFacebookRss feed

Τσίπρας: Το τέλος του μνημονίου δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν

«Την προηγούμενη φορά που μίλησα εδώ η χώρα ήταν σε μια τεράστια δίνη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

 

 

«Η αδυναμία των θεσμών να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δυο προγράμματα σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων στην ακραία λιτότητα είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης. Ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός. Οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τότε, ελάχιστοι ευρωβουλευτές πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. 

 

Ομως, είπε, «η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα είναι επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Αλλά είναι επιτυχία και της Ευρώπης συνολικά που έδειξε ότι με αλληλεγγύη μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον, «στεκόμαστε στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο. Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις και ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και περάσαμε στην ανάπτυξη».

 

Δείξαμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ότι υπάρχει δρόμος να βγαίνεις από την κρίση χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό.

 

«Ελέγξαμε τη φοροδιαφυγή, σταματήσαμε τη σπατάλη και το πάρτι στη δημόσια διοίκηση», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση.

 

Σήμερα, συμπλήρωσε, όχι απλώς βγήκαμε από το μνημόνιο αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του χρέους ανακτάμε την πρόσβαση στις αγορές. Τόνισε ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2,5% φέτος. 

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη και είναι στις πρώτες σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Σε τρία χρόνια όπως είπε μειώθηκε η ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, επιτεύχθηκαν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά παράλληλα στηρίχθηκε το σύστημα υγείας, η παιδεία αλλά και οι αδύναμοι. «Παλεύουμε για να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain», συμπλήρωσε.

 

Αναφορά έκανε στο ότι διευρύνθηκαν τα δικαιώματα των πολιτών με το σύμφωνο συμβίωσης και την κατάργηση του νόμου της Σαρίας. Σε μια περίοδο που θεριεύει η ξενοφοβία η χώρα έκανε ότι μπορούσε για την μετανάστευση.

 

Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, τόνισε και σημείωσε ότι παρά την στάση της Τουρκίας διατηρήθηκε η ασφάλεια στο Αιγαίο και η σταθερότητα.

 

Χαρακτήρισε «ιστορική» η συμφωνία με την πΓΔΜ τονίζοντας ότι μετά από 26 χρόνια που κυριάρχησε ο εθνικισμός βρέθηκε η λύση.

 

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά το μνημόνιο η χώρα δεν θα επανέλθει στο παρελθόν. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι μια νέα αρχή που επουλώνει πληγές και σταδιακά διορθώνει αδικίες».

 

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του κράτους, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την βελτίωση των θεσμών μέσω της αλλαγής του Συντάγματος. «Θα συνεχίσουμε την πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας.

 

Ζήτησε να βγάλουν όλοι συμπεράσματα από την κρίση αναφορικά με το πια Ευρώπη θέλουμε. Σημείωσε δε ότι το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι «υπαρξιακού χαρακτήρα».

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχουν αναδειχτεί τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις στην ΕΕ. Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις θα έχει ως συνέπεια την αναζωπύρωση των εθνικών ανταγωνισμών και θα την καταστήσει μια κατακερματισμένη ήπειρο. Αντί στην οικονομική κρίση να γίνει η ΕΕ περισσότερο δημοκρατική οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τεχνοκράτες πίσω από κλειστές πόρτες, τόνισε θυμίζοντας ότι η Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο πέρασε σε δεύτερο ρόλο πίσω από το άτυπο Eurogroup. Ο δημοσιονομικός φετιχισμός επέτεινε τις οικονομικές ανισότητες και προκάλεσε μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια στους πολίτες.

 

Αυτή η αποτυχία στην κρίση τροφοδοτεί το τέρας του λαϊκισμού και μετέφερε την ακροδεξιά στο πολιτικό προσκήνιο.

 

«Κάποιοι από εσάς φοβηθήκατε το 2015 το ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσε καλύτερη Ευρώπη. Πιστεύατε ότι αποτελεί κίνδυνο. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό πρέπει να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω. Αν κάτι απειλεί την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν αλλά όσοι παλεύουν για την καταργήσουν», τόνισε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερη Ευρώπη με προώθηση του διαλόγου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ώστε η γειτονική χώρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

 

Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια κατάφερε να γίνει μέρος της λύσης για την Ευρώπη σημείωσε ο πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές του Μαίου δήλωσε ότι είναι κάτι παραπάνω από μια εκλογική αναμέτρηση, καθώς θα πρέπει να ηττηθεί η ακροδεξιά. Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας, κατέληξε.


Κέρδος online   11/9/2018 11:01

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: