• TwitterFacebookRss feed

Κόντρα Τσίπρα Μητσοτάκη για το τηλεφώνημα στον Ερντογαν

Ενα ενδεχόμενο τηλεφώνημα στον Ερντογάν άναψε φωτιές στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη που τον κάλεσε να αξιοποίησει άμεσα τον διαυλο με τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι θα κρίνει ο ίδιος πότε είναι κατάλληλη στιγμή για να προβεί σε μιά τέτοια ενέργεια. 

 

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε μεν ότι οι εξελίξεις δημιουργούν ανησυχίες  αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι  «η χώρα εδώ και τρία χρόνια έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα».

 

 

Εκανε λόγο για ισχυρές συμμαχίες αλλά και προσπάθειες να δημιουργηθεί καλύτερο κλίμα με τους γείτονες. «Υπάρχουν με ένα δύσκολο γείτονα δίαυλοι επικοινωνίας, έτσι πρέπει να γίνεται».

 

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονες. Πριν 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε θερμό επεισόδιο. Θα θυμίσω τη δυνατότητα που είχα εγώ την επόμενη ημέρα να μιλήσω με τον τούρκο πρωθυπουργό. Τότε ο τότε πρωθυπουργός περίμενε να μεσολαβήσουν οι αμερικανοί για να τους ευχαριστήσει την προηγούμενη ημέρα μετά από ένα τραγικό γεγονός» (σ.σ. πτώση ελικοπτέρου).

 

 

Σημείωσε ότι τότε στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη έλεγε να λυθούν οι διαφορές στη Χάγη. Σήμερα ο Ντ. Τουσκ προχώρησε σε σκληρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας.

 

 

«Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα. Πριν από λίγες ημέρες ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκης κος Κυρανάκης προκλητικά τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η τουρκική επιθετικότητα προκύπτει από την προκλητική στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο».

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ότι έχει να πει το λέει ευθέως. Το έκανα μπροστά στον Ερντογάν που μίλησα για την Κύπρο και την εθνική κυριαρχία.

 

 

Διαβεβαίωσε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο όπως και η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν, έχουμε ανοικτές θύρες για συνεννόηση, όχι για παιχνίδια.

 

 

Τον τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω εγώ όταν σε συνεννόηση με την στρατιωτική ηγεσία έχω την πεποίθηση ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες, απάντησε στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έπρεπε να είχε αξιοποιήσει τα κανάλια επικοινωνίας για το θέμα των δυο στρατιωτικών.

 

 

H προανακριτική Επιτροπή


Δεν τολμήσατε καν να φτάσετε στην κάλπη για να ψηφίσετε την προανακριτική για τη Novartis, κατηγόρησε τη ΝΔ και μίλησε για «αστεία στάση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Εκτίθεστε με την τακτική σας. Είναι σαν να λέτε στον ελληνικό λαό ότι δεν υπήρξατε κυβέρνηση, ενώ στέλνετε το μήνυμα ότι για το πάρτι στην υγεία και το σύστημα διαπλοκής δεν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη. «Σαν το δολοφόνο που γυρνά στον τόπο του εγκλήματος μας φέρνεται στη Βουλή να συζητάμε για αυτό το πάρτι και τις ρεμούλες».

 

Αρχικά αρνηθήκατε το σκάνδαλο, μετά παραδεχτήκατε το σκάνδαλο αλλά αρνηθήκατε την εμπλοκή πολιτικών στελεχών. Μετά κατηγορήσατε τους μάρτυρες και τώρα επιχειρείται φθηνούς αντιπερισπασμούς, είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

 

Το ηθικό πλεονέκτημα


Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έναντι του παλαιού πολιτικού συστήματος. Μιλάτε εσείς για οικογενειοκρατία και διορισμούς; ρώτησε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η κα Αντωνοπούλου παραιτήθηκε γιατί παραδέχτηκε ότι έκανε σφάλμα γιατί ενώ είχε το δικαίωμα δεν έπρεπε να το αιτηθεί. Η κα Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία για 23.000 ευρώ. Για τα 23 δισ. από το σκάνδαλο του φαρμάκου θα παραιτηθεί κανείς; Η πρώην υπουργός επέστρεψε 23.000 ευρώ στα Ταμεία. Εσείς θα επιστρέψετε τα 200 εκατομμύρια ευρώ των θαλασσοδανείων;

 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός κρίνει την κυβέρνηση με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, πολύ πιο αυστηρά. «Αυτό επιβεβαιώνει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

 

Μητσοτάκης: Αξιοποιήστε τον δίαυλο με τον Ερντογάν

Νωρίτερα, στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Αφού έχετε δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, πρέπει να τον αξιοποιήσετε για να έρθουν το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα οι δύο Ελληνες αξιωματικοί».Και στην πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση για επιπόλαιος χειρισμοιύς στο θέμα των δύο στρατιωτικών αλλά και για το σκοπιανό.

 

 

«Θέλω να εκφράσω τη στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας:

 

«Αναρωτιέμαι εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν. Οι ευθύνες σας είναι βαριές. Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον ΥΠΕΘΑ να επιδίδεται σε ανούσιους λεονταρισμούς. Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού».

 

«Σπεύσατε να με κατηγορήσετε επειδή σας χαρακτήρισα επιπόλαιο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Επαναλαμβάνω το χαρακτηρισμό είστε επιπόλαιος, ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκατε το θέμα των Σκοπίων κρύβει και επιπολαιότητα και μικροκομματική διάθεση. Από την πρώτη στιγμή δεν ενημερώσατε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διχάσατε συνειδητά τον ελληνικό λαό, κατηγορήσατε και φωτογραφίσατε όλους τους συμπολίτες μας που διαδήλωσαν ως ακροδεξιούς, ως φασίστες ως γραφικούς ,τους παρουσιάσατε ως όχλο».

 


Κέρδος online   9/3/2018 7:30

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: