• TwitterFacebookRss feed

Τσίπρας: Στόχος και δέσμευση να μειώσουμε τη φορολογία-Υπάρχει οδικός χάρτης

Το 2018 είναι το κρισιμότερο έτος για τη χώρα που από το 2010 μπήκε σε πρωτοφανή περιπέτεια. Τελειώνουμε τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και την επόμενη ημέρα που θέλουμε να είναι «μέρα παραγωγικής δημιουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕE.

 

 

Εκτίμησε ότι όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν καθώς τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει σε τάξη και οι δείκτες οικονομικού κλίματος ανακάμπτουν. Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος και διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις.

 

Στάθηκε στο ότι υπήρξε θετικός ρυθμός ανάπτυξης για τέσσερα συνεχή τρίμηνα το 2017, κάτι που έχει να συμβεί από το 2008. «Δεν πρόκειται για εύθραυστη και συγκυριακή ανάκαμψη αλλά σταδιακά ανοδική πορεία της οικονομίας. Σημείωσε δε ότι από φέτος και τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ πάνω από το 2%.

 

Αυτό που ενδιαφέρει τώρα δεν είναι το πώς θα σταματήσουμε την καταστροφή, αλλά η επόμενη ημέρα. «Εμείς προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα και το μετά την καταιγίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι απευθύνει διαρκώς κάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμεις για παραγωγικό διάλογο. «Τώρα είναι κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εκπονείται συνεκτικός και μακρόπνοος αναπτυξιακός σχεδιασμός με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και των επιμέρους περιοχών. Στάθηκε στην έμφαση στην εξωστρέφεια, τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και το υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

 

Η φορολογία

 

Μίλησε για μια νέα ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη και σημείωσε ότι υπάρχει μια προσέγγιση της αντιπολίτευσης ότι τα πάντα είναι θέμα φορολογίας. «Μακάρι να ήταν έτσι, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

 

«Αναγνωρίζω ότι πράγματι η φορολογία στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν μπορεί παρά να είναι στόχος και δέσμευση να προχωρήσουμε στη μείωσή της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο, ώστε να είναι και εφικτός και αποτελεσματικός», τόνισε.

 

Όπως είπε η μείωση της φορολογίας υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα και δεν αποτελεί μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης. «Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί σειρά ετών υψηλής ανάπτυξης (και κάποιοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτό και είναι όσοι προβάλουν τώρα αυτή τη φόρμουλα) υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανούς δημόσιου χρέους, μια δέσμευση που αφορά τις επόμενες δεκαετίες και υποχρεώνει τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις να έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση και την απομείωση του διογκωμένου δημόσιου χρέους».

 

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σε ότι αφορά την παρούσα κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες είχε προτεραιότητα να εξισορροπήσει την κατάσταση. Είμαστε τώρα σε θέση να ελέγχουμε τις δαπάνες του κράτους και ταυτόχρονα να κάνουμε ουσιαστικά βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την πάταξη του οργίου της σπατάλης στις προμήθειες του δημοσίου.

 

«Αισθάνομαι ευτυχής γιατί μέσα από τη δύσκολη πορεία καταφέραμε να πείσουμε τους δύσπιστους εταίρους μας ότι δικαιούται ο ελληνικός λαός και οφείλουν αυτοί απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού να προχωρήσουν σε μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους με τρόπο που να μην υπονομεύει άλλο την ανάπτυξη.

 

«Αυτό σημαίνει ότι η φορολογία πρέπει να κατέβει σταδιακά σε βιώσιμα επίπεδα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η ελάφρυνση χρέους που επίκειται σας διαβεβαιώνω ότι θα λάβει σοβαρά αυτή την παράμετρο».

 

Υπάρχει οδικός χάρτης

 

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει ψηφιστεί προβλέπεται μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στον νέο αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν σημαντικά φορολογικά κίνητρα στην έρευνα και την καινοτομία.

 

«Αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να υποστηρίζει κάποιος σήμερα ότι μπορεί σε μια μέρα να εξαλείψει όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς που κουβαλά η χώρα, όχι γιατί το επέβαλαν κάποιοι κακοί αλλά γιατί κάποιοι έπραξαν αλόγιστα τα χρόνια της ανάπτυξης».

 

Η σταδιακή μείωση της φορολογίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα, αλλά θέλει συγκεκριμένα βήματα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά υπάρχει οδικός χάρτης. Θα επιτευχθεί και θα είναι αποτέλεσμα καλά σχεδιασμένης δουλειάς, τόνισε.

 

Οι παράγοντες της ανάπτυξης

 

Αν το ζήτημα της ανάπτυξης είναι θέμα φορολογίας θα φαινόταν παράδοξο πως χώρες με υψηλή φορολογία είναι πρώτες σε προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλους κρίσιμους παράγοντες.

 

Μεταξύ αυτών τη λειτουργία του ανταγωνισμού, τη μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, η διαδικασία αδειοδότησης, η ρευστότητα, ο πτωχευτικός κώδικας, το ενεργειακό κόστος, το επίπεδο της εκπαίδευσης, τα κίνητρα για έρευνα και καινοτομία.


Κέρδος online   8/3/2018 12:25

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: