• TwitterFacebookRss feed

Υπόθεση Novartis: Oι 3 + 3 προστατευόμενοι μάρτυρες και το σκηνικό της πόλωσης

Το κεφάλαιο «προστατευόμενοι μάρτυρες» και οι ανώνυμες καταθέσεις τους, τρεις τον αριθμό, αναδεικνύεται στη βασικότερη εστία «πόλωσης» ανάμεσα στις δικαστικές αρχές και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis. Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, διατυπώνεται πλέον ανοικτά αίτημα αποκάλυψης τηςταυτότητας των μαρτύρων, όταν στον αντίποδα δικαστικές πηγές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο - εκτιμώμενο ως απειλή ακόμη και για την ίδια τη ζωή των προσώπων αυτών.


Η εξίσωση είναι εξάλλου στρυφνή: είκοσι μάρτυρες συνολικά, τρεις προστατευόμενοι, ουδεμία πληροφορία ως προς το πώς - αν έχουν αλλάξει κατοικία για παράδειγμα - προφυλάσσεται η υπόστασή τους στην υπόθεση. Οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά φειδωλές, επικρατεί μούδιασμα, και το μόνο που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα ήταν κατηγορούμενοι.


Δεδομένου ότι οι μαρτυρίες ως προς τα πολιτικά πρόσωπα δέχονται πυρά, καθώς κάνουν λόγο για λεφτά που διακινούνται χέρι με χέρι, αποκλείοντας την όποια αποτύπωση της ροής μαύρου χρήματος μέσα από τα γρανάζια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ύπαρξη αδιαμφισβήτητων στοιχείων, πληροφορίες από δικαστικές πηγές φέρουν τους προστατευόμενους μάρτυρες ως «ιδιαιτέρως αξιόπιστους», καθώς - όπως λέγεται - είναι σε θέση να έχουν γνώση, ήταν με άλλα λόγια πολύ κοντά στα επίδικα γεγονότα την εποχή της έκβασης τους, ενώ παράλληλα έχουν προσκομίσει στοιχεία, έγγραφα και άλλα, που αποδεικνύουν αυτή τους τη συνάφεια.


Στο πλαίσιο του - ενεργού - νόμου που θέλει καθεστώς προστασίας για μάρτυρες σε συγκεκριμένες υποθέσεις, τα τρία αυτά πρόσωπα έχουν καταθέσει ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς τους τελευταίους χονδρικά δυο μήνες, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να κλητευθούν εκ νέου, αν κριθεί απαραίτητο.


«Αν πάντως κάποιος προσπαθούσε να ανιχνεύσει το γενικό μοτίβο που ακολούθησαν οι εισαγγελείς στις καταθέσεις, θα έπρεπε να καταλήξει μάλλον στο ότι οι μάρτυρες καλούνταν να προσδιορίσουν κάθε φορά το ελάχιστο ποσό της μίζας», τονίζει πηγή που είναι σε θέση να διαβάζει πίσω από τις λέξεις της δικογραφίας. «Η μόνη μη συντηρητική εκτίμηση φαίνεται να ειναι αυτή για τα 40 εκατομμύρια ευρώ που λέγεται ότι κατευθύνθηκαν σε τρία πολιτικά πρόσωπα».

Αξίζει να τονιστεί ότι στις καταθέσεις που έχει συνολικά στα χέρια της η Εισαγγελία Διαφθοράς, δεν έχει την τιμητική της μόνο η Novartis, καθώς γίνεται αναφορά και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.


Και άλλοι τρεις προστατρευόμενοι μάρτυρες στις ΗΠΑ


Ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, αποδεικνύεται ότι τελικώς υπάρχουν άλλοι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, όπως προκύπτει από όσα είπε ο δικηγόρος τους Παύλος Σαράκης.


Όπως είπε ο κ. Σαράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Θέματος έχει τρεις εντολείς που κατέθεσαν προσφυγή στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και δεν είναι οι ίδιοι με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη.


«Πρόκειται για τρεις διαφορετικούς μάρτυρες που δεν έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές» ειπε ο κ. Σαράκης για τους εντολείς του που είναι πρώην στελέχη της Novartis, διευκρινίζοντας ότι η ταυτότητα τους δεν είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές γιατί βρίσκονται σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στις ΗΠΑ.«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τρεις που κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές είναι πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κύκλο που υπέδειξαν οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ για στελέχη που χρηματίζονταν» είπε ο κ. Σαράκης.Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο από τους τρεις εντολείς του κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο του 2016 και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017.
Όπως εξήγησε για να χορηγήσουν το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το δικόγραφο που κατέθεσε έχει βάση.


«Για την καταδίκη χρειάζονται σίγουρα και άλλα στοιχεία, για τη δίωξη είναι αρκετές οι ενδείξεις. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι αμερικανικές αρχές θέλουν τεκμήρια για τις κατηγορίες» συμπλήρωσε ο κ. Σαράκης.Ερχεται και δεύτερος «γύρος»


Και ενώ το πολιτικό σκηνικό φλέγεται, με αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις ακόμη και μηνύσεις από πολιτικά πρόσωπα που θίγονται στην υπόθεση αυτή, αναμένεται σύντομα και νέος γύρος από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με πρωταγωνιστές γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους (όχι πολιτικά πρόσωπα), που φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί.


Συνεχίζεται ασφαλώς και η έρευνα ως προς το σκέλος του ξεπλύματος που αφορά τους πολιτικούς, ενώ αναμένονται οι απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβάλει γενικότερα οι αρχές σε Ελβετία και Κύπρο.


Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση ότι η διαδρομή της μίζας δεν περιορίζεται στο χρονικό φάσμα της έρευνας, από το 2006 - 2007 ως το 2015, αλλά πάει πολύ πιο πίσω, φθάνοντας ως το millennium.


Το έτος 2000 είναι άλλωστε και η αφετηρία υπολογισμού (ως το 2015) της ζημίας για το ελληνικό Δημόσιο από τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis, σε ποσό μεγαλύτερο των 3 δις ευρώ _και 23 δις ευρώ, με γενική κατόπτευση της διαφθοράς στον χώρο του φαρμάκου.


Η εκτίμηση θεωρείται ως προάγγελος αποζημίωσης μαμούθ που ίσως απαιτήσουν οι ελληνικές αρχές από τον πολυεθνικό κολοσσό, με την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας.

Η δικογραφία στους εμπλεκόμενους


Στα χέρια τους πήραν την Τετάρτη αντίγραφα της δικογραφίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι, το όνομα των οποίων αναφέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis.


Από το πρωί, στο πρώτο όροφο της Βουλής και στο γραφείο 131, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσεται αυστηρά η δικογραφία, είχαν σχηματιστεί ουρές, καθώς τόσο οι εμπλεκόμενοι, όσοι και οι εκπρόσωποι που έχουν ορίσει τα κόμματα, είχαν πάρει σειρά και να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενό της.

 


Κέρδος online   7/2/2018 17:33

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Marios
Αναρτήθηκε 8/2/2018 9:54:30 πμ
H NOVARTIS PANTA LADONE TOYS GIATROYS GIA NA GRAFOYN TA FARMAKATOYS ENO SE POLITIKOYS DEN DINH OYTE ENA EYRO, TORA AN OI KOYKOYLOFOROI TOY POLAKH LENE OTI AKOYSA KAI AKOYSA KAI MOY EIPAN AYTA EINAI PARAMY8IA THS XALIMAS