• TwitterFacebookRss feed

Ελληνικό: Μετα από 8ωρη μάχη στο ΚΑΣ, 280 στρέμματα τα αρχαία

Με ψήφους 15- 1 το ΚΑΣ αποφάσισε πριν από λίγο την κήρυξη 280 στρέμματων ως αρχαιολογικού χώρου στην έκταση του παλαιου αεροδρομίου του Ελληνικού. H συγκεκριμένη απόφαση, που - σύμφωνα με τις πληροφορίες - δεν θέτει περιορισμούς δόμησης.

 Εκείνο που μένει αυτή τη στιγμή να αξιολογηθεί είναι το πού βρίσκονται αυτά τα 280 στρέμματα και κατά πόσο και σε ποιο βαθμό ενδέχεται να δυσκολέψουν την επένδυση, κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, όταν καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τα 280 στρέμματα είναι διάσπαρτα και ότι περιλαμβάνουν τμήμα του λόφου Χασάνι, τμήματα από τους όμορους δήμους καθώς και το Τραμ και το αμαξοστάσιο.

 


Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακή είναι η πλειοψηφία με την οποία ελήφθη η απόφαση (15 υπέρ προς 1 κατά), κάτι που μαρτυρά πως οι περισσότεροι αρχαιολόγοι πείστηκαν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στο να καμφθούν οι ακραίες και σκληρές φωνές έπαιξε η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη, η οποία συνέβαλε στο να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη απόφαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση της κ. Βλαζάκη ήταν και εκείνη η οποία εγκρίθηκε τελικά. Σημειώνεται ακόμη ότι η απόφαση ελήφθη μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας σχεδόν οκτώ ωρών.

 


Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έπεσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις, η μία είναι εκείνη που επικράτησε και αφορά την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 (280 εν τέλει) στρεμμάτων και άλλη που δεν υπερψηφίστηκε αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 700 στρεμμάτων.

 

 

Η ψηφοφορία έγινε επί αυτών των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

 

 

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη:

 

 

α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και

 

β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής

 

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης απεφάνθη με πλειοψηφία ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά κατά πλειοψηφία έκρινε υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. Στη σχετική αίτηση οι δύο φορείς ζητούσαν τον αποχαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων εντός του ακινήτου ως δασική έκταση.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ είχαν κινηθεί κατά σχετικής πράξης του δασάρχη Πειραιά, ο οποίος, με απόφασή του, χαρακτήρισε δασική μια μικρή αλλά καίρια για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Η απόφαση αφορούσε επιφάνεια 37 στρεμμάτων ή περί το 0,6% του συνολικού ακινήτου. Ωστόσο, βρισκόταν πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυόροφου κτιρίου που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει και το καζίνο.

 

 

Ωστόσο το απόγευμα της Δευτέρας, δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

 

Πηγή: thetoc.gr


Κέρδος online   3/10/2017 23:27

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Andreas
Αναρτήθηκε 4/10/2017 11:09:54 πμ
EKANAN LA8OS DIOTI DEN EINAI ARXAIA ALLA EINAI BOSKOTOPIA POY PREPH NA PHGAINOYN NA BOSKOYN XORTARI OLOI OSOI PSIFHSAN TOYS SYRIZANEL.