• TwitterFacebookRss feed

Συλλήψεις για την απαγωγή Λεμπιδάκη - Το χρονικό της υποόθεσης - Συγχαρητήρια στην Αστυνομία

Μετά από έξι μήνες ομηρίας, απελευθερώθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Σύμφωνα με το cretalive, κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία έκανε έφοδο στο κρησφύγετο των απαγωγέων, μια παλιά μάντρα αυτοκινήτων στη γέφυρα Ζουρίδας, σε αγροτική τοποθεσία του Ρεθύμνου, στην παραλία Αρίνας, και απελευθέρωσαν τον επιχειρηματία, ο οποίος είχε απαχθεί πριν από έξι μήνες. 


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», περίπου 15 άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση της απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η αστυνομία τούς παρακολουθούσε καιρό έως ότου χαρτογραφήσει όλο το δίκτυο της εγκληματικής οργάνωσης.


Ανάμεσα στους 15 εμπλεκόμενους είναι ένας ποινικός που έχει κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις, ένας ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, δύο καταστηματάρχες στο Ρέθυμνο, ένας 23χρονος κατηγορούμενος για πυροβολισμούς σε βάρος μίας γυναίκας, ένας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, ένας ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων. 


Επιπλέον, ερευνάται και ο ρόλος ατόμου, κρητικής καταγωγής, που είχε εμπλοκή στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, το 2009 στην Αθήνα.Οι αστυνομικοί προετοίμαζαν την επιχείρηση για ώρες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικό κλιμάκιο είχε φτάσει από την Αθήνα. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα. Κατά πληροφορίες, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 8 με 10 άτομα, εμπλεκόμενα στην υπόθεση. 


Ο επιχειρηματίας έχει μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, είναι καλά στην υγεία του, αλλά αρκετά αδυνατισμένος και ταλαιπωρημένος. 


Σύμφωνα με το flashnews.gr, η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε αρκετό καιρό πού κρατείτο ο επιχειρηματίας, ωστόσο οι αξιωματικοί που είχαν αναλάβει την υπόθεση σχεδίαζαν πολύ προσεκτικά το σχέδιο της απελευθέρωσής του. Μάλιστα, από την ΕΛ.ΑΣ γινόταν χρήση θερμικής κάμερας ενώ είχαν τοποθετηθεί και μικροκάμερες στην περιοχή που κρατούνταν ο επιχειρηματίας, προκειμένου να ελέγχονται οι κινήσεις των δραστών.

 

Τα πρώτα λόγια Λεμπιδάκη

Τις πρώτες του δηλώσεις, μετά την απελευθέρωσή του, έκανε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης.

«Ευχαριστώ τον αστυνομικό διευθυντή και τους άλλους αστυνομικούς της Κρήτης που έκαναν τη δουλειά τους με ακρίβεια και μυστικότητα», είπε ο επιχειρηματίας, όπως αναφέρει το neakriti.gr.

Τόσκας: Λύτρα δεν πληρώθηκαν

«Ο άνθρωπος είναι σώος και κοντά στους δικούς του, τον εξετάζουν οι γιατροί αυτή τη στιγμή. Έχουν συλληφθεί αρκετοί απαγωγείς», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Λύτρα δεν πληρώθηκαν», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας, η επιχείρηση έγινε εντελώς αιφνίδια και τη σωστή χρονική στιγμή. Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα φέρναμε σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του Μιχάλη Λεμπιδάκη».


Στην συντονισμένη αυτή επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί τόσο από την Κρήτη, όσο και από την Αθήνα.


Ο κ. Τόσκας ανέφερε επίσης ότι οι αυτουργοί της απαγωγής Λεμπιδάκη πήραν ένα σημαντικό μάθημα, δεδομένου ότι τα λύτρα δεν καταβλήθηκαν ποτέ.


Η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Λεμπιδάκη


Ο 54χρονος Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ένας εκ των δύο γιών του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης αλλά και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Ο κ. Λεμπιδάκης είναι Χημικός Μηχανικός και κάτοχος MBA από το INSEAD, ο οποίος συμμετέχει μαζί με τον αδελφό του Μανώλη στη διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης (τα αδέλφια Μανώλης και Μιχάλης Λεμπιδάκης κατέχουν το  26% και 24% αντιστοίχως της εταιρίας).


Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Κρήτης, ενώ η περιουσία του, μόνο από τις μετοχές που κατέχει στην εταιρεία εκτιμάται σήμερα στα 52,6 εκατ. ευρώ. 

Η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης ιδρύθηκε το 1970 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρία διατηρεί θυγατρικές εταιρίες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα. Από το 1999 η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Το χρονικό της απαγωγής


Ολα ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου. Ο επιχειρηματίας πήγαινε από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα, ένα οικισμό έξω από την πόλη. Σύντομα ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία ανακάλυψε το αυτοκίνητό του εγκαταλελειμμένο, με ανοιχτές τις πόρτες και τρακαρισμένο.

Οι Αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια η οποία προσπάθησε να τον καλέσει στο κινητό. Καμία απάντηση. Σύντομα το κινητό του έκλεισε. Η παγίδα των απαγωγέων αρχίζει να εξελίσσεται. Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική να επέμβει, καθώς δύο αυτοκίνητα καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μία BMW και ένα αγροτικό κάηκαν ολοσχερώς. Οι δράστες έβαλαν φωτιά και στα δύο αυτοκίνητα για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. 

Τα οχήματα καταστράφηκαν και μαζί τους χάθηκαν τυχόν αποτυπώματα και ίχνη γενετικού υλικού.

 

Η πρώτη επαφή με τους απαγωγείς

Εννέα μέρες μετά την απαγωγή οι δράστες επικοινωνούν με την οικογένεια μέσω sms στο κινητό του αδελφού του ομήρου, ζητώντας 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί και έπειτα από διαπραγματεύσεις καταλήγουν στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Η οικογένεια θεωρεί ότι μπορεί να τα συγκεντρώσει. Οι απαγωγείς ζήτησαν τα λύτρα να δοθούν σε μικρής αξίας χαρτονομίσματα, χρησιμοποιημένα και όχι της ίδιας σειράς.

Ωστόσο, οι κανόνες των capital controls έθεσαν εμπόδια στην οικογένεια γα τη συγκέντρωση των χρημάτων. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η παρέμβαση αρχικά της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να γίνει «by pass» στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων.  

 

Οι μέρες περνούν και η οικογένεια δεν έχει κανέναν ίχνος του δικού τους ανθρώπου. Σχεδόν ένα μήνα μετά την απαγωγή οι δράστες στέλνουν ένα ακόμα sms στον αδελφό, με οδηγίες για να φτάσει σε κάποιον νομό της Κρήτης, σε συγκεκριμένο σημείο, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από το σπίτι της οικογένειας. Εκεί στην άκρη ενός δρόμου, θα βρει ένα usb.


Ο αδελφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Πηγαίνει στο σημείο που του έχουν υποδείξει οι απαγωγείς και παίρνει το στικάκι. Περιέχει ένα βίντεο με τον επιχειρηματία να επιβεβαιώνει ότι είναι καλά.


Μέσα σε ένα βίντεο με διάρκεια λιγότερη του ενός λεπτού ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απευθύνεται στους συγγενείς του λέγοντας τους ότι είναι σε καλή κατάσταση. «Με προσέχουν, μην έχετε άγχος γι' αυτό, συνεργαστείτε μαζί τους» λέει.


Για να αποδείξουν μάλιστα, στους συγγενείς ότι το θύμα είναι ζωντανό και ότι το βίντεο είναι μαγνητοσκοπημένο λίγες ώρες πριν, οι απαγωγείς ζητούν από τον επιχειρηματία να περιγράψει θέμα που έπαιξε στα δελτία ειδήσεων της προηγούμενης ημέρας.


Στην πορεία οι απαγωγείς επικοινωνούν ξανά με την οικογένεια Λεμπιδάκη μέχρι που στα μέσα Ιουνίου η οικογένεια δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν. «Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση», έγραφα;ν τότε. 


Ωστόσο οι απαγωγείς επανέρχονται τα sms συνεχίζονται η οικογένεια επιμένει ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει ποσό μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο sms που έστειλαν πριν λίγες ημέρες οι απαγωγείς ζητούσαν 18 εκατ. ευρώ. 

 

Συγχαρητήρια στην Αστυνομία

Με αναρτήσεις στους λογαριασμούς τους στο Twitter τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρησαν την Ελληνική Αστυνομία για την απελευθέρωση του Κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχία της στην υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, δίνει ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο twitter.


Υπογραμμίζει πως το όραμα της κυβέρνησης είναι μια αποτελεσματική αστυνομία απεναντι στο οργανωμένο έγκλημα και φιλική προς τους πολίτες.


Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εκφράζει τα συγχαρητήριά του στην Ελληνική Αστυνομία «για την επιτυχία της στην υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη». Και προσθέτει: «Όραμά μας μια αστυνομία αποτελεσματική απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, φιλική και όχι αυταρχική απέναντι στους πολίτες».


«Συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση του Μ. Λεμπιδάκη! Έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης.

 

Συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μ. Λεμπιδάκη έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΦώφη Γεννηματά.

«Ανακούφιση για το αίσιο τέλος της ομηρείας του Μ. Λεμπιδάκη και της πολύμηνης ταλαιπωρίας της οικογένειάς του. Πολλά συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ» έγραψε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Κέρδος online   2/10/2017 10:45

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Nikos
Αναρτήθηκε 2/10/2017 5:23:12 μμ
AYTA TA SKOYLIKIA POY APHGAGAN TON ANTROPO SIGOYRA EINAI OI OPADOI TOY POLAKH POY STO TELOS DEN THA TOYS KANOYN TIPOTA.