• TwitterFacebookRss feed

Ποια επιδόματα αυξάνονται με το νέο κατώτατο μισθό

Μια αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων και στηρίζεται στη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας την απόφαση της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ μεικτά (667 ευρώ καθαρά).

«Δεν πανηγυρίζουμε αλλά απαντάμε στο αίτημα της κοινωνίας για στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, χωρίς να αδιαφορούμε για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Φθάσαμε εδώ γιατί αντέχει η οικονομία, γιατί μειώθηκαν φόροι και εισφορές, απλουστεύθηκε το επενδυτικό περιβάλλον και έχει σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας στο εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Όσο για τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι ήδη σήμερα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019 κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Ισχύει, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η δέσμευση του πρωθυπουργού. Θα μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές. «Έχουμε μια ασφαλή μέθοδο να το πετύχουμε, τη γενική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα ελέγξουμε την παραβατικότητα και αυτό θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με πολύ πιο δομημένο τρόπο στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αύξηση κατά 9,4% του κατώτατου μισθού είναι μια αύξηση σημαντική αλλά και δίκαιη. Συνδυάζει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή. Λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζόμενων σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά και τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ τον μήνα, αυξημένος 10% σε σχέση με το 2019. Σε 12 μηνιαίες καταβολές, με ενσωμάτωση δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού, ο κατώτατος ήταν μέχρι σήμερα στα 832 ευρώ τον μήνα. Καλύπτονται 585.000 εργαζόμενοι, σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται σήμερα είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021. Αυτό δείχνει τη δυναμική της οικονομίας.


Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα, δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος αλλά και ο μέσος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργάνη, αποδεικνύεται ότι οι μέσες αμοιβές έχουν αυξηθεί κατά 12,4% σε σχέση με το 2019. Από 1.146 σε 1.176 ευρώ.

Η ανεργία μειώνεται από 17,5% το καλοκαίρι του 2019, στο 10,9% τον Ιανουάριο του 2023. Δείχνει τη δυναμική της οικονομίας.
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023 με χαμηλότερους ρυθμούς, κοντά στο 2%, αλλά θα υπάρχει ανάπτυξη.
Ο πληθωρισμός, αν και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω, θα παραμείνει ψηλός, περίπου στο 5%.
Τέλος, στην προσέγγιση για την αύξηση του κατώτατου, ελήφθη υπόψη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η προσπάθεια βελτίωσης της θέσης της Ελλάδας σε σχέση και με τις χώρες της Ε.Ε. που εφαρμόζουν κατώτατο μισθό.

Έτσι, από 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι 780 ευρώ για πλήρη απασχόληση και το κατώτατο ημερομίσθιο 34,84 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται για μια αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Σε 12μηνη βάση, διαμορφώνεται στα 910 ευρώ.

Σε σχέση με το 2019, τώρα ο κατώτατος μισθός θα είναι 152 ευρώ παραπάνω, ανά εργαζόμενο. Ο καθαρός κατώτατος μισθός, μετά φόρων και εισφορών, το 2019 ήταν 548 ευρώ (639 σε 12μηνη βάση). Τώρα, θα είναι 667 ευρώ (878 ευρώ σε 12μηνη βάση). Μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είχαμε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος 205 ευρώ το έτος και μείωση του μη μισθολογικού κόστους, κατά 275 ευρώ το έτος, σημείωσε ο υπουργός.

Οι τριετίες

 

Το καθεστώς θα αλλάξει για τους εργαζόμενους που δεν συμπλήρωναν 3ετία το 2012, όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Μάλιστα, ο υπολογισμός, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, θα γίνει σε ετήσια βάση. Συνεπώς, θα υπάρχει εξέταση στο τέλος του 2023. Βέβαια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού 2023, η ανεργία φέτος δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από 11%. Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι αυτό εξαρτάται από την πορεία της χώρας, την πολιτική σταθερότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με κατώτατο μισθό και είχαν συμπληρώσει τριετίες το 2012, θα έχουν επιπλέον αυξήσεις, έως και 30% (με 3 τριετίες) καθώς σε 12μηνη βάση θα λάβουν 1.183 ευρώ τον μήνα.

Σε επίπεδο Ε.Ε., μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν στη 13η θέση, με τη νέα αύξηση ανεβαίνει στη 10η θέση. Με βάση την αγοραστική δύναμη, από 18η στους 22 που έχουν κατώτατο, ανεβαίνει στη 13η θέση.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη:

Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού με βάση τον πληθωρισμό: Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταναλωτή από το 2019 έως και το 2023 αυξήθηκε κατά 15,1%. Η μεταβολή του κατώτατου μισθού κατά το ίδιο διάστημα είναι στο +20%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό. Η ΝΔ είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, έχουμε μεταβολή του ΑΕΠ κατά 6,5%. Η αύξηση του κατώτατου είναι τριπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ.

Η κίνηση συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα. Το επίδομα ανεργίας ήταν 399 ευρώ το 2019 και σήμερα είναι 438 ευρώ. Πλέον, θα είναι 479 ευρώ. Δεν αυξάνεται μόνο αυτό, αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα.
Πηγή: Euro2day.gr


Κέρδος online   17/3/2023 12:50

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: