• TwitterFacebookRss feed

Οι αφορολόγητες αγορές μπορούν να γίνουν απλούστερες

Οι αφορολόγητες αγορές ή αλλιώς το σύστημα επιστροφής ΦΠΑ, είναι μία διαδικασία επιστροφής χρημάτων στους τουρίστες για τις αγορές τους εκτός της χώρας τους. Με διαφορετικά λόγια, μπορείτε να διεκδικήσετε τον ΦΠΑ που πληρώσατε για τις αγορές σας στο εξωτερικό, εφόσον πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ινστιτούτου CEBR με έδρα το Λονδίνο, οι δαπάνες για αφορολόγητες αγορές στην Ελλάδα το 2019 ήταν περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2019 από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξόδεψαν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και ανάλογα με τους διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ, εκτιμάται ότι από 200 ​​έως 500 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να είχαν επιστραφεί σε αυτούς τους ταξιδιώτες με τη μορφή επιστροφής φόρου, τονίζει η έρευνα.

 

Ωστόσο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι τουρίστες για να λάβουν τα χρήματά τους πίσω βάσει του υπάρχοντος συστήματος επιστροφής ΦΠΑ είναι περίπλοκη, χρονοβόρα και γραφειοκρατική. Αυτό οδηγεί σε μεγάλες απώλειες, καθώς οι τουρίστες χάνουν χρήματα που δικαιωματικά είναι δικά τους (ΦΠΑ που έχει πληρωθεί σε ξένη χώρα), αφού δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα διεκδικήσουν. Επίσης, οι χώρες δεν επωφελούνται από τις επιπρόσθετες δαπάνες κάθε τουρίστα, καθώς και τη μείωση του κόστους της επίσκεψης του στη χώρα.

 

Κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι η μειωμένη απόδοση φόρου αποτελεί κέρδος για τη χώρα, αφού δεν χάνει χρήματα επιστρέφοντας τον ΦΠΑ. Όμως, σύμφωνα με την έκθεση του CEBR, εάν το ποσό των εκτιμώμενων δαπανών που υπολογίζεται από 200 έως 500 εκατομμύρια ευρώ επιστρεφόταν στους τουρίστες, τότε το κόστος ανά επισκέπτη στην Ελλάδα θα μειωνόταν κατά περίπου 2,8% έως 5,7%. Και καθώς το χαμηλότερο κόστος τείνει να αυξάνει τις δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών, αυτή η μείωση θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών. Η έκθεση προβλέπει ότι με αυτό το χαμηλότερο κόστος, οι τουρίστες θα ξόδευαν επιπλέον 396 έως 791 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση την επιστροφή φόρου, καθώς και τους πρόσθετους οικονομικούς παράγοντες που αναφέρονται στην έκθεση, προβλέπεται ότι τα πρόσθετα έσοδα θα αντιστάθμιζαν τις ζημίες από την επιστροφή φόρου κατά 155 με 311 εκατ. ευρώ.

 

Πώς μπορούν οι αφορολόγητες αγορές να γίνουν πιο απλές;

 

Το βασικότερο εμπόδιο για τις αφορολόγητες αγορές και το σύστημα επιστροφής ΦΠΑ όπως είναι σήμερα, είναι η γραφειοκρατική προσέγγιση στην οποία βασίζεται. Ο χρόνος και η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλουν οι τουρίστες για να λάβουν πίσω τα χρήματά είναι τόσο μεγάλη που τελικά δεν μπαίνουν στη διαδικασία να το κάνουν. Ποιος θέλει να αγχώνεται με τέτοια ζητήματα όταν είναι διακοπές, άλλωστε;

Επιπλέον με το υπάρχον σύστημα, ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων παρακρατείται από τις εταιρίες διεκπεραίωσης που μεσολαβούν, με αποτέλεσμα τελικά οι τουρίστες να μην λαμβάνουν ούτε τα μισά χρήματα από αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν.

 

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον σύστημα επιστροφής φόρου, μια νεοσύστατη εταιρεία από το Ισραήλ, η Refundit, ξεκίνησε μια πλατφόρμα που στοχεύει στην απλοποίηση των αφορολόγητων αγορών με σκοπό να τις καταστήσει εύκολα προσβάσιμες σε όλους. Το Refundit, αποτελεί στην ουσία μία εφαρμογή για smartphone που υπολογίζει και επιστρέφει το ποσό του φόρου που αναλογεί στον καταναλωτή αμέσως μετά την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες έχουν πρόσβαση στα χρήματα αμέσως μόλις αποχωρήσουν από τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στη χώρα. Η ευκολία χρήσης της πλατφόρμας έγκειται στην απεμπλοκή των εμπόρων και των επιχειρήσεων από τη διαδικασία, δημιουργώντας ένα περισσότερο αποτελεσματικό σύστημα. Ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τους πόρους ή τα χρήματα για να υποστηρίξουν το υπάρχον σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει συμπλήρωση πολλών εντύπων και ατέλειωτες ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο για την κατάθεσή τους, υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν περισσότερο.

 

Το μέλλον των αφορολόγητων αγορών φαίνεται λαμπρό με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Αρκεί οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά τους. Για να δούμε ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση.


Κέρδος online   24/11/2021 15:36

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: