• TwitterFacebookRss feed

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση εσόδων τον Αύγουστο (1)

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, που αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο και τα οποία δείχνουν υπέρβαση καθαρών εσόδων 287 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, στα 4,539 δισ. ευρώ.

 

Πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαίωσαν σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κος Σκυλακάκης έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των ανώτατων οροφών δαπανών που μπορούν να εκτελέσουν έως το τέλος του έτους. Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οδηγήσει σε «εξοικονομήσεις» 248 εκατ. ευρώ εγγεγραμένων ελαστικών δαπανών των υπουργείων, οι οποίες κατά δήλωσή τους δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν.

 

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι εξαιτίας της υπερεκτίμησης των δαπανών στον προϋπολογισμό και της επαναλαμβανόμενης υστέρησης τα προηγούμενα χρόνια προέκυπτε στο τέλος κάθε χρονιάς υπερπλεόνασμα, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη άσκηση θα γίνει και για τον προϋπολογισμό του 2020, ώστε να υπάρξει πιο ρεαλιστική εικόνα για τις δαπάνες που εγγράφονται και τελικά πραγματοποιούνται.

 

Με την πρακτική της υπερεκτίμησης των δαπανών, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το διάστημα 2016-18 επιβλήθηκε έξτρα περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, μετά τη διανομή των κοινωνικών μερισμάτων, λιτότητα η οποία ισοδυναμεί με «τέσσερις ΕΝΦΙΑ και κάτι».

 

Κατά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, το ΓΛΚ διαπιστώνει επίσης ότι στο τέλος της χρονιάς θα «περισσέψουν» πάνω από 148 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης αποδοτικότητας μέχρι σήμερα της ρύθμισης προστασίας πρώτης κατοικίας. Όπως είναι γνωστό, μόλις τρεις αιτήσεις έχουν σταλεί στις τράπεζες, ενώ στον προϋπολογισμό για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας έχουν εγγραφεί 150 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν η ρύθμιση ανεβάσει κατακόρυφα ταχύτητα τους τελευταίους μήνες του έτους, είναι πρακτικά αδύνατο να δοθούν περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους καθώς η καταβολή των πρώτων επιδομάτων (για τις τρεις πρώτες αιτήσεις) θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

 

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε περίοδο πυκνής αλληλογραφίας με τους θεσμούς για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 αλλά και το κλείσιμο του 2019, ενώ από σήμερα στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια, στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΛΚ εκτίμησε σήμερα ότι στο τέλος του 2019 δεν αποκλείεται να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος, το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί να πιστοποιηθεί σήμερα. Αν υπάρξει έξτρα χώρος θα φανεί στα μέσα Οκτωβρίου και το εύρος του θα προκύψει στο τέλος του έτους, οπότε θα ληφθούν αποφάσεις για την αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκύψει έξτρα χώρος, οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, αποκλειόμενης όμως της διανομής κοινωνικού μερίσματος.

 

Οσον αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ενσωματώνει ένα ή δύο σενάρια, ενώ παραμένει ερώτημα πώς και πότε θα αξιοποιηθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs), δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

 

Ασαφές παραμένει επίσης εάν θα κατατεθεί εντός του έτους το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2020-23, το οποίο θα έπρεπε θεωρητικά να κατατεθεί από την περασμένη άνοιξη


Κέρδος online   16/9/2019 15:17

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: