• TwitterFacebookRss feed

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση εσόδων τον Αύγουστο

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 που αποτελεί δέσμευσή μας θα επιτευχθεί» δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο και τα οποία δείχνουν υπέρβαση καθαρών εσόδων 287 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, στα 4,539 δισ. ευρώ.

 

Πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιβεβαίωσαν σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κος Σκυλακάκης έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των ανωτάτων οροφών δαπανών που μπορούν να εκτελέσουν έως το τέλος του έτους. Η άσκηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες έχει οδηγήσει σε «εξοικονομήσεις» 248 εκατ. ευρώ εγγεγραμένων ελαστικών δαπανών των υπουργείων οι οποίες κατά δήλωσή τους δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν.

 

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι εξαιτίας της υπερεκτίμησης των δαπανών στον προϋπολογισμό και της επαναλαμβανόμενης υστέρησης τα προηγούμενα χρόνια πρόεκυπτε στο τέλος κάθε χρονιάς υπερπλεόνασμα, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη άσκηση θα γίνει και για τον προϋπολογισμό του 2020 ώστε να υπάρξει πιο ρεαλιστική εικόνα για τις δαπάνες που εγγράφονται και τελικά πραγματοποιούνται.

 

Με την πρακτική της υπερεκτίμησης των δαπανών, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το διάστημα 2016-18 επιβλήθηκε έξτρα περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, μετά την διανομή των κοινωνικών μερισμάτων η λιτότητα η οποία ισοδυναμεί με «τέσσερις ΕΝΦΙΑ και κάτι».

 

Κατά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού το ΓΛΚ διαπιστώνει επίσης ότι στο τέλος της χρονιάς θα «περισσέψουν» πάνω 148 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μειωμένης αποδοτικότητας μέχρι σήμερα της ρύθμισης προστασίας πρώτης κατοικίας. Όπως είναι γνωστό μόλις τρεις αιτήσεις έχουν σταλεί στις τράπεζες, ενώ στον προϋπολογισμό για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας έχουν εγγραφεί 150 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν η ρύθμιση ανεβάσει κατακόρυφα ταχύτητα τους τελευταίους μήνες του έτους είναι πρακτικά αδύνατο να δοθούν περισσότερα από δυο εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους καθώς η καταβολή των πρώτων επιδομάτων (για τις τρεις πρώτες αιτήσεις) θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

 

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε περίοδο πυκνής αλληλογραφίας με τους Θεσμούς για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 αλλά και το κλείσιμο του 2019, ενώ από σήμερα στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΛΚ εκτίμησε σήμερα ότι στο τέλος του 2019 δεν αποκλείεται να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος, το μέγεθος και ύπαρξη του οποίου δεν μπορούν να πιστοποιηθούν σήμερα. Αν υπάρξει έξτρα χώρος στα φανεί στα μέσα Οκτωβρίου, το εύρος του θα προκύψει στο τέλος του έτους οπότε θα ληφθούν αποφάσεις για την αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση εφόσον προκύψει έξτρα χώρος οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, αποκλειόμενης όμως της διανομής κοινωνικού μερίσματος.

 

Οσον αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και έως τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ενσωματώνει ένα ή δυο σενάρια, ενώ παραμένει ερωτηματικό πώς και πότε θα αξιοποιηθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs), δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

 

Ασαφές παραμένει επίσης εάν θα κατατεθεί εντός του έτους το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2020-23, το οποίο θα έπρεπε θεωρητικά να κατατεθεί από την περασμένη άνοιξη.

 

Πηγή: euro2day.gr


Κέρδος online   16/9/2019 13:55

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: