Στουρνάρας: Τι χρειάζεται για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο

Μετά τη μεταστροφή του ΔΝΤ, για την οποία εκφράζει ικανοποίηση ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων.

 

 

 

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ -1,82% χαρακτηρίζει «ακραία» την προσέγγιση του ΔΝΤ για τις τράπεζες και υποστηρίζει ότι η υιοθετήσή της θα οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 6% του ΑΕΠ και εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς λόγο. Αποκαλύπτει ότι ο ίδιος επικοινώνησε με το ΔΝΤ και φυσικά με την ΕΚΤ.

 

 

 

Για την επίσπευση των stress test σημειώνει ότι μπορούν να καταλήξουν σε θετικά συμπεράσματα για τις τράπεζες χωρίς, πάντως, κατηγορηματικά να αποκλείει το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων.

 

 

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι αν υπάρχει «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της, οι τράπεζες θα πληρώσουν υψηλό τίμημα καθώς θα χρειαστεί να επιστρέψουν στον δανεισμό από τον ELA.

 

 

 

«Η καθαρή έξοδος απαιτεί σημαντική βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει εντατικοποίηση των προσπαθειών για τις μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αναβάθμιση των θεσμών. Αν δεν συμβεί αυτό ολοσχερής έξοδος από το πρόγραμμα συνεπάγεται άρση του καθεστώτος της «εξαίρεσης» (waiver) των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και ολοσχερή επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στο σημαντικά ακριβότερο σύστημα έκτακτης χρηματοδότησης του ELA».

 

 

 

Ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ -1,82% τοποθετείται και για το θέμα του Ελληνικού: «Είναι δυστυχώς πολύ δυσάρεστο το μήνυμα που αποστέλλεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα από την υπόθεση του Ελληνικού. Εδώ φαίνεται να παραβιάζονται κανόνες της απλής λογικής. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση.

 

 

 

Απαντά δε και σε ερώτηση για το θέμα του πορίσματος της τράπεζας Πειραιώς: Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα σύνολο ευρημάτων όπως αυτά προέκυψαν από τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς με τη διευκρίνιση ότι σκοπός του δεν ήταν η διενέργεια AQR. Εκτιμώ ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας συνεργάστηκε αποτελεσματικά με την ΤτΕ ΕΛΛ -1,82% και προέβη έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και ενέργειες για την ακρίβεια των λογιστικών καταστάσεων. Οι δυνητικές ζημιές που αναγνώρισε η Τράπεζα Πειραιώς έχουν αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις του 2016 με σχηματισμό σχετικών προβλέψεων. Πέραν αυτού, η νέα διοίκηση της τράπεζας υλοποιεί πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης , καθώς και επικαιροποίηση των κανονισμών και πολιτικών με στόχο την ενίσχυση, συνολικά, της εταιρικής διακυβέρνησης.


Κέρδος online   1/10/2017 11:44

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Marios
Αναρτήθηκε 1/10/2017 11:58:38 πμ
KYRIE STOYRNARA AYTO POY XREIAZETAI EINAI NA FYGOYN TA ASXETA KOPROSKYLA TON EKSARXION KAI TOY ROYBIKONA APO THN EKSOYSIA, DIOTI MEXRI TORA NOMIZOYN OTI EKANAN KATALHPSH THS EKSOYSIAS KAI DEN EXOYN IDEA APO AYTH
Όμπραξ
Αναρτήθηκε 1/10/2017 5:36:59 μμ
Το ότι υπάρχεις ακόμα και δεν είσαι πίσω από κάγκελα της φυλακής δείχνει τη κατάντια της χώρας μας. Το χειρότερο είναι ότι σε αποκαλούν κάποιοι ως "κύριε"...