Eurogroup: Εκταμίευση 8,5 δισ. με δόσεις, το χρέος μετά το 2018, συζητήσεις για Αναπτυξιακή Τράπεζα, πλεονάσματα 2%+ μετά το 2022 και το ΔΝΤ σε ρόλο επόπτη χωρίς άμεσα χρήματα

«Πράσινο» για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αργά το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. 


Πετύχαμε συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπουμ. Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας.


Εγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs αλλά και τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, συμπλήρωσε.


Οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, τόνισε αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.


Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαίου 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπείς με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.


Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM ως 15 χρόνια.


Παράλληλα, συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος.


Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EwG θα εξετάσει το μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος.


Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος με βάση το DSA του ΔΝΤ με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών.


Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας.


Η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως είπε.


Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του.


Μοσκοβισί: Μεγάλο βήμα μπροστά


Ηταν μια πολύ καλή συνεδρίαση. Πολλοί μήνες σκληρής δουλείας έδωσαν μια παγκόσμια συμφωνία και τώρα γυρίζουμε σελίδα προς όφελος του ελληνικού λαού.


Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της, έκανε κάτι πρωτοφανές με τα προαπαιτούμενα που ήταν πολύ δύσκολα, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.


Τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Είναι καθαρό, είναι αξιόπιστο, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη για να μπουν οι βάσεις και να γίνουν όλα πιθανά. «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εργαλεία για υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάπτυξη είναι τώρα προτεραιότητα!», τόνισε.


Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη.


Ρέγκλινγκ: Πώς θα δοθούν τα δάνεια


Για εντυπωσιακό πακέτο πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μίλησε ο επικεφαλής του ESM.


Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα είπε και σημείωσε ότι η παροχή επιπλέον διαύγειας στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αν χρειάζεται είναι δείγμα της αλληλεγγύης.


Η τρίτη δόση θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καλύψεις τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες αλλά και την κάλυψη της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο τρίμηνο.


Αναμένεται μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια να εκταμιευτεί αρχές Ιουλίου ποσό 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,1 δισ. θα πάνε για την εξυπηρέτηση χρέος και το 1,6 δισ. για ληξιπρόθεσμα. Θα υπάρξει ακόμα μια πληρωμή για ληξιπρόθεσμα ύψους 800 εκατ. ευρώ μετά το καλοκαίρι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ποσό.


Από την αρχή του προγράμματος ως τώρα έχουν διατεθεί 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Συνολικά 173 δισ. με τα προηγούμενα προγράμματα. Με τη νέα δόση θα έχουμε πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους.


Λαγκάρντ: Εισηγούμαι επί της αρχής έγκριση προγράμματος


Ξεκάθαρα έγινε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και το λαό σε περισσότερη ανάπτυξη και σταθερότητα. Για το ΔΝΤ σημαίνει ότι θα προτείνω στο Δ.Σ. την έγκριση επί της αρχής ενός νέου προληπτικού προγράμματος για τη χώρα.


Το ποσό θα είναι στη ζώνη των δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα ξεκινήσω τη διαδικασία σε 24 ώρες με στόχο να τελειώσουμε πριν από τις 27 Ιουλίου.


Γιατί το κάνουμε αυτό; έχω μιλήσει για την ανάγκη συμφωνίας σε δυο σκέλη. Εχουμε πετύχει ξεκάθαρα με τους άλλους θεσμούς ότι στο θέμα των πολιτικών η Ελλάδα έκανε ότι αναμένονταν.


Δεν περιμέναμε 140 prior action. Είχαμε μειώσει τις απαιτήσεις μας σε επτά κρίσιμα (συντάξεις, φορολογία, αγορά εργασίας κ.τλ.).


Υπήρξε καθαρή πρόοδος και στο δεύτερο θέμα, την ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ όμως κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα του χρέους.


Η διαδικασία της επί της αρχής έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν. Χρειάζεται χρόνος για τη διαδικασία και πρακτικά σημαίνει ότι αν το Δ.Σ. εγκρίνει τη διαδικασία η εκταμίευση θα γίνει όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκεκριμενοποίησης του θέματος του χρέους.


Αυτό ωφελεί την Ελλάδα. Η κρίση του Ιουλίου αποφεύχθηκε. Παράλληλα προστατεύει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Παράλληλα διατηρεί το αίτημα για την ελάφρυνση χρέους γιατί εκταμίευση από το Ταμείο θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το χρέος.


Κανείς δεν λέει ότι είναι καλύτερη λύση. Η καλύτερη θα ήταν μια απόλυτη συμφωνία στο χρέος. Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση και δεν είναι κακή.


Τι άλλαξε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες


Δεν φτάσαμε συμφωνία τον προηγούμενο μήνα. Υπήρχαν πολλά προσχέδια. Εγώ ήθελα συμφωνία και ομόφωνη, απάντησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σκιά των δηλώσεων Σόιμπλε ότι η συμφωνία υπήρχε πριν από τρεις εβδομάδες.


Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το μηχανισμό ανάπτυξης, υπάρχει περισσότερη διαύγεια για τη δόση. Υπάρχει πολύ θετικότερος τόνος. Δεν ήθελα μια δήλωση που δεν είναι αισιόδοξοι απ’ όλους.


Υπάρχει ισχυρή αναφορά στην ανάπτυξη και αυτό σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς και τόνου, συμπλήρωσε η Κρ. Λαγκάρντ. Αντί να αγωνιούμε για το παρελθόν, όλοι κοιτούν μπροστά και το πόσο μπορεί να γίνει καλύτερη η κατάσταση. Υπάρχει αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η αναγνώριση του ότι η Ελλάδα έκανε τη δουλεία της και ότι προχωρήσαμε στο θέμα του χρέους είναι οι βασικές αλλαγές τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

 

Ευθυγράμμιση προγραμμάτων


Η Ελλάδα μπορεί να μην χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ESM. Σε ότι αφορά μια προληπτική γραμμή του ESM αυτό δεν συζητήθηκε, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ με αυτό του ESM, συμπλήρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.


Κέρδος online   15/6/2017 23:05

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: