Η ώρα του μεγάλου συμβιβασμού στο Eurogroup (ή της ρήξης)

Υστερα από μια εβδομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσ από διαρροές «κύκλων», αλλά και επίσημες δηλώσεις η ώρα του μεγάλου συμβιβασμού στο Eurogroup έχει φθάσει, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το «ατύχημα» της τελευταίας στιγμής.


Η κυβέρνηση δια διαρροών έσπευσε χθες να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμα απόσταση, φωτογραφίζοντας την επιλογή της παραπομπής του ελληνικούς θέματος σε Σύνοδο Κορυφής, όμως από όλες τις πλευρές ασκούνται πιέσεις ώστε να ληφθεί σήμερα η τελική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.


Η συμβιβαστική λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε έναν «κοινό χώρο προσγείωσης όπου ο καθένας θα έχει μια σχετική ικανοποίηση» όπως είναι η χαρακτηριστική αναφορά στελεχών του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών όπου το κάθε εμπλεκόμενο μέρος «να μπορεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις εξασφαλίζοντας όμως κάποιες εγγυήσεις».

 

Τα πιθανά σημεία στα οποία μπορεί να επέλθει συμβιβασμός είναι το ύψος της δόσης, οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022 και η διατύπωση της αναφοράς στο ανακοινωθέν για τη διευθέτηση του χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Η σύνδεση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης που πρότεινε η Γαλλία, απορρίπτεται επί του παρόντος από τη Γερμανία αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το 2018.


Η διαρροή πηγών του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα την οποία «δεν θα τα σπάσουμε στο ύψος της δόσης» αφήνει περιθώριο ερμηνειών για μία μεγαλύτερη δόση η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.


Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022. στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup όπου συμφωνήθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, στο τραπέζι είχε πέσει πρόταση για πλεονάσματα 2,2% στη συνέχεια και αυτό θα ήταν μια καλή εξέλιξη.


Οι διατυπώσεις, στη βάση του περυσινού ανακοινωθέντος για το χρέος, προσφέρονται επίσης για συμβιβασμό. Στο τραπέζι είχε πέσει το σενάριο επιμήκυνσης των δανείων του EFSF κατά 0 έως και 15 χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες και σύμφωνα με μία πηγή, η δεκαπενταετία θα μπορούσε να αυξηθεί έως τα 17,5 χρόνια, πάντα μετά το τέλος του προγράμματος.

 

Οι συζητήσεις σε θέματα τεχνικών και φραστικών βελτιώσεων στη βάση του περυσινού ανακοινωθέντος συνεχίζονται έως την τελευταία ώρα.


Ο Σόιμπλε δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα τη γραμμή του. Εάν κριθούν αναγκαία πρόσθετα μέτρα για το χρέος, αυτά θα προκύψουν μετά από νέα έκθεση βιωσιμότητας το 2018, διαμηνύεται από το Βερολίνο.


Σταθερό στην τελευταία του γραμμή (καταφανώς διαφοροποιημένη σε σχέση με τη μέχρι πρότινος διπλή απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους), εμφανίζεται από την άλλη πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του χθες στο Bloomberg εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ, είπε, προσέρχεται στη συνεδρίαση με την πάγια θέση του ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: τις μεταρρυθμίσεις από τη μία και τις παρεμβάσεις στο χρέος από την άλλη.

 

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση συμβιβάστηκε απόλυτα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ψηφίζοντας ενάμιση χρόνο νωρίτερα μέτρα τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται -στο βασικό σενάριο- το 2019, το Ταμείο έχει πάψει το τελευταίο διάστημα να πιέζει για ριζική διευθέτηση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο.


Όπως επανέλαβε χθες ο Λίπτον μια διέξοδος θα ήταν «να εγκρίνουμε κατ' αρχήν το πρόγραμμα» και μετά «να αρχίσουμε πιο εντατικά, αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το θέμα του χρέους».


Η συνεδρίαση του Eurogroup , ξεκινά στις 4 ώρα Ελλάδος στο Λουξεμβούργο. Νωρίτερα, θα συνεδριάσει το ESM.


Κέρδος online   15/6/2017 8:49

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: