• TwitterFacebookRss feed

Νέες παραιτήσεις στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Τα στόματα ανοίγουν μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου ότι βιάστηκε από παράγοντα της ιστιοπλοΐας. Ακολούθησαν οι καταγγελίες και από άλλες αθλήτριες, ενώ ξεσηκώθηκε κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπό της κορυφαίας αθλήτριας.

Το κοινωνικό φαινόμενο που συγκλόνισε πριν λίγο καιρό την Αμερική, αγγίζει πλέον και την ελληνική κοινωνία. Ο φόβος που έζησαν αυτά τα νεαρά κορίτσια που σκιάζει τη ζωή τους μέχρι σήμερα, οδηγεί σε νέες ατραπούς.

Αύριο η Σοφία Μπεκατώρου θα συναντηθεί με την πρώτη πολίτη της χώρας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μια ακόμη παραίτηση μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, αυτή του Γιώργου Χριστόπουλου έφερε η καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σταματά τη χορηγία στην Ομοσπονδία, μετά τις αποκαλύψεις της Σ. Μπεκατώρου

Προκαταρκτική έρευνα που θα ρίξει φως στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, αναμένεται σύμφωνα με την ΕΡΤ να διατάξει αυτεπάγγελτα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, και η ολυμπιονίκης να κληθεί την Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές, για τον άνθρωπο που όπως καταγγέλλει η ίδια, τη βίασε όταν ήταν 21ενός ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σοφία Μπεκατώρου έχει καταθέσει ήδη σε πταισματοδίκη, με αφορμή έρευνα που διενεργείται για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη.

Με την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας της Αθήνας, η Σοφία Μπεκατώρου θα καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται να τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

Η Σοφία Μπεκατώρου έχει καταγγείλει επώνυμα τον φερόμενο ως βιαστή της. Πρόκειται για υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του, ενώ η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε την αναστολή κάθε κομματικής ιδιότητάς του. O φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στην ολυμπιονίκη, ζήτησε σεβασμό στην οικογένειά του και αναμονή μέχρι την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος και σε άλλους αθλητές να μιλήσουν δημόσια. Η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, αποκάλυψε ότι δέχτηκε παρενόχληση από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ όταν βγήκε μαζί του για ένα αθώο καφέ.

Στο φως ήρθε και νέα καταγγελία από την Μαρίνα Ψυχογιού, μέλους επί μια δεκαετία της εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας η οποία αποκάλυψε ότι στα 20 χρόνια της, το 1993 είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, από μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας, που είχε προσφερθεί να την πάει σπίτι της με το αυτοκίνητό του.

Θύελλα αντιδράσεων για την Ομοσπονδία
Οργή αλλά και παραιτήσεις προκάλεσε η στάση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία σε ανακοίνωση της ζητούσε από την χρυσή Ολυμπιονίκη ….να γίνει συγκεκριμένη … και χαρακτήριζε τον καταγγελόμενο βιασμό ως δυσάρεστο γεγονός.

Ακόμη μία παραίτηση από την ΕΙΟ
Μια ακόμη παραίτηση μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας έφερε η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση, με τον Γιώργο Χριστόπουλο να ακολουθεί στο δρόμο που χάραξε ο Γιάννης Παπαδημητρίου επειδή «οι συνθήκες δεν τον εκφράζουν».


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, αναμένονται και άλλες παραιτήσεις.

Την συμπαράστασή της στην Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Επιστολή παραίτησης όλων των μελών της ΕΑΘ στον πρόεδρο της ΕΙΟ
Η Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης διαχώρισε τη θέση της από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και απέστειλε επιστολή παραίτησης όλων των μελών της στον πρόεδρο της ΕΙΟ, υπογραμμίζοντας ότι η αντίδραση της Ομοσπονδίας «στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου πολύ απέχει από τις βασικές αρχές της προστασίας των αθλητών και αθλητριών, της αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους και την ενθάρρυνση καταγγελίας τυχόν εκμετάλλευσης της εξουσίας».

Η επιστολή:

«Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Κύριε Πρόεδρε,

Η αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου πολύ απέχει από τις βασικές αρχές της προστασίας των αθλητών και αθλητριών, της αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους και την ενθάρρυνση καταγγελίας τυχόν εκμετάλλευσης της εξουσίας.

Οι ανακοινώσεις της ΕΙΟ προήλθαν χωρίς προηγούμενη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας εκπροσωπείται δια του Προέδρου της και ο οποίος θα μπορούσε να έχει εκφράσει τη διαφορετική μας άποψη. Δείχνουν έλλειψη αποφασιστικότητας και διάθεση της ΕΙΟ να παρακολουθήσει τα γεγονότα ως θεατής ενός «δυσάρεστου περιστατικού», όπως εσείς το περιγράψατε.

Για τους λόγους αυτούς διαχωρίζουμε τη θέση μας και υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας.

Η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης

Λάζαρος Τσαλίκης, Πρόεδρος
Εριφύλη Βαρδάκη, Αντιπρόεδρος
Ιωάννης Καλατζής, Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Κατέκος, Ειδικός Γραμματέας
Γρηγόρης Βαρβαρρήγος, Ταμίας
Δημήτριος Αλτσιάδης, Μέλος
Ηλίας Γεωργιάδης, Μέλος
Καλογερόπουλος Κωνσταντίνος, Μέλος
Γιάννης Μαρουλάκης, Μέλος
Γεώργιος Ανδρεάδης, Έλληνας Εκπρόσωπος ORC
Αναστάσιος Νικολάου, Αναπληρωματικό Μέλος
Μιχαήλ Κασιώτης, Αναπληρωματικό Μέλος
Αγγελική Κούρτελη, Αναπληρωματικό Μέλος».


Κέρδος online   18/1/2021 10:09

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: