• TwitterFacebookRss feed

Καύσωνας πλήττει την Ιταλία και τη Γαλλία

Την πιο ζεστή εβδομάδα του έτους διανύει η Ιταλία. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες- μέχρι και 40 βαθμοί Κελσίου- καταγράφονται στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, όπως και στο νησί της Σαρδηνίας.

 

 

Ο καύσωνας πλήττει ιδιαίτερα τις πόλεις της Γένοβας, της Περούτζια και της Μπολόνια. Στην Ρώμη, το θερμόμετρο δεν έχει ξεπεράσει μέχρι τώρα τους 36 βαθμούς, αλλά με πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας.

 

Παράλληλα και τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 25 βαθμούς, κάτι που υπολογίζεται ότι προκαλεί αϋπνία σε τουλάχιστον 12 εκατομμύρια Ιταλούς. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται βαθμιαία υποχώρηση του καύσωνα, με επιστροφή στον μέσο όρο των θερμοκρασιών των περασμένων ετών.

 


Η ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti, τέλος, έκανε γνωστό ότι, πιθανότατα λόγω και της μεγάλης ζέστης, το φετινό καλοκαίρι η κατανάλωση οπωροκηπευτικών προϊόντων σημειώνει εμφανή αύξηση.

 


Στους 39 το θερμόμετρο στη νοτιοανατολική Γαλλία

 

Την ίδια στιγμή, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ θα μεταδίδονται στη Γαλλία για να προειδοποιούν τον πληθυσμό για τους κινδύνους αφυδάτωσης και να τον ενημερώνουν για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να υιοθετεί σε περίοδο καύσωνα, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν.

 

Τα σποτ αυτά περιγράφουν κυρίως τα προειδοποιητικά συμπτώματα της «θερμοπληξίας» και τα μέτρα που πρέπει κανείς να λαμβάνει: μεταξύ άλλων να πίνει συχνά και άφθονα υγρά (αλλά όχι οινοπνευματώδη), να κάνει τακτικά ντους, να κλείνει τα παντζούρια, να αποφεύγει τη σωματική προσπάθεια.

 

Θα μεταδίδονται δωρεάν έξι φορές την ημέρα απ' όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοσταθμούς. Αυτή η επικοινωνιακή επιχείρηση, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, θα αναμεταδίδεται επίσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

«Ο καύσωνας αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό και δημιουργεί κίνδυνο αφυδάτωσης», υπογράμμισε η Μπιζέν, η οποία έκανε δηλώσεις στο τέλος μιας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για να εξακριβωθεί η κατάσταση, καθώς θερμοκρασίες μέχρι 40 βαθμών έχουν ανακοινωθεί γι' αυτή την εβδομάδα στη νότια Γαλλία.

 

«Θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ σοβαρή περίοδο καύσωνα», επέμεινε η υπουργός, η οποία κάλεσε τους Γάλλους να επιδείξουν «αλληλεγγύη».

 

«Πρέπει κανείς να ενδιαφέρεται για την κατάσταση της υγείας του γείτονά του, για την απομόνωση κάποιου ηλικιωμένου προσώπου που κατοικεί» κοντά στο σπίτι του, «ιδιαίτερα επειδή είναι Αύγουστος, επειδή οι οικογένειες απομακρύνονται, είναι σε διακοπές», υπογράμμισε.

 

«Πρέπει επίσης να προσέχουμε τους ανθρώπους στον δρόμο, είναι εξίσου πολλοί το καλοκαίρι και τον χειμώνα», επέμεινε ακόμη η Μπιζέν.

 

Αυτός ο πρώτος καύσωνας του 2018 προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα «σημαντική αύξηση των κλήσεων στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας για παθολογίες που σχετίζονται με τη ζέστη», ανακοίνωσε εξάλλου ο δημόσιος οργανισμός Sante publique France που είναι αρμόδιος για την υγειονομική παρακολούθηση.

 

Η αύξηση αυτή αφορούσε «όλες τις ηλικιακές κατηγορίες», αν και ήταν εντονότερη στους ηλικιωμένους. Έτσι οι κλήσεις προς τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που σχετίζονταν με τη ζέστη και έγιναν από πρόσωπα άνω των 75 ετών διπλασιάσθηκαν μέσα σε μερικές ημέρες, σύμφωνα με τις στατιστικές που δημοσιοποιήθηκαν από τον οργανισμό αυτό.

 

Αυξήθηκαν από 2% σε 4% από την περασμένη Τρίτη μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

 

Οι θερμοκρασίες στην νοτιοανατολική Γαλλία κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 36 και 39 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France, η οποία διευκρίνισε πως τις επόμενες ημέρες η άνοδος των θερμοκρασιών στο νοτιοανατολικό τέταρτο της χώρας πρόκειται να συνεχισθεί.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κέρδος online   31/7/2018 16:38

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: