• TwitterFacebookRss feed

Ντ. Νουί: Οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές από τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν και ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά ταυτόχρονα είναι σε μια ειδική κατάσταση, τόνισε η επικεφαλής του SSM μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

 

 

Όπως είπε, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες, το πρόγραμμα εξακολουθεί να τρέχει ενώ τα capital controls παραμένουν σε ισχύ. Οι τράπεζες χτυπήθηκαν από την κρίση, κάποιες έκλεισαν, κάποιες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και κάποιες χρησιμοποίησαν τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) για να συνεχίσουν.

 

 

Η οικονομία ωστόσο βελτιώνεται και η χώρα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα capital controls χαλαρώνουν και εντέλει θα αρθούν.

 

 

«Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν μακρά διαδρομή. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια σταθεροποίησαν τη χρηματοδότησή τους, ενώ εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον ELA. Απομακρύνονται από την κεντρική τράπεζα και εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την αγορά», τόνισε.

 

 

Όπως είπε, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η οριστική άρση των capital controls πιθανότατα θα αυξήσει το κίνητρο για την επιστροφή τους. Επιπρόσθετα οι τράπεζες προχώρησαν σε δομικές μεταρρυθμίσεις με αλλαγές στις διοικήσεις και τα Δ.Σ. Αυτές θα πρέπει τώρα να παράξουν έργο και αυτό δεν θα είναι εύκολο, σημείωσε.

 

 

Τα κόκκινα δάνεια
Οι προκλήσεις βέβαια παραμένουν. Η μεγαλύτερη είναι τα NPLs, όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πιέζουν την κερδοφορία και αντλούν πόρους από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Δεν επιτρέπουν να στραφούν πόροι στην οικονομία και αυτό είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία.

 

Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν πρόοδο στο θέμα των NPLs, κάποιες περισσότερο από άλλες, είπε. Υπάρχει μια «παγίδα» στο σχέδιο: οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο και πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους.

 

Σημείωσε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων δεν αφορά μόνο τις τράπεζες και τη ρυθμιστική αρχή αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να διευκολύνει. Αυτό περιλαμβάνει δράση σε τομείς όπως το πτωχευτικό δίκαιο και τις εκτός δικαστηρίου ρυθμίσεις. Θύμισε ότι σε αυτό το πεδίο έχουν περάσει πρόσφατα νέες νομοθεσίες, ωστόσο «το να περνάς νόμους είναι το πρώτο βήμα». Πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτό τον τομέα υπάρχει περιθώριο για επιτάχυνση.

 

Αναφέρθηκε στο θέμα της ανάκτησης εγγυήσεων και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν από τις τράπεζες. Θύμισε ότι έως πρόσφατα το σύστημα στηριζόταν στους φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι καθυστερούσαν από απεργίες και άλλους λόγους. Εγινε η μετάβαση στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και «τώρα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

 

Είναι καλό, δίνω τα εύσημα στο ότι έγινε, αλλά πρέπει να προχωρήσει και να καλύπτει όλη την Ελλάδα, τόνισε η Ντ. Νουί και έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας των συμβολαιογράφων, που γίνονται στόχος επιθέσεων.

 

 

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές


Όταν λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι δανειολήπτες θα αναγκαστούν να πάνε στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, εκτίμησε. Αναφέρθηκε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν αλλά δεν πληρώνουν και σημείωσε ότι εντέλει το σύστημα θα δημιουργήσει «κουλτούρα πληρωμών».


«Θα πάρει χρόνο να δημιουργηθεί νέα κουλτούρα αλλά είναι απαραίτητο να γίνει».

 

Τα stress tests


Αναφερόμενη στο θέμα της άσκησης των stress tests, η επικεφαλής του SSM θύμισε ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν τον Μάιο. Για όλες τις τράπεζες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, θα είναι η ώρα της αλήθειας αλλά και μια ευκαιρία να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

 

«Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν δύσκολα αλλά τώρα ανακάμπτουν. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με έναν ασθενή που για πολύ καιρό ήταν άρρωστος, έτσι και οι ελληνικές τράπεζες είναι "λίγο αδύναμες" και πρέπει να αναλάβουν δράση. Αλλά μιας και είμαστε στους Δελφούς, πρέπει να σημειώσω ότι οι χρησμοί είναι θετικοί».

 

«Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, δεν θα κάνω πρόβλεψη για καμία τράπεζα, ελληνική ή άλλη», απάντησε σε ερώτηση για το τι πρέπει να περιμένουμε από τα stress tests.

 

Από την άλλη πλευρά, για την πιθανότητα μιας bad bank ή την πώληση δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ότι είναι εργαλείο. Υπάρχουν πάρα πολλά κόκκινα δάνεια στην ευρωζώνη. Χρειάζονται όλα τα εργαλεία, αλλά εξαρτώνται από τα ειδικά χαρακτηριστικά των κόκκινων δανείων.

 

Πηγή: euro2day.gr


Κέρδος online   1/3/2018 13:46

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: