• TwitterFacebookRss feed

K. Μίχαλος: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

Κάθε επέκταση των μέτρων σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί μία θετική ενέργεια, όπως σημειώνει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.


Ο ίδιος προσθέτει ότι πρέπει να ελεγχθούν οι τράπεζες, από τους αρμόδιους φορείς, κατά πόσον πραγματικά διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και, πέραν των γενικών μέτρων, η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα και στις αναγκαίες εξειδικεύσεις που αφορούν κλάδους ζωτικής σημασίας.
Αναλυτικά, ο κ. Μίχαλος, αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλαν σήμερα το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, για την ενίσχυση της οικονομίας, λόγω κορονοϊού, δήλωσε:


«Κάθε επέκταση των μέτρων σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί μία θετική ενέργεια. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα επεκτείνονται και σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και σε πολύ περισσότερους μισθωτούς.


Το μεγάλο ζητούμενο είναι, πέραν των γενικών αυτών μέτρων, η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα και στις αναγκαίες εξειδικεύσεις που αφορούν κλάδους ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, όπως, για παράδειγμα, ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος συνεισφέρει σχεδόν 30% στη δημιουργία του ΑΕΠ και πάνω από 15% στην απασχόληση, αποτελώντας βασικό μοχλό στην καταπολέμηση της ανεργίας.


Τα επιμελητήρια, επιτελώντας τον θεσμικό τους ρόλο ως συμβούλου της πολιτείας, ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται προτάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού αλλά και σε άλλους κλάδους, που η συμβολή τους στο ΑΕΠ είναι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της χώρας.


Ένα ακόμη μεγάλο ζητούμενο για την υλοποίηση των θετικών μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση είναι η συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι τράπεζες θα πρέπει να υλοποιήσουν πλήρως τις κυβερνητικές αποφάσεις και να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς κατά πόσον πραγματικά διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Άλλωστε, οι τράπεζες, επί της ουσίας, δεν επηρεάζονται από τη σημερινή κρίση, ενώ κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως.


Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα πρέπει να τονίσουμε την εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη δημιουργία χρηματοδοτικού σχήματος "επιστρεπτέας προκαταβολής" για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που προβλέπει τη διάθεση ενός δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις από το κράτος. Η υλοποίηση όχι μόνο θα πρέπει να είναι άμεση αλλά και να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα ποσά που προβλέπονται να κατευθυνθούν στο σύνολό τους προς την αγορά και βέβαια στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη.


Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έχουν ληφθεί έως αυτήν τη στιγμή μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων, που είτε έχουν απολυθεί είτε έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους, μιας και πρώτιστο καθήκον είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.


Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, τα μέχρι τώρα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απαιτείται ένας εμπεριστατωμένος και εξειδικευμένος σχεδιασμός για τη μετά την κρίση περίοδο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αυτή διαρκέσει επί μακρόν, οδηγώντας την οικονομία σε βαθειά ύφεση».
Πηγή: ΑΜΠΕ


Κέρδος online   30/3/2020 18:35

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
petros
Αναρτήθηκε 31/3/2020 10:18:42 πμ
Όλα τα μέτρα κε Μίχαλε ; οπως αυτο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με το "περιφημο" ρισταρτ ; Εγω βλεπω οτι τώρα με τη κρίση η Αθ.Ζυθοποιία θα κλείσει ξανά τις ελληνικές μπύρες, όπως έκανε παλιά. Επιτροπή Ανταγωνισμού ακούει;
ΒΑΝΕΣΣΑ
Αναρτήθηκε 31/3/2020 7:47:15 μμ
Εχουν πλανο οι μεγαλες εταιρίες κε Πέτρο. Οσο για τις ελληνικες μπύρες που γραφεις μεσα σε 10 χρονια οι μικροζυθοποιίες εγιναν 40 απο 5 που ηταν πριν και αυτο τυχαιο ειναι ;