• TwitterFacebookRss feed

Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να σωθεί η ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης», κατήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή. Εστίασε δε την κριτική τους στα εξής:

 

• Με τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση δουλεύει για να χάνει πελάτες προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλάει κάτω του κόστος με ζημιές που θα φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ.

• Η μετοχή της εταιρίας έχασε επί των ημερών σας πάνω από 80% της χρηματιστηριακής της αξίας.

• Για τις λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν «πετράδια» της ΔΕH- είδαμε ότι στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε αγοραστής, πράγμα που υπογραμμίζει την απαξίωσή τους.

• Ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, στην ετήσια έκθεσή του πριν λίγους μήνες, αναφέρθηκε, αυτολεξεί σε «σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρίας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Μιλάει, δηλαδή, ευθέως, για πρόβλημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, πρέπει να κάτσει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την καταστροφική συμφωνία της «μισής ΔΕH», σημείωσε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής και δεν μπορεί να λειτουργήσει το σενάριο της «Μικρής ΔΕH».

«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο «καλής» και «κακής» ΔΕH, γιατί δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος της «κακής ΔΕH» που όπως υποστήριξε θα έφτανε στα 5 δισ. ευρώ. Άρα αυτό που απομένει είναι το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕH», τόνισε.

Οι δύο άξονες
Όπως είπε ο υπουργός το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕH που έχουμε εκπονήσει, κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα Μέτρα Στήριξης και αφετέρου στα Μέσα Εξυγίανσης.

 

Ως προς τα Μέτρα Στήριξης:

1. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Το 50% σημαίνει πως πρέπει να χάσει τέσσερα εκατομμύρια πελάτες.

2. Κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.


3. Κλείσιμο του θέματος των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕH, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

4. Συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

5. Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕH προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

 

Τα Μέσα Εξυγίανσης:

1. Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση, που όπως είπε θα οριστεί εντός της εβδομάδας. Βασικός πυλώνας του θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.

2. Πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕH, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕH στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕH θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.

3. Εξορθολογίζεται η τιμολογιακή πολιτική της ΔEΗ. Ως προς αυτό ο υπουργός δήλωσε «Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα η ΔΕH ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται».

4. Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.

5. Ενίσχυση ρευστότητας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.


Κέρδος online   22/7/2019 18:45

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Andreas
Αναρτήθηκε 23/7/2019 9:50:57 πμ
XATZHDAKH BALE LOYKETO DIOTI STH DEH OI FOTOPOYLOI EGAGAN OS KAI TA KALODIA OPOTE DEN YPARXH TIPOTA KAI O PETHAMENOS DEN MPORHS NA TON ANASTHSHS.
Vaggelis
Αναρτήθηκε 23/7/2019 12:48:40 μμ
Λες ότι να ναι ζηλιαρη
Vaggelis
Αναρτήθηκε 23/7/2019 12:48:42 μμ
Λες ότι να ναι ζηλιαρη
Δ.Σ
Αναρτήθηκε 23/7/2019 5:48:38 μμ
ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΟ! Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ IQ ΣΟΥ. ΕΣΥ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΔΗΛ. ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΤΟΣΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΣΑ ΚΑΝΕΙΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΗ ΔΗΛ. ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΟ. ΑΣΕ ΤΙΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ, ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΗΣ, ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ. ΛΟΙΠΟΝ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. Ο ΚΑΘΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΗΛ. ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ, ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΜΗ ΔΗΛ. ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ, ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΟΙΦΘΟΥΝ), ΤΙΣ ΑΠΕ ΔΗΛ. ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΑΕ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΣΟΥΦΛΙΑ ΠΟΥ Η MWh MAΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 55 € (ΤΗΣ ΔΕΗ 11€) ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ (ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΔΕΣ ΤΟ 6% ΤΩΝ ΑΠΕ), ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΝΕΠΕΠΑΡΚΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΛΑΒΑΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΤ. ΛΟΙΠΟΝ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ KWh ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΗΛ. 0.33 € ΑΠΟ 0.11€ (ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΑ 0.18€) ΟΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ Η ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ 50 € ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ 176 € ή ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 3000 KWh, π.χ. 3500 ΚWh ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ Η ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 385 €, ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ 50%Χ385=192.5 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 980 € ΠΕΡΙΠΟΥ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΦΕΡΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΣΤΕ. ΜΕΤΑΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΣΕ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΡΙΞΑΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ (ΕΜΑΣ). ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ, ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ. ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΕΙΡΙΖΟΣΑΣΤΑΝ ΤΟ Γ! ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΣΙΩΠΗΛΟ ΟΛΙΓΙΣΤΟ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΟ!!!!!!!!