• TwitterFacebookRss feed

ΚΙΝΑΛ για ΔΕΗ: Εκχωρεί το 50% των πελατών χωρίς αντάλλαγμα (1)

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησαν λυσσαλέα ως αντιπολίτευση κάθε σοβαρή προσπάθεια για τη διασφάλιση του μέλλοντος της ΔΕΗ, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ως κυβέρνηση οδήγησαν τη ΔΕΗ σε συνθήκες χρεοκοπίας. Σε επενδυτική στασιμότητα και σε οικονομική ασφυξία», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Σε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμά του το Κίνημα Αλλαγής ασκεί δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στα λόγια αναφέρονται σε "Δημόσια ΔΕΗ", και στην πράξη εκχωρούν σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα το 50% των πελατών της, δηλαδή, το 50% των εσόδων και κερδών της. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Περιορίζουν την παραγωγή της ΔΕΗ, και πωλούν όσο-όσο μονάδες της.

Μείωσαν την αξία της επιχείρησης από τα 2,5 δισ. το 2014, στα μόλις 300 εκατ. σήμερα. Οδήγησαν σε ζημιές 900 εκατ. ευρώ, οδηγούν σε αυξήσεις της τιμής του ρεύματος εις βάρος του απλού πολίτη. Δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για την οικονομία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα».

Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση πως, με την ενθάρρυνση των δανειστών, επέλεξε το άνοιγμα της αγοράς μέσω της εκχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα του 50% των πελατών της ΔΕΗ, δηλαδή, του 50% των εσόδων και των κερδών της, «εκχώρηση με μηδενικό αντάλλαγμα», όπως σημειώνεται.

 

Διατυπώνοντας τη δική του θέση, το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι «βασίζεται στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός - στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ - ιδιωτών και επενδύσεις στην ενέργεια. Λύση που μπορεί να μας οδηγήσει στην αποφασιστική ενδυνάμωση της ελληνικής παραγωγής στον ηλεκτρισμό και στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

 

Η καταστροφική πολιτική του κ. Τσίπρα και η ανικανότητα των στελεχών του, έχουν οδηγήσει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής τη ΔΕΗ.


Η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της Ελλάδας, παρουσιάζεται σήμερα σύμφωνα με έκθεση διεθνών οίκων, ως ο μεγαλύτερος συστημικός κίνδυνος για τη χώρα.


Γιατί μια κατάρρευση της ΔΕΗ θα προκαλέσει μείζονα προβλήματα στο σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και στο ταλανιζόμενο Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που τη δανειοδοτεί.
2. Σήμερα η ΔΕΗ παρουσιάζει ζημιές άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ.


Και όμως ως το 2014 είχε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η πιστοληπτική της ικανότητα ήταν άριστη.
Η εφαρμογή του Νόμου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με το μοντέλο της  «Μικρής ΔΕΗ», θα συνεισέφερε μάλιστα 4 δις ευρώ σε ρευστό και επενδύσεις, καθώς και μειωμένα τιμολόγια προς τους πολίτες λόγω της διεύρυνσης του ανταγωνισμού.
Η ΔΕΗ θα είχε την δυνατότητα να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία το μέλλον, να κάνει επενδύσεις, να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Οι αποφάσεις και οι ενέργειες του κ. Τσίπρα δυστυχώς ακύρωσαν αυτή την προοπτική, οδήγησαν σε ένα ολισθηρό και αδιέξοδο δρόμο τη ΔΕΗ, δημιούργησαν μια υπαρκτή απειλή για τη συνέχειά της.

 

Η πρώτη μεγάλη αρνητική εξέλιξη επήλθε με την ακύρωση για ιδεοληπτικούς λόγους της προηγούμενης νομοθεσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολεμήσει το άνοιγμα της αγοράς μέσω του μοντέλου της «μικρής ΔΕΗ», δεσμευόμενος ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει στο σύνολό της στο δημόσιο.

Στη  συνεχεία όμως η Κυβέρνηση –με την ενθάρρυνση των δανειστών- επέλεξε το άνοιγμα της αγοράς μέσω της εκχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα του 50% των πελατών της ΔΕΗ, δηλαδή του 50% των εσόδων και των κερδών της.

 

Προσοχή: ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

Δηλαδή αντί μιας επιλογής που θα υλοποιούσε το άνοιγμα της αγοράς με αντίτιμο 4 δις ευρώ για την ΔΕΗ και την Ελληνική Οικονομία, επιλέχθηκε να γίνει το «άνοιγμα» με την καταστροφή της ΔΕΗ.

 

Υπέρ της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων βέβαια.

 

Μόνο ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός και οι ανεύθυνοι Υπουργοί του θα υπέγραφαν μια συμφωνία, με την οποία αφαιρείται το 50% των εσόδων της ΔΕΗ, αλλά παραμένει το 100% των δανείων, το 100% των κάθε είδους υποχρεώσεων και κόστους.

 

Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπέγραψαν μια συμφωνία προδιαγεγραμμένης καταστροφής της ΔΕΗ. Και πανηγύριζαν μάλιστα για το μεγάλο τους «επίτευγμα».
Την ίδια ώρα που ψήφιζαν τις ολέθριες επιλογές τους (2015-16)  μείωναν  αναιτιολόγητα κατά 50% την παραγωγή των λιγνιτικών  μονάδων της ΔΕΗ-που τότε ήταν ανταγωνιστικές- χωρίς κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα των περιοχών αναφοράς αυτών των μονάδων.
Γνωρίζουν πολύ καλά ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του ότι:

 

Οι πολιτικές της Κυβέρνησής τους στη χονδρική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, κόστισαν στη ΔΕΗ πάνω από 1 δις ευρώ.
Για να δανειστεί σήμερα η ΔΕΗ, πρέπει να βάλει ως ενέχυρο είτε την θυγατρική «ΔΕΗ ανανεώσιμες», είτε μελλοντικά έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της.
Όταν επί ΠΑΣΟΚ ο δανεισμός γινόταν με όρους ισοτιμίας και φερεγγυότητας μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ενεργειακής εταιρείας.
Χωρίς την πρόσφατη «τεχνητή υποστήριξη» της πληρωμής από το δημόσιο ύψους 550 εκατ. Ευρώ, για «μελλοντικές καταναλώσεις του δημοσίου», η ΔΕΗ θα είχε ήδη καταρρεύσει.
Ο υπερδιπλασιασμός των χρεών των πελατών προς την ΔΕΗ (από 1,5 δις ευρώ το 2014 σε σχεδόν 3 δις ευρώ σήμερα) οφείλεται αφενός  στην πολιτική της φτωχοποίησης και της εξοντωτικής υπερφορολόγησης των μεσαίων και μικρών νοικοκυριών που ο ίδιος επέλεξε να εφαρμόζει και αφετέρου σε πολιτικές εμπορίας που επιβλήθηκαν το 2015-16 στη ΔΕΗ με πολιτικές αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών ενέργειας.
Αλλά ενώ τα γνωρίζουν αδιαφορούν πλήρως. Και ενώ ακόμη και η Διοίκηση της ΔΕΗ μιλά για-απαράδεκτες-αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ίδιοι εκδίδουν ανακοινώσεις, ότι «όλα πάνε καλά» και δήθεν τα όσα δημοσιεύονται αποτελούν «κινδυνολογία» του Κινήματος Αλλαγής και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.
Μάταια όμως πιστεύουν ότι θα μπορέσουν και πάλι να εξαπατήσουν τους πολίτες.

 

Ένα ακόμη πολιτικό και οικονομικό «έγκλημα» συντελείται με την Κυβερνητική απόφαση πώλησης ορισμένων μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα «όσο-όσο», σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Και πάλι η Κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την παραγωγή της ΔΕΗ, για να δημιουργήσει «άρον-άρον» χώρο για επίδοξους αγοραστές, μεταφέροντας το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.
2. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την ΔΕΗ, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Λύση που βασίζεται στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός-στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-ιδιωτών και επενδύσεις στην ενέργεια. Λύση που μπορεί να μας οδηγήσει στην αποφασιστική ενδυνάμωση της Ελληνικής Παραγωγής στον ηλεκτρισμό και στην μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Αντιτάσσεται ενεργά σε κάθε ενέργεια αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος των πολιτών. Μια πράξη αδιανόητη, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά.
Στέκεται με ευθύνη στο πρόβλημα των λιγνιτοφορων περιοχών που επιβάλλεται να στηριχθούν αποφασιστικά.
Ζητά να λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και η κομματικά διορισμένη Διοίκηση της ΔΕΗ , για την εξαΰλωση της επιχείρησης από τα 2,5 δις ευρώ το 2014 στα μόλις 300 εκ σήμερα.


Κέρδος online   6/5/2019 15:23

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: