• TwitterFacebookRss feed

ΔΕΗ: Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα - Δεν κινδυνεύει η εταιρεία

Απάντηση στις ανησυχίες που προκάλεσαν τα οικονομικά της αποτελέσματά επιχειρεί η ΔΕΗ  η οποία σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργία της και την εκτέλεση του επενδυτικού της προγράμματος.

 

Μάλιστα, δηλώνει ότι είναι σε εγρήγορση ώστε -αν και όταν χρειασθεί- να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα. 

 

Η ανακοίνωση της ΔEH αναφέρει τα εξής: 

 

«Με αφορμή ορισμένα από τα σχόλια -σε αντίθεση με άλλες ψύχραιμες και αντικειμενικές αναλύσεις- για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕH του 2018, με τα οποία εκτός των άλλων προκλήθηκε ανησυχία και δημιουργήθηκε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη μετοχή στο Χρηματιστήριο, επισημαίνονται τα εξής:

 

1. Όπως αναφέρονται στην αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ «Βάση Σύνταξης των Οικονομικών Καταστάσεων», κείμενο της Διοίκησης της εταιρείας που συντάχθηκε σε πλήρη συμφωνία με τον Ορκωτό Ελεγκτή (EY), έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Ομίλου και την πλήρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους € 792 εκατ. το 2019.

 

Συγκεκριμένα (βλ. Σημείωση 3.1 της ανωτέρω δήλωσης)

 

α. Εξασφάλιση αντλήσεων δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους € 677 εκατ. εντός του 2019.

 

β. Είσπραξη, τον Μάρτιο, ποσού € 550,7 εκατ. από το Ελληνικό Δημόσιο ως προπληρωμή για την αξία της κατανάλωσης των φορέων του, στο πλαίσιο 5ετούς συμφωνίας από 14.6.2018, με βάση την οποία θα εισπραχθεί ανάλογο ποσό στις αρχές του 2020 έναντι της τότε ετήσιας κατανάλωσης.

γ. Αναπροσαρμογή της έκπτωσης συνέπειας σε 10% με αναμενόμενο οικονομικό όφελος € 60 εκατ. το 2019.

 

δ. Ενέργειες για την επιστροφή του ετήσιου πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο για τη ΔΕΗ  είναι της τάξης των € 100 εκατ.

 

2. Ήδη έχει γίνει η κατάθεση για την καταβολή στους δικαιούχους την 1η Μαΐου του υπολοίπου του ομολογιακού δανείου ύψους € 350 εκατ.

 

Παραμένουν ανοικτά και δεν έχουν συνυπολογιστεί στις προβλέψεις θέματα με ουσιώδη συνεισφορά στα οικονομικά της εταιρείας, όπως:

 

α. Έσοδα από την επικείμενη πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων

 

β. Έσοδα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι σε εξέλιξη

 

γ. Έσοδα από τη διεκδίκηση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών.

 

4. Η Διοίκηση της ΔΕΗ , η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, και της οριακής τιμής του Συστήματος, είναι σε εγρήγορση ώστε, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω δήλωση -αν και όταν χρειασθεί- θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα.

 

5. Τέλος, τονίζεται ιδιαίτερα ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, παρά την αναμενόμενη ήδη από τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2018 μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας με συνέπεια την εμφάνιση ζημιών μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εφάπαξ εγγραφές χωρίς ταμειακές επιπτώσεις (απομείωση αξίας προς πώληση Μονάδων κατά € 242,7 εκατ., πρόβλεψη αποζημίωσης μελλοντικών αποχωρήσεων προσωπικού ύψους € 164 εκατ. κ.λπ.), σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί χαρακτηρισμούς και υπερβολές, οι οποίοι δυστυχώς εκπορεύονται από διάφορους παράγοντες του δημόσιου βίου αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις».


Κέρδος online   25/4/2019 8:17

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Gianis
Αναρτήθηκε 25/4/2019 8:25:22 μμ
SE OLH THN EYROPH OI ANTISTIXES DEH EINAI OLES OI PIO PLOYSIES ETAIREIES KAI EINAI OLES STA XRHMATISTHRIA, ENO STH ELLADA TON FOTOPOYLON KAI KARANIKON EINAI HDH FALHRHMENES, H NEA KYBERNHSH PREPH NA THN KLISH AMESOS KAI NA ANOIKSH NEES ETAIREISES IDIOTIKES GIA NA GLYTOSOYME KAI EMEIS NA PLHRONOYME TOYS FOTOPOYLOYS TOY TSIPRA.