• TwitterFacebookRss feed

ΣΕΒΕ: Αναγκαία η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση ποιότητας των ακτινιδίων

Προβλήματα σε διάφορα επίπεδα παραγωγής και καλλιεργητικής φροντίδας γενικότερα αλλά και συντήρησης που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακίνηση και μη ποιοτικών προϊόντων (με μαλακώματα), διαπιστώθηκαν σε συνάντηση εκπροσώπων της άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου, του ΣΕΒΕ και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, το περιθώριο της έκθεσης Frescon της Ηelexpo. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Γιώργος Αγγελόπουλος.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η φετινή εμπορική περίοδος 2018-2019 που βαίνει προς το τέλος της ήταν μία κακή χρονιά τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο τιμών, ιδίως δε σε σχέση με την περσινή που χαρακτηρίστηκε ως πολύ καλή.


Εξαιρετικά σημαντική είναι η διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων και προδιαγραφών που απαιτούνται για την καλλιέργεια και τη διακίνηση ποιοτικών προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (σε μέγεθος, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, διατηρησιμότητα, κ.λ.π.) ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά, σημειώθηκε στη συνάντηση.


Γι’ αυτό απαιτείται ενημέρωση, καθοδήγηση, ευαισθητοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας πρωτίστως των παραγωγών, με δεδομένη μάλιστα την προαναφερθείσα αλματώδη και ανεξέλεγκτη αύξηση της παραγωγής και η αύξηση των περιορισμένων σήμερα αποθηκευτικών χώρων – κυρίως μέσω αξιοποίησης υφιστάμενων κενών - εγκαταλελειμμένων κτιρίων συνεταιρισμών - καθώς πρόκειται για αγροτικό προϊόν με μεγάλη περίοδο εμπορίας που φθάνει μέχρι τον Ιούνιο (από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που γίνεται η συγκομιδή του).

 


Τα προβλήματα


Άλλα θέματα που αναφέρθηκαν ήταν η ίδρυση και αναγνώριση μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης του κλάδου, το άνοιγμα νέων αγορών, η καταγραφή στο ΟΣΔΕ των ποικιλιών ακτινιδίου ανά στρέμμα και η δημιουργία νέου εθνικού θεσμικού πλαισίου για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, οι σημαντικές ελλείψεις σε εργάτες γης και εργάτες σε τυποποιητήρια και συσκευαστήρια, καθώς και η αδυναμία εφαρμογής για τα ακτινίδια λόγω της μακράς περιόδου εμπορίας τους του Ν. 4492/2017 «Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων» ως προς την προθεσμία των 60 ημερών εξόφλησης από εμπόρους των τιμολογίων των παραγωγών.


Από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Ως προς την προθεσμία των 60 ημερών του Ν. 4492/2017 δήλωσε ότι παραμένει κατά βάση ως έχει, με δρομολογημένη όμως την επανεξέταση κάποιων περιπτώσεων που δικαιολογούν διαφορετική ρύθμιση.

 


Νέες αγορές
Η υφυπουργός κατέθεσε αναλυτικά την πορεία των διμερών επαφών για το άνοιγμα νέων αγορών με ενδιαφέρον και προοπτική για το ακτινίδιο όπως Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Βραζιλία και Ταϊβάν, ενώ, μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο, καθώς έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA).


Άλλα θέματα που προωθούνται είναι η ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η αξιοποίηση του ΠΑΑ και η ίδρυση 4 νέων Γεωπονικών Σχολών τα επόμενα δύο χρόνια.


Σήμερα η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, που σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 110.000 στρέμματα, συνεπώς σε 2 με 3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.


Το ακτινίδιο ήταν δεύτερο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί μετά τα πορτοκάλια για το 2018 με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 123,3 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, περίπου το 90% της παραγωγής ετησίως εξάγεται, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.


Κέρδος online   15/4/2019 16:32

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: