• TwitterFacebookRss feed

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Η υπεροφορολόγηση «τσάκισε» μία ολόκληρη κοινωνική τάξη

«Αν θέλουμε να κάνουμε έναν απολογισμό για τις συνέπειες της κρίσης στον κοινωνικό ιστό και την επιχειρηματικότητα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η εφαρμογή των μέτρων που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της, έπληξε βάναυσα τη μεσαία τάξη. Αναμφίβολα όλοι «χτυπήθηκαν», όμως η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες περισσότερο απ΄όλους», δηλώνει ο Προέδρος του Ε.Ε.Α Γ. Χατζηθεοδοσίου.

 

«Η θέση που εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη μεσαία τάξη στις χώρες-μέλη του, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει λοιπόν από την έκθεση, στην Ελλάδα η μείωση εισοδημάτων της μεσαίας τάξης ανερχόταν σχεδόν στο 6% ανά έτος, ενώ η υπερχρέωση είναι μεγαλύτερη για τα μεσαία εισοδήματα από ότι για τα νοικοκυριά με χαμηλό και υψηλό εισόδημα.

 

»Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, αν θεωρήσουμε ότι η μεσαία τάξη εκτείνεται στη ζώνη δηλωθέντων εισοδημάτων από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, σε αυτήν κατατάσσονταν πέρυσι περίπου 950.000 νοικοκυριά έναντι περίπου 1.253.000 μια πενταετία νωρίτερα. Δηλαδή μιλάμε κυριολεκτικά για εξαφάνιση μίας κοινωνικής τάξης που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποκαλούσαμε μεσαία.

 

»Δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός αυτό στο πρόσφατο παρελθόν το έχουν παραδεχθεί και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, ενώ για το θέμα και κυρίως για τις επιπτώσεις της κρίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είχα την τιμή να ενημερώσω και τον Πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες, ο οποίος δεν το αμφισβήτησε. Μάλιστα συμφώνησε ότι απαιτείται η στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για την ελάφρυνση των βαρών που τόσο άδικα έχουν υποστεί. Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Reuters, τόνισε την πρόθεση του, εφόσον ανέλθει στην εξουσία, να επιστρέψει μέρος όσων έχουν χάσει μεσαία τάξη και επιχειρήσεις.

 

»Άρα το συμπέρασμα είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν συνειδητοποιήσει το προφανές. Ότι η υπεροφορολόγηση κυριολεκτικά «τσάκισε» μία ολόκληρη κοινωνική τάξη αλλά και τις επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, δηλαδή τις μικρομεσαίες. Και είναι κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό.

 

»Πολλές φορές είχαμε μιλήσει για λάθος «συνταγή» που ακολουθείται αλλά δεν είχαμε εισακουστεί. Και είχαμε τονίσει τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται εξαιτίας της ενίσχυσης των «μεγάλων» και της συρρίκνωσης των «μικρών». Από την στιγμή λοιπόν που βλέπουμε έστω και τώρα αυτή την κοινή «γραμμή» των μεγάλων κομμάτων, θέλω να ελπίζω ότι πλέον θα περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι δεν πρόκειται για προεκλογικές υποσχέσεις. Όχι άλλες διαπιστώσεις του προβλήματος αλλά λύσεις. Αυτό ζητά η κοινωνία, αυτό περιμένουν με αγωνία περίπου 700.000 επιχειρήσεις, αυτό επιβάλουν οι ανάγκες της αγοράς.

 

»Η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει εδώ και χρόνια ρεαλιστικές δράσεις που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις της χώρας και θα δώσουν προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας μας. Έχουμε δει ελάχιστα πράγματα σε αυτή τη δεκαετή διάρκεια της κρίσης. Είναι καιρός να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να γίνει με ορθότερο τρόπο ο επιμερισμός των επιβαρύνσεων. Θεωρώ καλύτερο να παίρνει το κράτος περισσότερα από τους πολλούς, παρά πολλά από τους λίγους και που δυστυχώς είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι.

 

»Και για να είμαι ξεκάθαρος, τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρει ποιος θα είναι αυτός που θα αλλάξει τη «δοσολογία», όσο το να γίνει επιτέλους πράξη η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν ανήκουμε σε κομματικά στρατόπεδα. Πιστεύουμε στην αξία του επιχειρείν και στηρίζουμε τον Έλληνα επαγγελματία και μικρομεσαίο επιχειρηματία.

 

»Μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα διάσωσης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων μας και αύξηση των θέσεων εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταλήξουμε όλοι να κοιτάμε με τρόμο τα ερείπια μίας οικονομίας που είχε την ευκαιρία να ανακάμψει αλλά δεν την εκμεταλλεύθηκε ποτέ…» 


Κέρδος online   11/4/2019 14:32

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: