• TwitterFacebookRss feed

Καραμούζης: Οι λόγοι αισιοδοξίας για τα stress test

Τις θέσεις του για το πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών περιέγραψε ο Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. 

 

 

Ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είναι η δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

 

Σημείωσε ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προχωρήσει η μείωση των κόκκινων δανείων που σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ υψηλά, ενώ κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η μείωση της σύνδεσης του ρίσκου μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών.

 

Αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές στους ρυθμιστικούς κανόνες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν συνθήκες περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο αλλά και θα αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο.

 

Στην Ελλάδα έχουμε μπροστά μας τρία σημαντικά θέματα, τόνισε: α) Εφαρμογή του IFRS9, για το οποίο είπε ότι η προσωπική του αίσθηση είναι ότι το αντίκτυπο θα είναι μεταξύ 5-5,5 δισ. ευρώ, που θα μοιραστεί σε μια πενταετία «οπισθοβαρώς». β) Δεν έχουμε ολοκληρώσει το Trouble Asset Review (TAR), ενώ γ) το stress test ξεκίνησε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, με την αποστολή των πρώτων στοιχείων.

 

Σε καλύτερη θέση

 

Τόνισε ότι έχοντας κατά νου την άσκηση του 2015, πρέπει να ξέρουμε ότι α) η μακροοικονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, β) οι προοπτικές είναι καλύτερες και γ) η αρχική θέση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με αυτές του 2015 αλλά και το ότι τα NPEs έχουν μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

 

Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 4 δισ. ευρώ, έτσι σε τριετή βάση θα έχουν 12 δισ. ευρώ ως επιπλέον μαξιλάρι, πριν επηρεαστούν τα κεφάλαια από επιπλέον προβλέψεις.

 

Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια, κυρίως από το real estate και το 4ο τρίμηνο όλες οι τράπεζες θα δείξουν σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό NPEs και NPLs.

 

Τα παραπάνω, τόνισε, δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα, αλλά μέσω των αριθμών υπάρχει η αίσθηση ότι οι τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση, όπως και η θέση της χώρας. Θα αναφέρω έναν αριθμό: το καλοκαίρι του 2015, η εξάρτηση από τον ELA ήταν 86 δισ. και σήμερα 16 δισ.

 

Στα stress test, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πολλά εξαρτώνται από τα μοντέλα. Είναι πολύ νωρίς, έχουμε ξεκινήσει τον πρώτο γύρο, θα έχουμε τρεις γύρους και ελπίζουμε ότι στο τέλος όλες οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιτυχώς τόνισε. Η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει όλα τα θέματα και εν τέλει αυτό που λέω είναι ότι χωρίς αμφιβολία η εκκίνηση είναι πολύ καλύτερηαπό το 2015.

 

Προσωπικά, τόνισε θα ήθελα να δω το τέλος των αμφιβολιών για την χρηματοοικονομική εικόνα των τραπεζών. Πριν το τέλος του προγράμματος πρέπει όλοι οι παίκτες, όχι μόνο ο SSM να ξεκαθαρίσουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας είναι υγιές.

 

Ο Νικόλαος Καραμούζης αναφέρθηκε στις διαφορές που φέρνει η τεχνολογία και οι νέες καταναλωτικές συνθήκες των πελατών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ένα στοιχείο: Το 2017 στην Ελλάδα οι μεταφορές χρήματος που έγιναν μέσω καταστημάτων ήταν μόλις 26% έναντι 38% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μαζική στροφή από υπηρεσίες μέσω καταστημάτων σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking κ.τλ.).

 

Τα κόκκινα δάνεια

 

Εχουμε μια στρατηγική. Εχουμε δεσμευτεί για μείωσή τους κατά 14,4 δισ. ευρώ φέτος και κατά 17,3 δισ. το 2019, ώστε να περιοριστούν στα 63 δισ. ευρώ.

 

Δεν είναι μικρό ποσό αλλά πιο δραστικές λύσεις πρέπει να εξεταστούν στο τέλος αυτού του προγράμματος, όταν η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία θα είναι καλύτερες. Τα ποσοστά έκπτωσης θα είναι μικρότερα, τα επιτόκια θα είναι μικρότερα, η ανάπτυξη μεγαλύτερη και θα έχουμε δημιουργήσει μια «αγορά» για ελληνικό ρίσκο.

 

Τάχθηκε ενάντια σε όσους πιστεύουν ότι τώρα πρέπει να εφαρμοστούν πιο δραστικές λύσεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή όρεξη στις διεθνείς αγορές για λογικές τιμές στην αγορά ελληνικού ρίσκου αξίας 30, 40 δισ. ευρώ.


Πιστεύω ότι η αυτό που κάνουμε είναι η σωστή στρατηγική και περισσότερο δραστικές λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στο τέλος του προγράμματος.

 

Η προληπτική γραμμή

 

Ο Νίκος Καραμούζης απάντησε και σε ερώτηση για το εάν οι τράπεζες τάσσονται υπέρ ή κατά της προληπτικής γραμμής. Όπως είπε η συζήτηση μεταξύ μαξιλαριού ρευστότητας και προληπτικής γραμμής είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική συζήτηση αλλά δεν απαντά τη μεγάλη πρόκληση. «Δεν θα φτάσουμε σε καθαρή έξοδο αν δεν έχουμε μια καθαρή απάντηση για τον τραπεζικό τομέα, μια καθαρή απάντηση για την αναδιάρθρωση χρέους ώστε να είναι βιώσιμο και αυτό το αποδέχονται οι αγορές και το ΔΝΤ, αρθούν τα capital controls και ανακοινώσεις μια φιλόδοξη αντισυμβατική προσέγγιση για ανάπτυξη και επενδύσεις».

 

Το θέμα για εμένα είναι πως θα γίνει η χώρα ενδιαφέρον επενδυτικός προορισμός και θα έχει βιώσιμη και ταχύρυθμη ανάπτυξη, συμπλήρωσε. Όταν θα περάσουμε όλα τα τεστ, stress test, ανάλυση βιωσιμότητας κ.τλ. η συζήτηση για την πιστωτική γραμμή ή το μαξιλάρι δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν. Αν συνεχίσουμε να μένουμε με τις δόσεις και να λέμε στις αγορές ότι δεν είμαστε σίγουροι θα δημιουργήσουμε αβεβαιότητες.

 

Γιώργος Προβόπουλος: Κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης

 

Από τα μαθήματα της πολυετούς κρίσης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη θα πρέπει να μας βρει πιο ανθεκτικούς και να οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκλιση των οικονομιών, εκτίμησε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, στην τοποθέτησή του.

Ευθύνη των χωρών είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και της Ευρώπης να ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική της, σημείωσε.

Όπως είπε, σήμερα υπάρχει κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδέχεται να μειώσει την προθυμία να προχωρήσουν οι τομές αλλά και να αλλάξει η αρχιτεκτονική της Ευρώπης.


Κέρδος online   1/3/2018 17:32

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: