• TwitterFacebookRss feed

Μίχαλος: Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει πλέον σταθεροποιηθεί

Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό επιχειρήσεων, που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα: από την υλοποίηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων και την προμήθεια άριστης ποιότητας δομικών υλικών, μέχρι την ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων, τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την εσωτερική διακόσμηση, τόνισε ο Κ. Μίχαλος σε ομιλία του στη 2η ευρω-αραβική σύσκεψη.

 

 

Οπως υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και κύρους διαθέτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στον τομέα της ενέργειας, με εξειδίκευση στην ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών, αλλά και στην παραγωγή προϊόντων όπως τα θερμικά ηλιακά συστήματα.

 

 

Σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας και Αραβικών χωρών, παρουσιάζει και ο τομέας των τροφίμων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.

 

 

Τέλος, ένας κλάδος στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η επιχειρηματική συνεργασία, είναι αυτός των υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, στον οποίο δραστηριοποιούνται με επιτυχία οι ελληνικές επιχειρήσεις.

 

 

Πέραν του εμπορίου, θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εταίρο επιλογής, για τα Αραβικά επιχειρηματικά σχήματα, που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

 

 

Η χώρα μας διαθέτει μια προνομιακή γεωπολιτική θέση στην καρδιά της Μεσογείου, επιτρέποντας πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Παρευξείνιου Τόξου.

 

 

Παρουσιάζει δε σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.ά, ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

 

 

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει συστηματικά τις υποδομές της, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, ολοκληρώνοντας νέους οδικούς άξονες και συνδέσεις με βασικούς λιμένες, προωθώντας την κατασκευή μεγάλων, σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων.

 

 

Διαθέτει επίσης εξαιρετικό κλίμα και ξεχωριστή γεωμορφολογία. Με νησιωτική χώρα και ακτογραμμή, που αποτελούν διεθνείς πόλους έλξης, αλλά και με μια ελκυστική ενδοχώρα, με ποιοτικές επιλογές χειμερινού τουρισμού.

 

 

Το ξενοδοχειακό δυναμικό της αναβαθμίζεται συστηματικά, με το μερίδιο των καταλυμάτων πέντε αστέρων να έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά ακόμη περιθώρια για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ελληνικού brand name και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

 

 

Και βεβαίως, η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, με υψηλή κατάρτιση, με ταλέντο και ικανότητες.

 

 

Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα επιχειρεί σήμερα να κάνει το αποφασιστικό βήμα εξόδου από μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση. Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

 

 

Το 2017 η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση.

 

 

Επίσης, για δεύτερη χρονιά φέτος, υπερέβη τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των αγορών.

 

 

Μια σειρά από εξελίξεις, όπως η θετική πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών, καθώς και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης.

 

 

Η εφαρμογή του τρέχοντος Προγράμματος Προσαρμογής βαίνει ομαλά, με την Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η αγορά εργασίας και οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

 

 

Επίσης, αναμένεται η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, μέσω του οποίου δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

 

 

Οι διαδικασίες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων έχουν απλοποιηθεί σημαντικά, με την ενεργοποίηση δομών όπως η Υπηρεσία Μιας Στάσης. Ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται σταθερά στη χώρα και ένα ευνοϊκό οικοσύστημα για την ανάπτυξη της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τόνισε ο κ. Μίχαλος.


Κέρδος online   10/11/2017 12:27

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: